Cara membuka fail RAR di Windows 10

Bolehkah Windows 10 membuka fail RAR? Ya, Windows 10 dapat membuka fail RAR. Sama seperti fail lain yang dimampatkan, fail RAR adalah fail arkib proprietari yang menyokong pemampatan data, pemulihan ralat dan rentang fail. Walaupun anda dapat membuka fail RAR di Windows 10 , fail tersebut tidak disokong secara lalai. Kita harus menggunakan perisian pemampatan percuma pihak ketiga untuk mengeluarkan fail RAR untuk mengekstrak semua fail dan folder di dalamnya. Secara lalai, Windows tidak mengenali format fail RAR.

Format RAR yang tidak disokong di Windows

Sekiranya anda tertanya-tanya mengapa ada keperluan untuk teknologi pemampatan lain? Ini mengenai fungsi. Perisian utama, RAR Lab yang dapat menguruskan fail RAR menawarkan banyak fungsi termasuk pemampatan yang lebih baik, pilihan untuk membelah fail yang dimampatkan, dan kemudian menyambungkannya semula, ciri keselamatan yang lebih tinggi, dan sebagainya.

Anda boleh memuat turun perisian dari RAR Lab, dan menyaharkib, tetapi terus mendorong anda untuk membeli perisian tersebut. Alternatif yang lebih baik ialah 7-Zip . Ia menyokong fail WIM, arkib RAR5, fail UEFI BIOS, gambar ext2 / ext3 / ext4, gambar GPT, VMDK, VDI, dan fail tunggal QCOW2.

Buka fail RAR di Windows 10

Buka fail RAR di Windows 10

Muat turun dan pasang 7-Zip. Buka lokasi fail .rar anda, dan klik kanan padanya.

Cari menu kontekstual yang bertuliskan "7-Zip". Arahkan tetikus anda ke atasnya, dan pilih ekstrak fail.

Bolehkah windows 10 membuka fail RAR

Di tetingkap seterusnya, anda boleh memilih jalan, memasukkan kata laluan jika fail RAR dilindungi, dan pilihan lain.

Fail RAR anda diekstrak sekarang.

Senarai perisian percuma lain yang boleh membuka fail RAR:

  1. Ekstrak Sekarang: Kelebihan terbesar menggunakan perisian ini ialah ia dapat mengekstrak kandungan beberapa fail arkib dengan cepat dan mudah - semuanya pada masa yang sama
  2. PeaZip adalah perisian RAR unarchiver percuma untuk Microsoft Windows, Linux, dan BSD, dengan GUI. Ia menyokong format fail RAR lama dan baru
  3. RAR Opener adalah aplikasi Windows Store yang dapat membuka arkib popular seperti RAR, 7Z, ZIP, TAR, LZH, dll.
  4. Unarchiver juga merupakan unarchiver perisian percuma untuk RAR dan format lain.
  5. Anda juga boleh mengekstrak fail RAR pada Windows 10 menggunakan aplikasi Microsoft Store percuma ini.

Oleh itu, boleh membuka fail RAR pada Windows 10 secara percuma, dan tanpa membayar apa-apa. Namun, ada kemungkinan anda terlepas dari fungsi perisian asal yang diperluas. Oleh itu, melainkan jika anda perlu mengurus, membuat, dan membelah fail RAR secara profesional, pilihan percuma lebih dari cukup untuk menyelesaikan tugas.