Certmgr.msc atau Pengurus Sijil di Windows 10

The Pengurus Sijil atau Certmgr.msc dalam Windows 10/8/7 membolehkan anda melihat butiran mengenai sijil-sijil, eksport, import, pengubahsuaian, pembatalan atau permintaan sijil baru. Root Certificate adalah dokumen digital yang digunakan untuk menguruskan pengesahan rangkaian dan pertukaran maklumat.

Urus sijil menggunakan Pengurus Sijil atau Certmgr.msc

Pengurus Sijil Windows Certmgr.msc

Konsol Pengurus Sijil adalah sebahagian daripada Konsol Pengurusan Microsoft di Windows 10/8/7. MMC mengandungi pelbagai alat yang dapat digunakan untuk mengurus dan menyelenggara fungsi. Seperti yang disebutkan sebelumnya, menggunakan certmgr. msc anda dapat melihat sijil anda serta mengubah, mengimport, mengeksport, menghapus atau meminta yang baru.

Untuk menguruskan sijil anda, dari Menu WinX di Windows, pilih Jalankan. Ketik certmgr.msc di kotak Run dan tekan Enter. Ingat, anda mesti log masuk sebagai pentadbir. Pengurus Sijil akan dibuka.

Anda akan melihat bahawa semua Sijil disimpan dalam pelbagai folder di bawah Sijil - Pengguna Semasa . Apabila anda membuka mana-mana folder sijil, anda akan melihat bahawa sijil dipaparkan di panel kanan. Di panel kanan, anda akan melihat lajur seperti Dikeluarkan Kepada, Dikeluarkan Oleh, Tarikh luput, Tujuan yang Diharapkan, Nama Mesra, Status dan Templat Sijil. Lajur Tujuan yang dimaksudkan memberitahu anda untuk setiap sijil digunakan.

Dengan menggunakan Pengurus Sijil, anda boleh meminta sijil baru dengan kunci yang sama atau kunci yang berbeza. Anda juga boleh mengeksport atau mengimport sijil. Untuk melakukan apa-apa tindakan, pilih sijil, klik menu Tindakan> Semua Tugas, dan kemudian klik perintah tindakan yang diperlukan. Anda juga boleh mengklik kanan pada menu konteks untuk melakukan tindakan ini.

Sekiranya anda ingin mengeksport atau mengimport sijil , wizard yang mudah diikuti akan dibuka yang akan membawa anda melalui langkah-langkah yang diperlukan.

eksport sijil tingkap

Perlu diperhatikan bahawa Certmgr.msc adalah snap-in Microsoft Management Console sedangkan Certmgr.exe adalah utiliti baris perintah. Sekiranya anda ingin mengetahui tentang pilihan baris perintah di certmgr.exe, anda boleh melayari MSDN.

Baca ini jika anda menerima Terdapat masalah dengan sijil keselamatan laman web ini dalam mesej IE.