Folder Maklumat Isipadu Sistem di Windows 10

Apakah folder Maklumat Volume Sistem di Windows 10? Adakah ia memakan ruang cakera yang besar pada sistem anda dan adakah ukurannya bertambah besar? Kami akan cuba menjawab soalan-soalan ini dalam catatan ini dan juga membincangkan apakah anda boleh memadam folder ini.

Folder Maklumat Isipadu Sistem

Maklumat Isipadu Sistem

Folder Sistem Maklumat Maklumat adalah folder operasi Windows yang dilindungi. Untuk melihatnya, anda mesti membuat Windows menunjukkan fail dan folder tersembunyi dan terlindung. Kemudian anda akan melihatnya di akar pemacu. Terdapat setiap partisi di komputer anda dan menyimpan maklumat penting termasuk:

  1. Titik Pemulihan Sistem
  2. Salinan Bayangan Isipadu
  3. Pangkalan Data Perkhidmatan Pengindeksan
  4. Tetapan Kuota Cakera NTFS
  5. Pangkalan Data Perkhidmatan Penjejakan Pautan Teragih
  6. Pangkalan data perkhidmatan replikasi DFS dan deduplikasi Fail.

Ia terdapat dalam setiap pemacu secara lalai. Walau bagaimanapun, anda boleh menghalang penciptaannya pada pemacu USB.

Folder ini tidak dapat diakses untuk cakera keras, dan pemacu luaran berpartisi NTFS. Anda juga tidak boleh menghapusnya pada pemacu ini. Anda harus memberikan nama pengguna anda kepadanya melalui tab Properties> Security. Namun, isi folder dapat diakses, dan folder dapat dihapus untuk pemacu luaran yang dipartisi exFAT atau FAT32.

Untuk mendapatkan akses ke folder Maklumat Volume Sistem, jalankan arahan berikut:

cacls "driveletter: \ Information Volume System" / E / G nama pengguna: F

Perintah ini menambahkan pengguna yang ditentukan ke folder dengan kebenaran Kawalan Penuh.

Untuk membuang kebenaran, jalankan:

cacls "driveletter: \ Information Volume System" / E / R nama pengguna

Menjalankan perintah berikut akan menunjukkan kepada anda apa yang tersimpan dalam direktori ini:

vssadmin senarai shadowstorage

Folder Maklumat Isipadu Sistem adalah besar atau besar

Dengan ruang yang terhad pada cakera keras dan lebih buruk lagi pada pemacu luaran, hakikat bahawa folder Maklumat Volume Sistem memuatkan beberapa GB jumlah yang membimbangkan. Secara lalai, tetapan untuk Pemulihan Sistem ditetapkan untuk membenarkan penggunaan ruang sehingga 10GB untuk pemulihan sistem setiap pemacu. Folder Maklumat Volume Sistem dapat memenuhi semua jumlah itu tetapi lebih besar.

Bolehkah anda memadam folder Maklumat Volume Sistem?

Folder Maklumat Volume Sistem menyimpan beberapa maklumat penting dan sekiranya anda tidak memadamkan folder tersebut, anda juga tidak dibenarkan melakukannya dengan pemacu dalaman dan pemacu luaran berpartisi NTFS. Untuk pemacu luaran berpartisi exFAT atau FAT32, itu adalah pilihan anda setelah mempertimbangkan kebaikan dan keburukan.

Anda boleh melakukan dua perkara:

  1. Padamkan semua Titik Pemulihan Sistem lama dan versi fail sebelumnya
  2. Hadkan penggunaan cakera dengan Titik Pemulihan Sistem.

Walaupun folder Maklumat Volume Sistem menyimpan banyak maklumat, tidak dapat menguruskan semuanya. Namun, kerana titik Pemulihan Sistem menempati sebahagian besar ruang dalam folder, kami dapat mengurangkan ukuran maksimum yang dapat digunakan utiliti dalam pemacu. Prosedur untuk menyekat penggunaan cakera dengan Titik Pemulihan Sistem adalah seperti berikut:

Klik Mula dan pergi ke Tetapan> Sistem> Tentang> Maklumat sistem.

Maklumat sistem

Pilih Perlindungan sistem pada senarai di sebelah kiri.

Perlindungan sistem

Dalam senarai di bawah Tetapan perlindungan , pilih pemacu yang ingin anda hapus folder Maklumat Volume Sistem dan kemudian klik pada Konfigurasi .

Konfigurasikan

Sambil memastikan butang radio dicentang di Aktifkan perlindungan sistem, Anda dapat mengurangi ruang maksimum yang diperuntukkan untuk titik pemulihan sistem menggunakan bar penggunaan Max . Mengurangkan jumlah akan mengurangkan jumlah titik pemulihan sistem yang dapat ditempati dalam folder Maklumat Volume Sistem .

Namun, jika folder sudah besar, anda mungkin mempertimbangkan untuk menghapus titik pemulihan sistem menggunakan butang Delete , jelas setelah mempertimbangkan kebaikan dan keburukan.

Hidupkan perlindungan sistem

Anda juga boleh mengalihkan butang radio ke Nonaktifkan perlindungan sistem untuk menghilangkan mekanisme pemulihan sistem untuk pemacu - tetapi itu adalah sesuatu yang tidak boleh anda lakukan untuk Pemacu Sistem.

Saya harap ini dapat menjawab soalan anda.

Maklumat Isipadu Sistem