Akses Host Skrip Windows dilumpuhkan pada mesin ini

Sekiranya anda menerima akses Windows Script Host ini dilumpuhkan pada mesin ini, hubungi pentadbir anda untuk mendapatkan kotak mesej perincian , pada komputer Windows 10/8/7 anda, maka siaran ini mungkin menarik bagi anda. Hari ini kita akan melihat bagaimana anda boleh mengaktifkan atau mematikan Windows Skrip Host.

Akses Host Skrip Windows dilumpuhkan pada mesin ini

Akses Host Skrip Windows dilumpuhkan pada mesin ini

Windows Script Host atau WSH adalah teknologi Microsoft yang menyediakan kemampuan skrip seperti fail batch tetapi merangkumi banyak lagi ciri. Skrip semacam itu dapat dijalankan langsung dari desktop dengan mengklik dua kali fail skrip, atau dari command prompt. Ia boleh dijalankan dari wscript.exe hos berasaskan mod mod dilindungi , atau hos cscript.exe hos berasaskan shell perintah mod sebenar .

Beberapa "malware HTML" dilaporkan menggunakan objek WSH akibatnya, mereka yang tidak memerlukan fitur ini, cenderung menonaktifkannya. Tetapi menonaktifkan WSH akan mencegah pengguna menjalankan skrip apa pun, termasuk skrip VBScript dan JScript, yang bergantung pada teknologi ini - dan beberapa perisian mungkin memerlukan fitur ini diaktifkan.

Aktifkan, matikan Windows Skrip Host

Untuk mengaktifkan atau mematikan Windows Skrip Host, ketik regedit .exe di kotak Run dan tekan Enter untuk membuka Registry Editor.

Navigasi ke kekunci berikut:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Microsoft \ Windows Script Host \ Settings

aktifkan Lumpuhkan Windows Skrip Host

Di panel kanan, anda akan melihat Diaktifkan . Sekiranya anda melihat entri 0 , ini bermaksud bahawa akses Windows Script Host dilumpuhkan pada mesin Windows anda.

Klik dua kali padanya dan berikan Nilai Data 1 untuk mengaktifkannya.

  • Nilai 1 akan membolehkan Windows Script Host
  • Nilai 0 akan mematikan Windows Skrip Host.

Klik OK dan keluar dari Registry. Sekiranya anda tidak melihat entri ini, maka anda mungkin perlu membuatnya kerana ia tidak wujud secara lalai di Windows.

Anda sekarang, tidak lagi menerima akses Windows Script Host yang dilumpuhkan pada mesin ini. Dengan cara ini, anda boleh mengaktifkan atau mematikan Windows Skrip Host.

Anda juga boleh menggunakan FixWin kami untuk menyelesaikan masalah ini. Ia menawarkan perbaikan 1 klik di bawah bahagian Pembaikan tambahan.

Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara memperbaiki ralat Windows Skrip Windows lain pada Windows 10.

Akses Host Skrip Windows dilumpuhkan pada mesin ini