Cara Reset atau Kosongkan Cache Stor Microsoft di Windows 10

Salah satu ciri baru Windows 10/8, adalah memuat turun aplikasi Windows Store. Selalunya anda mungkin menghadapi masalah di mana memuat turun aplikasi Windows Store terhenti di tengah jalan atau ketika anda cuba memasangnya atau mengemas kini pada PC Windows 10 / 8.1 anda; ia tidak berfungsi.

Untuk menetapkan semula cache untuk Kedai Microsoft, anda boleh menggunakan Tetapan Windows atau menggunakan alat baris perintah terbina dalam nama WSReset.exe .

Kosongkan Cache Windows Store dengan WSReset.exe

Jalankan CMD sebagai pentadbir, ketik WSReset.exe dan tekan Enter.

Sebagai alternatif, dalam carian Mula, ketik wsreset.exe . Pada hasil yang muncul, klik kanan dan pilih Jalankan sebagai pentadbir .

Kosongkan Cache Windows Store dengan WSReset.exe

Tetingkap command prompt akan terbuka. Selepas beberapa ketika, Kedai Windows akan dibuka. Anda mungkin (atau mungkin tidak) melihat mesej pengesahan berikut:

Cache untuk Kedai telah dikosongkan. Anda kini boleh melayari aplikasi Store.

Kosongkan Cache Windows Store dengan WSReset.exe

Ini kemudian akan membawa anda kembali ke Windows Store. Sekarang cuba pasang atau kemas kini aplikasi atau muat turun aplikasi baru dan lihat apakah ia berfungsi sebagaimana mestinya.

Tetapkan semula Kedai Microsoft melalui Tetapan

Tetapkan semula Kedai Microsoft

Windows 10 kini membolehkan anda Tetapkan Semula aplikasi Gedung Windows di Windows 10 melalui Tetapan.

Untuk menetapkan semula Kedai Microsoft , buka Tetapan> Aplikasi> Aplikasi dan ciri> Cari Kedai Microsoft> Pilihan lanjutan> Gunakan butang Tetapkan Semula .

Sekiranya anda menerima ralat-

Windows tidak dapat mencari 'ms-windows-store: PurgeCaches'. Pastikan anda menaip nama dengan betul, dan kemudian cuba lagi ,

anda perlu mendaftarkan semula aplikasi Windows Store dengan menjalankan perintah berikut di tetingkap command prompt yang ditinggikan:

powerhell -ExecutionPolicy Tidak Terhad Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Daftar $ Env: SystemRoot \ WinStore \ AppxManifest.xml

Secara kebetulan, perisian percuma kami FixWin 10 untuk Windows 10, membolehkan anda menetapkan semula Windows Store Cache, dalam satu klik. Sekiranya ini tidak membantu, anda mungkin mahu membaiki Windows Image atau Component Store anda yang rosak menggunakan DISM.

PETUA : Anda mungkin ingin melihat Pusat Video TWC kami yang menawarkan banyak video menarik, termasuk How-Tos dan Tutorial.

Bacaan berkaitan:

  1. Membaiki Aplikasi Gedung Windows
  2. Kedai Windows tidak dibuka.
Kosongkan Cache Windows Store dengan WSReset.exe