Lingkaran Sentuhan Hantu dan tingkah laku tetikus tetikus yang tidak menentu 10

Salah satu gangguan terburuk dari peranti Windows 10 yang disokong sentuhan adalah 'Ghost Touching' di skrin. Ini adalah fenomena rawak di mana skrin komputer mula berkelip-kelip seperti bintik-bintik di sekitar tepi skrin dengan kursor tetikus memantul di sekelilingnya, menjadi hampir tidak dapat digunakan. Tampaknya layar mengembangkan pikirannya sendiri, dengan sedikit perhatian terhadap input dari pengguna. Sekiranya anda mengalami masalah yang sama, inilah yang harus anda cuba atasi masalahnya.

Gelembung Menyentuh Hantu

Gelembung Sentuhan Hantu & tingkah laku tetikus yang tidak menentu

Apabila lingkaran 'Sentuhan Hantu' ini muncul di layar, anda hampir tidak dapat mengendalikannya. Tingkah laku kursor yang berselang-seli membuat masalah menjadi lebih teruk! Untuk menyelesaikannya, ambil langkah berikut.

  1. Tukar Tetapan Pengurusan Kuasa.
  2. Lumpuhkan maklum balas sentuhan visual
  3. Kemas kini atau Pemacu Grafik Rollback
  4. Kalibrasi skrin sentuh anda
  5. Periksa perkakasan.

1] Tukar Tetapan Pengurusan Kuasa

Peranti skrin sentuh Windows 10 dikonfigurasi untuk mengekalkan kuasa, tetapi kadang-kadang perubahan yang tidak dijangka dapat membuat skrin sentuh anda terlalu aktif. Oleh itu, adalah wajar untuk mematikan atau mematikan penjimatan kuasa skrin sentuh anda. Untuk membuat ini,

Tekan kekunci Windows + X untuk membuka menu. Daripadanya, pilih Pengurus Peranti .

Seterusnya, klik dua kali pada Peranti Antaramuka Manusia , kemudian klik dua kali senarai untuk skrin sentuh yang mematuhi HID.

Tindakan itu, apabila disahkan, akan membuka tetingkap baru. Tukar ke tab Pengurusan Kuasa dan hapus centang pilihan ' Benarkan komputer mematikan peranti ini untuk menjimatkan kuasa '. Klik OK, kemudian mulakan semula sistem anda.

2] Lumpuhkan maklum balas sentuhan visual

Akses Tetapan Windows 10 dan pilih Kemudahan Akses di bawahnya.

Selepas itu, tatal ke bawah untuk mencari ' Pilihan lain ' di panel kiri dan hapus centang pilihan ' Tunjukkan Maklum Balas Visual ketika saya menyentuh skrin '.

Klik ' Guna' dan kemudian tekan butang ' OK '. Ini telah diketahui banyak membantu.

3] Kemas kini atau Pemacu Rollback Grafik

Periksa dengan Windows Update, dan lihat apakah ada kemas kini yang belum selesai yang berkaitan dengan Pemacu Grafik anda. Sekiranya perlu, anda boleh memasangnya secara manual dari laman web OEM. Walau bagaimanapun, Sekiranya anda baru-baru ini mengemas kini Pemacu Grafik, anda mungkin mahu kembali ke yang lama. Buka Pengurus Peranti> Pilih Pemacu Grafik> Cari butang Putar Balik. Ini hanya diaktifkan apabila kemas kini baru-baru ini. Mungkin anda perlu melayari laman web pengeluar untuk memuat turun pemacu terkini.

4] Kalibrasi skrin sentuh anda

Apabila skrin sentuh anda lambat untuk bertindak balas atau merakam isyarat sentuhan anda dengan tidak tepat, penentukuran semula proses mungkin dapat menyelesaikan masalah.

Anda mungkin perlu menentukurkan skrin untuk pen atau sentuhan.

5] Periksa perkakasan

Mungkin anda perlu memeriksa skrin sentuh dengan sokongan perkakasan untuk menolak kemungkinan perkakasan itu rosak.

Terakhir, kadangkala, komputer riba atau tablet mula berkelakuan tidak menentu ketika di skrin sentuh tidak berfungsi ketika bekerja dalam keadaan suhu tinggi, kelembapan, lampu, atau keadaan lain yang mengganggu ciri skrin. Oleh itu, cubalah mengelakkan bekerja dalam keadaan yang tidak menguntungkan.

Gelembung Menyentuh Hantu