Apa itu Aplikasi Log Masuk Windows atau winlogon.exe?

Apakah winlogon.exe ini? Di manakah ia berada? Adakah virus? Mengapa ia menggunakan CPU tinggi pada Windows 10 dan apa yang anda lakukan mengenai perkara ini? Sekarang jika anda membuka Windows Task Manager, anda mungkin melihat proses winlogon.exe . Ini adalah Aplikasi Log masuk Windows , dan ia adalah fail sistem operasi Windows yang terletak di folder System32 .

Aplikasi Log Masuk Windows (winlogon.exe)

Aplikasi Log Masuk Windows atau winlogon.exe

The Windows Logon Permohonan atau winlogon.exe adalah satu proses yang penting untuk sistem Windows. Ia berjalan di latar belakang dan jarang mengganggu fungsi sistem yang normal. Ia melakukan tugas kritikal semasa log masuk ke sistem. Proses ini membantu mengenali akaun masuk yang tepat (untuk pengguna yang berbeza) dan memuatkan profil pengguna tersebut ke dalam pendaftaran. Ini juga menguruskan "urutan perhatian yang selamat." Urutan perhatian selamat adalah mekanisme yang memberi mandat kepada pengguna untuk menekan CTRL + ALT + DEL sebelum masuk ke sistem. Ini membantu dalam mengenal pasti bahawa tidak ada penggodam siber atau program yang menyamar sebagai halaman masuk, sehingga menjamin anda akan masuk yang selamat.

Di manakah letaknya winlogon.exe

Aplikasi Log Masuk Windows atau winlogon.exe terletak di folder C: \ Windows \ System32, di mana C: adalah pemacu sistem anda.

Adakah winlogon.exe virus

Banyak penjenayah siber meniru aplikasi sistem asli semasa membuat virus atau perisian hasad, sehingga mereka tidak dapat dikesan. Oleh itu, ada kemungkinan sebilangan virus atau malware boleh memiliki nama yang sama dengan Aplikasi Log masuk Windows atau winlogon.exe. Ini dapat diperiksa seperti berikut: klik kanan pada tugas dan pilih Buka lokasi . Lokasi asal tugas Aplikasi Log Masuk Windows adalah C: \ Windows \ System32 (di mana C: adalah pemacu sistem anda). Sekiranya ia berada di tempat lain, ia boleh menjadi perisian hasad.

Dalam kes ini, klik kanan pada fail suspek dan pilih Properties> tab Details. Adakah ia mengatakan Microsoft atau sesuatu yang lain?

Cadangan terbaik adalah menjalankan imbasan anti-malware sistem penuh.

Winlogon.exe memakan CPU yang tinggi

Kadang kala prosesnya memakan CPU yang tinggi atau sumber lain. Sekiranya anda sering menghadapi masalah ini, jalankan Pemeriksa Fail Sistem dalam Safe Mode.

Bolehkah saya melumpuhkan Aplikasi Log masuk Windows

Walaupun saya tidak melihat alasan siapa pun untuk mematikan Aplikasi Log masuk Windows, menghentikan proses ini akan merosakkan sistem anda. Prosesnya sangat penting untuk sistem dan perlu berjalan sepanjang masa.

Tamat program

Sekiranya anda cuba mengakhiri proses winlogon.exe , sistem akan memberikan peringatan yang menyatakan "Windows akan menyebabkan Windows tidak dapat digunakan atau dimatikan." Sekiranya anda meneruskan walaupun terdapat amaran, sistem akan menjadi kabur, dan satu-satunya cara untuk menghidupkannya adalah mematikannya dan menghidupkannya semula.

Sekiranya sistem tidak dapat memuatkan fail winlogon.exe pada permulaan seterusnya, anda akan mendapat ralat skrin biru 0xC000021A. Sekiranya anda telah melakukan kesalahan, anda boleh mengikuti panduan ini untuk memperbaiki ralat STOP 0XC000021A, PROSES SISTEM STATUS TERHAD.

Percayalah ini membantu!

Aplikasi Log Masuk Windows atau winlogon.exe