Masalah Skrin Hitam Windows 10 - Terjebak pada Skrin Hitam

Sekiranya anda menghadapi masalah skrin hitam pada Windows 10, perkara berikut dapat membantu menyelesaikan masalah tersebut. Terdapat tiga senario berbeza yang akan kita bincangkan. Yang pertama adalah ketika anda boleh log masuk ke komputer anda dan tidak mendapat paparan apa pun. Senario lain adalah ketika anda bahkan tidak dapat masuk ke komputer dan melihat skrin hitam. Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara menyelesaikan masalah Windows 10 Blank atau Black Screen setelah log masuk - dengan atau tanpa kursor, semasa boot. Ia juga akan membantu anda sekiranya Windows 10 tersekat pada skrin hitam.

Masalah Skrin Hitam Windows 10

Terdapat tiga senario di sini, dan kami akan menyemak langkah penyelesaian masalah yang boleh anda ikuti di masing-masing:

 1. Skrin Hitam di but sebelum masuk
 2. Skrin hitam setelah masuk ke PC Windows 10
 3. Skrin hitam atau berwarna dengan titik berputar setelah menghidupkan semula PC anda.

Masalah Skrin Hitam Windows 10

Skrin Hitam di but sebelum masuk

1] Periksa semua sambungan anda

Pastikan semua kabel anda dimasukkan dan dipasang dengan kuat; monitor paparan anda dihidupkan, dll., secara fizikal.

2] Cuba bangunkan peranti

Tekan kekunci CapsLock atau NumLock untuk melihat apakah lampu status di atas kekunci menyala. Jika anda mempunyai papan kekunci yang disambungkan, tekan Winkey + Ctrl Shift + B . Sekiranya anda berada dalam mod tablet, tekan butang naikkan dan turunkan serentak tiga kali dalam masa 2 saat.

Sekiranya anda tidak dapat log masuk kerana masalah skrin hitam di Windows 10, ini mungkin masalah pemandu atau unjuran dapat disetkan secara automatik ke peranti lain seperti monitor kedua atau TV. Anda memerlukan Media Pemasangan Windows 10.

Pada komputer yang berfungsi, muat turun dan bakar media Pemasangan ke USB atau DVD. Sambungkan media ke komputer yang bermasalah, matikan dan boot menggunakan media pemasangan. Apabila ditanya, pilih Baiki Komputer Ini . Anda akan mendapat skrin Pilih pilihan dengan pilihan untuk meneruskan ke Windows 10, Matikan komputer dan Selesaikan masalah komputer. Pilih Selesaikan masalah komputer . Pilih Pilihan Lanjutan . Klik pada Permulaan Tetapan dan kemudian Mulakan semula . Semasa komputer dihidupkan semula, anda akan mendapat beberapa pilihan. Tekan F5 atau tatal ke Safe Mode dengan Networking dan tekan Enter untuk memasuki Safe Mode.

3] Periksa Paparan Lalai

Setelah berada dalam mod Selamat, anda harus memeriksa paparan berbeza yang dilampirkan pada komputer. Tekan Kekunci Windows + P untuk memaparkan senarai paparan (lihat gambar di atas). Cuba pilih pilihan untuk memindahkan paparan ke paparan terpasang lain seperti TV atau monitor kedua. Sekiranya anda memilih TV, pastikan TV disambungkan dan dihidupkan. Periksa TV untuk melihat apakah ia diatur untuk menerima isyarat dari komputer anda. Sekiranya paparan rancangan TV, betulkan paparan dengan memilih monitor komputer semasa sebagai paparan lalai pada peranti yang disenaraikan ketika anda menekan Kekunci Windows dengan P.

PS: Jika menekan Windows Key + P tidak memunculkan bar sisi, anda boleh mendapatkannya dari Panel Kawalan -> Paparan -> Projek ke Skrin Kedua.

4] Nyahpasang Pemacu Peranti untuk Paparan dan Pasang Auto

Sekiranya perkara di atas tidak berfungsi, boot semula menggunakan media Pemasangan dan pergi ke mod Selamat. Nyahpasang pemacu peranti untuk paparan menggunakan langkah 2.1 hingga 2.5 yang disebutkan di atas.

Anda mungkin juga ingin memastikan bahawa Windows 10 menyokong kad grafik anda.

5] Isolate Device menyebabkan masalah

Sekiranya terdapat lebih daripada satu pemacu paparan dalam Pengurus Peranti,

 1. Lumpuhkan semuanya kecuali satu.
 2. Nyalakan semula tanpa media pemasangan untuk melihat apakah masalahnya telah diperbaiki.
 3. Sekiranya tidak, reboot dengan media pemasangan dan pergi ke Safe Mode sekali lagi.
 4. Kali ini, matikan yang anda tinggalkan lebih awal dan aktifkan pemandu lain.
 5. Sekali lagi reboot tanpa media pemasangan untuk melihat apakah itu berfungsi; Ini dipanggil pengasingan pemacu peranti; Anda hanya mengaktifkan satu pemacu pada satu masa dan periksa sama ada ia berfungsi sehingga anda menemui pemacu yang menyebabkan masalah.
 6. Sebaik sahaja anda menemuinya, biarkan ia dilumpuhkan dan hubungi pengeluar peranti tersebut untuk mendapatkan kemas kini.

