Perbaiki Audiodg.exe Penggunaan CPU yang tinggi pada Windows 10

Sekiranya anda menghadapi Pengasingan Grafik Peranti Audio Windows atau penggunaan CPU yang tinggi atau masalah kebocoran memori Audiodg.exe pada komputer Windows 10/8/7 anda, maka siaran ini mencadangkan beberapa cara yang boleh anda cuba atasi masalahnya. Kadang kala restart komputer mudah dapat menyelesaikan masalahnya, tetapi jika tidak berjaya, anda mungkin perlu menyelesaikannya.

Pengasingan Graf Peranti Audio Windows adalah pelaksanaan yang dapat membantu anda mendapatkan kualiti bunyi yang lebih baik. Selain daripada peningkatan bunyi, anda mendapat kesan audio yang berbeza kerana fail ini boleh dilaksanakan. Secara lalai, Windows Vista dan semua versi Windows yang lebih baru mempunyai fail enjin audio ini, yang terletak di folder C: \ Windows \ System32 .

Audiodg.exe Penggunaan CPU yang tinggi

Fail Audiodg.exe mungkin mula menggunakan CPU atau memori yang tinggi jika sistem anda dijangkiti perisian hasad atau jika pemacu audio yang berkenaan telah rosak atau rosak. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda cuba.

1] Nyahpasang dan pasang semula Skype

Nyahpasang sepenuhnya aplikasi Skype atau perisian desktop, mulakan semula komputer dan kemudian pasang semula dan lihat apakah ia membantu.

2] Kemas kini pemacu Audio

Sekiranya anda baru-baru ini memasang peranti suara baru dan mula mendapat masalah penggunaan CPU yang tinggi ini, mungkin anda perlu memasang pemacu audio yang betul - atau mengemas kini pemacu yang ada ke versi terbarunya. Kenal pasti peranti audio anda, pergi ke laman web pengeluar dan muat turun pemacu peranti yang berkenaan untuk sistem komputer anda.

3] Lumpuhkan semua kesan Bunyi

Audiodg.exe Penggunaan CPU yang tinggi

Sekiranya anda sedang menggunakan kesan bunyi (seluruh sistem), anda harus mencuba mematikannya dan periksa sama ada masalahnya diselesaikan atau tidak. Untuk melumpuhkan peningkatan Audio, klik kanan pada ikon Audio di baki sistem dan pilih Peranti main balik . Kotak Sound Properties akan dibuka. Pembesar suara anda akan mempunyai tanda semak hijau. Pilihnya dan klik pada butang Properties . Setelah membuka tetingkap Speaker Properties , beralih ke tab Peningkatan . Sekarang, buat tanda centang di kotak centang Nonaktifkan semua kesan bunyi dan simpan perubahan anda.

4] Jalankan Penyelesai Masalah Audio

Jalankan Pemecah Masalah Audio bawaan dan lihat apakah ia membantu, Anda akan dapat mengaksesnya melalui halaman Penyelesaian Masalah Tetapan. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak idea, siaran ini menunjukkan cara menyelesaikan masalah Suara dan Audio Windows 10.

5] Imbas PC dengan antivirus

Sekiranya fail audiodg.exe terletak di folder C: \ Windows \ System32, ia adalah fail Microsoft yang sah; selain itu ia boleh menjadi perisian hasad. Oleh itu, imbas PC anda dengan perisian antivirus yang baik untuk memastikannya.

Harap cadangan kami dapat membantu anda menyelesaikan masalah ini.

Catatan lain mengenai proses menggunakan sumber yang tinggi:

  • Penyedia WMI Host Host CPU Tinggi
  • penggunaan CPU yang tinggi
  • Masalah penggunaan CPU tinggi OneDrive
  • Ntoskrnl.exe penggunaan CPU & Disk yang tinggi
  • Desktop Window Manager dwm.exe menggunakan CPU yang tinggi
  • Windows Modul Installer Worker High CPU & Disk Usage
  • Windows Driver Foundation menggunakan CPU yang tinggi
  • Windows Shell Experience Host menggunakan CPU yang tinggi.
penggunaan CPU yang tinggi oleh Pengasingan Graf Peranti Audio Windows