Kesalahan checksum CMOS - Lalai dimuatkan

Sekiranya komputer anda enggan melakukan boot dan memaparkan Ralat Checksum CMOS , kemungkinan besar masalah ini dikaitkan dengan BIOS (Sistem Input / Output Asas). Bersama dengan mesej ini, anda ditawarkan dua pilihan:

  • Tekan F1 untuk menyambung semula
  • Tekan F2 untuk memuatkan nilai lalai dan teruskan.

Setiap usaha yang anda lakukan untuk memulakan semula sistem anda, gagal. Menekan F1 juga tidak menyelesaikan masalah, dan ralat but semula muncul semula. Sekiranya masalah ini mengganggu anda, baca artikel ini untuk mencari jalan keluar.

kesalahan cmos checksum

Ralat CMOS Checksum - Lalai dimuatkan

Semikonduktor Logam-oksida percuma atau CMOS adalah cip semikonduktor berkuasa bateri pada papan induk, yang menyimpan semua maklumat yang berkaitan dengan BIOS. Ini adalah program pertama yang dijalankan ketika pengguna menghidupkan komputer. Ini, seterusnya, bertanggungjawab untuk memulakan dan menguji perkakasan, seperti CPU, memori, papan kekunci, tetikus, dll.

Kesalahan checksum biasanya dipaparkan apabila kandungan CMOS gagal dalam pemeriksaan Checksum. Ini boleh berlaku sekiranya CMOS tidak dapat menyimpan data kerana tidak berfungsi. Mungkin ada sebab lain juga. Sebagai contoh, ia mungkin disebabkan oleh bateri CMOS yang mati.

Berikut adalah beberapa perkara yang ingin anda periksa untuk menyelesaikan masalah ini.

Periksa atau ubah Bateri CMOS

Tindakan pertama yang harus diikuti untuk menyelesaikan masalah ini adalah menekan butang Del untuk memasuki penyediaan BIOS untuk memeriksa dan memastikan tarikh dan waktu ditetapkan dengan betul. Sekiranya ia diubah atau diubah, ini bermaksud bahawa bateri mati dan menyebabkan masalah. Dalam kes sedemikian, anda boleh mengganti bateri CMOS dan memeriksa apakah masalahnya diselesaikan. Setelah semuanya disahkan, pastikan anda menyimpan dan keluar dari penyediaan CMOS.

Tetapkan semula Lalai BIOS

Sekiranya masalah itu berlanjutan, maka anda mungkin diminta untuk menetapkan semula nilai CMOS ke lalai dan Reset Data Konfigurasi

Boot komputer ke skrin hitam dengan ralat Checksum.

Setelah melihat "Tekan F1 untuk meneruskan, F2 untuk memasukkan SETUP", tekan kekunci F2 untuk memasuki BIOS. (Anda mungkin perlu menekan kekunci lain, misalnya, kekunci Del, mengikut BIOS anda.)

Baca maklumat penggunaan kunci di skrin dan pilih Load Defaults. (Atau pilih pilihan yang berfungsi untuk lalai BIOS.)

Sekiranya sistem memerintahkan anda "Load BIOS Defaults (Y / N)?", Kemudian tekan kekunci Y dan Enter.

Setelah memasuki Windows, matikan komputer dan mulakan semula untuk melihat apakah masalahnya berlanjutan

Simpan perubahan dan keluar dari BIOS.

Kemas kini BIOS

Kemas kini BIOS boleh menjadi urusan yang mahal sekiranya anda membuat kesilapan semasa proses tersebut atau jika semua maklumat yang diinginkan tidak dijelaskan sebelum meneruskannya lebih jauh. Lakukan langkah berjaga-jaga berikut sebelum mengemas kini BIOS komputer anda.

Hanya dapatkan kemas kini BIOS dari pengeluar komputer atau pengeluar papan induk. Juga, jangan matikan atau but semula komputer sehingga BIOS memerintahkan anda untuk melakukannya.

Sekiranya anda mengemas kini BIOS komputer riba, pastikan penyesuai AC disambungkan.

Sahkan versi BIOS dan pastikan bahawa kemas kini BIOS yang anda rancangkan akan digunakan adalah versi seterusnya.

Sahkan bahawa komputer telah diimbas virus. Kemungkinan virus menyebabkan kemas kini BIOS terbatal atau gagal.

Lakukan Pembaikan Automatik

Sekiranya anda dapat melakukannya, maka anda boleh memasuki Pilihan Permulaan Lanjutan dan melakukan pembaikan automatik. Ciri Pembaikan Automatik dapat mengesan dan menyelesaikan masalah yang menghalang komputer daripada beroperasi seperti biasa.

Saya harap ada yang membantu!

kesalahan cmos checksum