Skrin hitam setelah masuk ke PC Windows 10

Senario lain yang akan kita bicarakan adalah ketika anda boleh log masuk, dan kemudian skrin menjadi kosong.

Perkara pertama yang anda ingin cuba ialah menekan Ctrl + Alt + Del dan melihat apakah ia memunculkan Pengurus Tugas. Sekiranya ia berlaku, hebat. Klik pada Fail> Jalankan tugas baru. Taip explorer.exe dan tekan Enter. Perkara ini berjaya bagi saya ketika menghadapi masalah ini .

Sekiranya ini tidak berfungsi untuk anda, cabut & tanggalkan semua peranti luaran dan reboot. Sekiranya anda dapat paparan, ini mungkin bermaksud salah satu perkakasan luaran menyebabkan masalah. Sekiranya demikian, mulakan memasang peranti luaran satu persatu sehingga anda kehilangan paparan. Keluarkan peranti terakhir yang anda pasangkan dan lihat apakah anda mendapat kembali paparan. Sekiranya ya, jangan gunakan peranti perkakasan itu sehingga anda menghubungi pengeluar peranti tersebut. Periksa semula dengan peranti luaran yang lain.

Sekiranya membuang peranti luaran tidak menyelesaikan masalah, pergi ke Safe Mode . Oleh kerana kami menganggap bahawa anda akan mendapat paparan sehingga anda log masuk dan tidak setelah anda log masuk, anda perlu menghidupkan semula komputer anda. Pada skrin kunci, klik pada ikon kuasa di kiri bawah paparan. Sambil menahan SHIFT, klik RESTART. Ini akan menjadikan komputer anda dihidupkan semula. Selepas reboot, anda diberi beberapa pilihan - pilih Safe Mode dengan mod Networking. Anda cukup menekan F5 di layar untuk memasuki Safe Mode.

Sekiranya bukan reboot, anda akan disajikan dengan skrin yang mempunyai tiga pilihan: Terus ke Windows 10; Selesaikan masalah; dan Shutdown, klik pada Troubleshoot dan kemudian pada Advanced . Kemudian klik pada Tetapan Permulaan dan kemudian Mulakan semula . Pilihan untuk memasuki Safe Mode akan ditunjukkan ketika komputer dihidupkan semula.

Dalam Mod Selamat Windows 10:

1] Periksa untuk melihat apakah paparan yang betul dipilih

Lihat apakah paparan diset ke beberapa peranti lain. Dari Panel Kawalan, pilih Paparan. Di sebelah kiri tetingkap Paparan, pilih Projek ke Paparan Kedua. Bar sisi akan muncul di sebelah kanan dan menunjukkan senarai paparan yang disambungkan ke komputer (lihat gambar di bawah). Periksa untuk melihat apakah paparan yang betul dipilih . Sekiranya tidak, betulkan. Lain terus dengan menyelesaikan masalah skrin kosong pada Windows 10.

Masalah Skrin Hitam Windows 10

2] Pasang semula atau putar semula Pemacu Paparan

Kita mesti memasang semula atau memutar semula Pemacu Paparan . Buka Pengurus Peranti dan keluarkan Pemacu Paparan.

 • Klik pada bar carian dan taipkan "pengurus peranti" tanpa tanda petik
 • Dari senarai yang muncul, klik pada Kemas kini Pemacu Peranti untuk membawa tetingkap Pengurus Peranti
 • Di tetingkap Device Manager, cari dan klik untuk mengembangkan Display Adapters
 • Klik kanan pada Display Adapter Driver dan klik Uninstall
 • But semula untuk memasang semula pemacu secara automatik.

Ini akan menyelesaikan masalah skrin hitam untuk anda.

3] Tutup proses RunOnce.

Buka Pengurus Tugas. Sekiranya anda melihat RunOnce32.exe atau RunOnce.exe, hentikan Proses atau Perkhidmatan.

Walaupun proses yang membosankan, perkara di atas harus menyelesaikan masalah skrin hitam pada Windows 10.

Baca : Skrin Hitam Windows 10 dengan kursor.

Skrin hitam atau berwarna dengan titik berputar setelah menghidupkan semula PC anda

1] Mulakan semula PC

Mulakan semula peranti anda dan lihat apakah ia membantu.

2] Cabut semua peranti USB

Cuba cabut semua peranti USB anda yang tidak diperlukan. Kemudian tekan dan tahan butang kuasa pada peranti anda selama 10 saat untuk mematikannya. Kemudian tekan dan lepaskan butang kuasa untuk menghidupkan semula peranti anda.

Baca juga: Windows 10 tersekat di skrin log masuk selepas peningkatan.

Perbaiki: Desktop dan Taskbar terus menyegarkan dengan skrin hitam