Alat baris arahan Cipher pada Windows 10

Cipher.exe adalah alat baris perintah terbina dalam sistem operasi Windows yang boleh digunakan untuk menyulitkan atau mendekripsi data pada pemacu NTFS. Alat ini juga memungkinkan untuk menghapus data dengan selamat dengan menimpanya.

Alat baris arahan Cipher

Alat baris arahan Cipher.exe

Setiap kali anda membuat fail teks dan menyulitkannya sehingga proses enkripsi selesai, Windows akan membuat sandaran fail, sehingga sekiranya ada yang salah semasa proses enkripsi, data masih dapat dipulihkan menggunakan ini fail. Setelah proses penyulitan selesai, sandaran akan dihapuskan. Tetapi sekali lagi, fail sandaran hapus ini dapat dipulihkan menggunakan perisian pemulihan data, sehingga ditimpa oleh data lain.

Apabila anda menggunakan alat terbina dalam ini, ia membuat folder sementara bernama EFSTMPWP pada partition sistem. Ia kemudian lebih banyak fail sementara dalam folder itu, dan menulis data rawak yang terdiri dari 0, 1 dan nombor rawak lain ke fail tersebut.

Dengan demikian, Cipher.exe membolehkan anda bukan sahaja menyulitkan dan menyahsulitkan data tetapi juga untuk menghapus data dengan selamat. Oleh itu, banyak yang menggunakannya untuk memadam fail secara kekal juga.

Untuk menimpa data yang dihapus, seseorang dapat menggunakan suis / w .

Buka menu WinX pada Windows 10 anda dan pilih Prompt Perintah. Taipkan yang berikut dan tekan Enter:

 cipher / w: driveletter: \ foldernama 

Di sini anda harus menentukan huruf Drive dan nama atau laluan Folder.

Cipher juga dapat digunakan untuk menampilkan atau mengubah enkripsi folder dan fail. Jika digunakan tanpa parameter, ia akan memaparkan keadaan penyulitan folder semasa dan fail yang ada di dalamnya.

Suis Cipher.exe

/? : Memaparkan bantuan di command prompt.

/ e : Menyulitkan folder yang ditentukan. Folder ditandakan sehingga fail yang ditambahkan ke folder kemudiannya disulitkan juga.

/ d : Mendekripsi folder yang ditentukan. Folder ditandakan sehingga fail yang ditambahkan ke folder kemudiannya disulitkan juga.

/ w : PathName - Mengeluarkan data pada bahagian isi padu yang tidak digunakan. PathName dapat menunjukkan mana-mana direktori pada volume yang diinginkan.

Untuk senarai penuh suis dan parameter baris perintah Cipher, lawati TechNet.

Oleh kerana sifat alat ini, anda selamat menggunakannya untuk memadam data dengan selamat, kerana ia tidak akan menimpa fail aktif anda; hanya akan menimpa data yang telah anda hapus.

Microsoft SysInternals juga mempunyai alat canggih yang memungkinkan anda menghapus fail secara kekal. Dengan alat SDelete dari Microsoft , yang boleh anda muat turun secara percuma, anda boleh menimpa kandungan ruang kosong pada cakera anda untuk mengelakkan fail yang dihapus atau dienkripsi dipulihkan.

Alat baris arahan Cipher