Cara menyelesaikan masalah Perlanggaran Tandatangan Disk pada Windows 10

Peranti penyimpanan adalah bahagian penting dalam sistem komputer untuk menyimpan, mengangkut dan mengekstrak fail data. Untuk membezakan antara peranti storan pada sistem komputer anda, setiap peranti storan diberi tag dengan nombor unik yang disebut Disk Signature untuk pengenalan. Pengecam cakera unik disimpan sebagai sebahagian daripada Master Boot Record (MBR). Sistem operasi menggunakan tandatangan cakera untuk mengenal pasti dan membezakan pelbagai peranti penyimpanan data, dan pemacu cakera keras dalam sistem pengkomputeran untuk akses data.

Apa itu Perlanggaran Tandatangan Cakera

Pada masa kini, pengklonan cakera telah menjadi amalan biasa untuk menaik taraf ke pemacu cakera keras yang lebih besar. Pemacu diklon untuk membuat salinan serupa untuk menggunakan salinan klon dan pemacu asal bersama-sama. Juga, banyak alat virtualisasi digunakan untuk maya pemacu cakera keras fizikal. Pemacu keras fizikal di virtualisasi untuk membuat pemacu cakera keras maya, dan beberapa klon mesin maya dibuat dengan pemacu cakera keras maya yang ada. Kerana ini adalah salinan yang sama, kemungkinan salinan ini mungkin mempunyai tandatangan cakera yang sama. Apabila anda menggunakan kedua-dua disk yang mempunyai tandatangan yang sama pada masa yang sama, anda mungkin menghadapi masalah Disk Signature Collision .

Kejadian perlanggaran cakera jarang berlaku kerana sistem Windows tidak membenarkan dua cakera berfungsi pada masa yang sama apabila mereka mempunyai tandatangan cakera yang serupa. Dalam versi Window yang lebih lama seperti XP dan Vista, perlanggaran tandatangan sering kali tidak disedari kerana sistem Windows secara automatik akan menggantikan tandatangan cakera yang melaporkan tanda tangan pendua.

Cara membetulkan Perlanggaran Tandatangan Disk pada Windows 10

Walau bagaimanapun, dalam kes Windows 7, Windows 8 dan Windows 10, Disk Signature Collision ditangani secara berbeza. Apabila dua peranti penyimpanan mempunyai tanda tangan cakera yang sama, pemacu sekunder yang membuat perlanggaran tandatangan cakera akan dimatikan di luar talian, dan tidak dapat dipasang untuk digunakan sampai pelanggaran diperbaiki.

Anda mungkin mengalami mesej ralat pelanggaran cakera berikut di Windows 10.

  • Pemilihan but gagal kerana peranti yang diperlukan tidak dapat diakses
  • Cakera di luar talian kerana ia mempunyai perlanggaran tanda tangan
  • Cakera ini berada di luar talian kerana mempunyai perlanggaran tandatangan dengan cakera lain yang berada dalam talian.

Untuk menyelesaikan masalah perlanggaran cakera, anda dapat menggunakan utiliti baris perintah yang disebut diskpart di Windows PowerShell atau Prompt Perintah untuk melihat dan mengubah tandatangan, atau dapat menggunakan rekod Master Boot di Windows Registry. Anda juga boleh menggunakan Utiliti Pengurusan Cakera Windows untuk mengubah tandatangan.

Kami seterusnya menerangkan cara memperbaiki masalah Disk Signature Collision.

Tukar Tandatangan Cakera dengan Utiliti Urusan Cakera

Buka Jalankan dan taip diskmgmt.msc. Klik Ok untuk membuka Pengurusan Cakera.

Klik kanan pada cakera yang ditandakan sebagai Luar Talian atau Hilang.

Pilih arahan dalam talian dari menu lungsur turun.

Apabila memilih pilihan Dalam Talian, Windows akan menghasilkan tandatangan cakera baru.

Tukar tandatangan Disk menggunakan Diskpart

Buka Prompt Perintah dan Jalankan sebagai Pentadbir. Ketik perintah Diskpart untuk membuka Diskpart dan tekan Enter.

Perlanggaran Tandatangan Cakera

Ketik perintah berikut untuk menampilkan semua cakera yang ada di sistem:

cakera senarai

Sekarang perhatikan nombor disk yang bermasalah dengan status Offline dari senarai dan tulis arahan berikut - di mana x adalah disk luar talian - untuk memilih cakera luar talian:

Pilih cakera x

Sebagai contoh, jika anda menaip perintah pilih disk 1, command prompt akan memaparkan pesan kerana Disk 1 kini disk yang dipilih.

Ketik perintah ini untuk memaparkan tandatangan cakera:

Cakera unik

Untuk menukar tandatangan cakera dan menetapkan cakera dalam talian, ketik perintah ID cakera unik = (Tandatangan baru) di mana (Tandatangan baru) adalah ID baru dalam heksadesimal.

Sebagai contoh, anda boleh menetapkan id baru sebagai ID cakera unik = 1456ACBD .

Sekiranya anda memberikan ID format yang salah, arahan akan memaparkan kesalahan:

  • Pengecam yang ditentukan tidak dalam format yang betul. Ketik pengecam dalam format yang betul: dalam bentuk perenambelasan untuk cakera MBR atau sebagai GUID untuk cakera GPT.

Setelah selesai, cakera akan berada dalam talian. Reboot sistem.

Itu sahaja.

Perlanggaran Tandatangan Cakera