Sila masukkan disk ke ralat Removable Disk pada Windows 10

Setelah memasang pemacu yang boleh ditanggalkan atau pemacu pena atau pemacu USB apa pun, jika anda lihat Sila masukkan cakera ke dalam Mesej cakera boleh tanggal di Windows 10/8/7, berikut adalah cara untuk mengatasi masalah itu. Walaupun kadang-kadang masalah ini diperbaiki dengan memasukkan semula pemacu USB - jika tidak diselesaikan, anda boleh mencuba penyelesaian berikut.

Sila masukkan cakera ke dalam Removable Disk

Sila masukkan cakera ke dalam Removable Disk

1] Tukar huruf pemacu

Sekiranya pemacu USB berfungsi dengan baik dengan komputer lain kecuali komputer anda, anda boleh mencuba menukar huruf pemacu. Sekiranya komputer anda menyebabkan masalah kerana konflik huruf pemacu, komputer dapat segera menyelesaikannya. Untuk melakukannya, masukkan disk yang boleh ditanggalkan dan buka File Explorer. Anda mesti menemui PC ini di sebelah kiri anda. Klik kanan padanya dan pilih Urus . Selepas itu, klik Pengurusan Cakera di bawah Penyimpanan . Jika anda melihat cakera boleh tanggal dalam senarai, klik kanan padanya dan pilih Tukar D L rive etter dan P aths untuk [semasa pacuan huruf] .

Selepas itu, anda akan melihat butang Tukar yang perlu anda klik. Lakukan itu, pilih huruf pemacu baru dan tekan butang OK .

Mulakan semula PC anda dan periksa sama ada ia berfungsi atau tidak.

2] Penyelesai masalah Perkakasan dan Peranti

Sekiranya anda menggunakan Windows 10, anda akan menemui Pemecah Masalah Perkakasan dan Peranti di bahagian Penyelesai Masalah pada Panel Tetapan Windows. Ini akan membolehkan anda menyelesaikan masalah berkaitan perkakasan dan peranti luaran biasa tanpa usaha tambahan. Tekan Win + I untuk membuka Tetapan Windows dan arahkan ke Kemas kini & Keselamatan > Selesaikan Masalah . Di sebelah kanan anda, anda akan melihat pilihan Perkakasan dan Peranti . Klik pada butang Jalankan penyelesai masalah untuk membuka penyelesai masalah yang sesuai dan ikuti pilihan skrin untuk menyelesaikan masalah asas. Anda juga boleh menjalankan Penyelesai Masalah USB dan melihat apakah itu membantu anda.

Sekiranya cakera boleh tanggal anda tidak dikesan oleh komputer mana pun dan semua mesin Windows 10 menunjukkan mesej yang sama, anda mempunyai dua pilihan dan yang disebutkan di bawah.

3] Format pemacu USB menggunakan Prompt Perintah

Penyelesaian ini memerlukan banyak masa tetapi menyelesaikan masalahnya, seperti yang dilaporkan oleh banyak pihak. Sekiranya cakera yang boleh ditanggalkan memaparkan mesej ralat yang sama di pelbagai komputer, anda harus memformat pemacu menggunakan CMD. Sebelum melakukannya, anda harus tahu bahawa semua data anda akan hilang setelah anda memformatnya.

4] Padam Volume / Partition

Kadang kala partisi yang ada menimbulkan masalah walaupun selepas memformat. Sekiranya demikian, anda harus memadamkan kelantangan atau partition. Anda boleh melakukannya menggunakan Pengurusan Cakera.

Buka Pengurusan Cakera, klik kanan pada pemacu luaran, pilih pilihan Padam Kelantangan .

Seterusnya, klik kanan pada pemacu luaran yang sama, dan pilih Volume Sederhana Baru .

Ikuti pilihan skrin untuk menetapkan ukuran peruntukan, huruf pemacu, dll. Setelah menyelesaikan proses, masukkan semula pemacu dan periksa sama ada ia berfungsi atau tidak.

Semoga penyelesaian ini berguna.

Bacaan berkaitan yang mungkin menarik minat anda:

  • Peranti USB Tidak Dikenali
  • Pemacu Keras Luar USB 3.0 tidak dikenali
  • Pemacu Keras Luaran tidak muncul
  • Peranti USB tidak berfungsi
  • Pembaca Kad SD tidak berfungsi.