Perbaiki Untuk Diisi Oleh OEM & Cara mendapatkan Pemandu untuk memperbaiki mesej ini

Kadang kala anda tidak dapat melihat nombor bahagian komputer atau butiran motherboard ketika melihat sifat sistem. Ia kosong atau paparan Untuk diisi oleh OEM . Dalam siaran ini, kita akan membincangkan mesej ini dan bagaimana memperbaikinya - bukan bagaimana mendapatkan perincian motherboard yang memaparkan "Untuk Diisi oleh OEM" sehingga anda dapat memperoleh pemacu. Pertama, mari kita faham mengapa mesej ini muncul.

Untuk Diisi Oleh OEM

Apabila Windows mengeluarkan sebarang perisian, misalnya, sistem operasi baru, ia melakukannya dalam dua versi: satu untuk penggunaan peribadi oleh pengguna dan satu untuk pemasangan pukal oleh pengeluar produk yang berbeza. Versi kedua dipanggil versi OEM perisian. Oleh kerana Windows tidak mengetahui jenis peralatan yang akan digunakan pengeluar ini, ia tidak mengisi ruang yang berkaitan dengan butiran motherboard, dll. Adalah tugas syarikat yang membina komputer untuk mengisi butiran motherboard supaya orang ramai dapat memuat turun pemacu yang berkaitan. Sudah tentu, mereka menyediakan salinan pemacu sama ada pada cakera berasingan atau pemacu tempatan. Beberapa OEM juga meletakkan salinan perisian pada cakera tempatan dan bukannya memberikan cakera terpisah yang mengandungi perisian tersebut.

Apa yang Perlu Diisi Oleh mesej OEM

Untuk Diisi-Oleh-OEM

Perbezaan utama antara versi runcit dan versi OEM adalah bahawa anda harus menyimpan perisian yang dipasang OEM pada komputer tertentu - yang anda beli. Dengan kata lain, versi OEM sudah terpasang pada mesin dan anda 'tidak boleh' memindahkan perisian ke mesin lain. Walau bagaimanapun, sekiranya terdapat versi runcit, lesen terikat kepada orang tersebut dan bukan ke mesin sehingga anda dapat memindahkan perisian dari satu mesin ke mesin yang lain - bergantung pada jenis lesen (jika tidak membenarkan dua pemasangan, anda akan mempunyai untuk mengeluarkan perisian dari komputer sebelumnya sebelum anda dapat mengaktifkan produk anda pada mesin lain).

Kembali ke perisian OEM, yang kebanyakannya merupakan sistem operasi dalam konteks siaran, apabila anda cuba memasangnya pada mesin yang berbeza dari yang anda bawa atau beli, ia tidak dapat mengenali nombor model motherboard, dan lain-lain dalam beberapa kes . Kes lain ialah pengeluar tempatan yang tidak peduli untuk mengisi maklumat dengan andaian anda tidak akan memformat semula atau memasang semula produk pada komputer yang sama atau lain. Dalam kes itu juga, sistem operasi tidak dapat mengenal pasti semua perkakasan, terutama motherboard dan oleh itu anda melihat mesej "Untuk Diisi Oleh OEM".

Sekiranya sistem operasi anda diaktifkan untuk menggunakan Internet untuk mencari pemandu yang berkaitan dengan sendirinya (di bawah Properties Sistem -> tab Perkakasan di Windows), kemungkinan besar Windows dapat menemui versi motherboard dengan betul hingga tahap tertentu dan dengan itu dapat membebaskan anda dari masalah. . Walau bagaimanapun, jika mesin dilengkapi dengan CD atau DVD yang mempunyai pemacu, saya cadangkan menggunakannya terlebih dahulu - sebelum anda menyambungkan komputer ke Internet.

Dapatkan Pemandu untuk memperbaiki Untuk Diisi Oleh mesej OEM

Seperti yang dinyatakan di atas, sebilangan pengeluar komputer tempatan gagal memberi anda pemandu dengan andaian anda tidak akan memasang semula atau menggunakan perisian pada komputer lain. Ini menimbulkan masalah di mana anda tidak dibiarkan dengan pemandu untuk menjadikan komputer berfungsi dengan baik. Anda mungkin mengambil kesempatan untuk membiarkan Windows memutuskan perkakasan untuk anda, tetapi tanpa rekod, kemungkinan anda tidak akan mendapat atau mendapatkan set pemacu yang salah.

Sekiranya ia dipasang semula pada mesin yang sama, periksa cakera tempatan untuk folder yang mengandungi set pemacu. Biasanya, ia diletakkan bersama dengan sistem operasi pada partition yang berasingan. Anda boleh mendapatkan pemandu dari sana. Sekiranya anda menggunakan perisian pada mesin yang berbeza, kaedahnya tidak akan berfungsi kerana konfigurasi perkakasan akan berbeza dengan peralatan asal.

Sekiranya anda memasang salinan OEM di komputer lain dan sekiranya anda tidak dapat menemui salinan pemasang pemacu tempatan, anda mesti mencari nombor siri produk dan butiran motherboard supaya anda dapat mencari yang berkaitan pemacu di Internet.

Pertaruhan terbaik adalah menghubungi tempat anda membeli komputer. Mereka dapat mengetahui maklumat mesin dan memasang pemacu yang berkaitan. Tetapi tidak dapat membawa komputer, terutama jika desktop, ke tempat pembelian. Sekiranya demikian, baca artikel kami mengenai Cara Mencari Model Komputer dan Nombor Siri. Anda boleh memberikan maklumat di telefon kepada vendor, dan mereka akan membantu anda mendapatkan pemandu.

Ini menjelaskan apa itu masalah "Untuk Diisi Oleh OEM" dan bagaimana mendapatkan pemacu untuknya. Sekiranya anda masih menghadapi masalah mendapatkan pemandu atau mencari ID mesin anda, sila hubungi kami dengan seberapa banyak yang anda boleh.

Untuk Diisi Oleh OEM