Cara mengenal pasti Port USB 3.0 di Laptop

USB 3.0 dilancarkan pada tahun 2008. Edisi baru ini mempunyai lebih banyak fungsi dan ciri yang lebih baik yang disertakan dalam port. Walaupun kelihatan seperti port kabel data yang sederhana, ia sebenarnya menjadikan banyak perkara berjalan di latar belakang. USB 3.0 mula menjadi popular sejurus pelancarannya. Terutama pengeluar komputer riba memperoleh teknologi ini untuk memberikan kelajuan yang lebih tinggi.

Perbezaan antara USB 2.0 dan USB 3.0

Perbezaan yang paling ketara ialah kelajuan. USB 3.0 dapat memindahkan data hingga 625MBps. Walau bagaimanapun, anda dapat memperoleh kelajuan sepuluh kali lebih sedikit semasa menggunakan USB 2.0. Tetapi, masalahnya ialah ia bergantung pada kabel data yang anda gunakan dan peranti tempat anda memindahkan data anda. Perbezaan lain adalah berkaitan dengan penggunaan kuasa. USB 2.0 boleh menggunakan kuasa sehingga 500 mA apabila USB 3.0 boleh menggunakan kuasa hingga 900 mA.

Kenal pasti Port USB 3.0 pada Komputer riba

Sekiranya anda membeli komputer riba baru dan anda tidak mempunyai banyak pengetahuan teknikal, bagaimana anda dapat mengenal pasti port USB 3.0 pada peranti anda, sehingga anda mendapat kelajuan yang lebih baik semasa menyalin atau memindahkan data?

Untuk menggunakan USB 3.0, anda harus mengenal pasti port USB 3.0 pada komputer riba anda. Secara umumnya, kebanyakan komputer riba Windows dilengkapi dengan satu port USB 3.0 dan satu atau dua port USB 2.0.

Periksa sama ada komputer riba anda mempunyai Port USB 3.0

Perkara pertama yang harus anda sahkan sama ada anda mempunyai port USB 3.0 atau tidak. Untuk itu, buka Pengurus Peranti . Anda boleh pergi ke Control Panel dan memilih pilihan Device Manager, atau anda boleh mencarinya melalui Taskbar Search Box. Anda juga boleh membukanya melalui menu WinX.

Dalam Pengurus Peranti, anda akan melihat Pengawal BUS Serial Universal atau pengawal USB. Luaskan menu. Di sini, anda harus mendapatkan USB 3.0 yang disebutkan dalam senarai entri yang berkaitan dengan USB.

Kenal pasti Port USB 3.0 dalam Komputer riba

Sekiranya anda menemui perkara seperti itu, baca panduan berikut. Jika tidak, tidak perlu mengikuti panduan berikut.

Sekiranya peranti anda menyokong USB 3.0, anda boleh mengenal pasti port dengan cara ini:

1: Periksa Logo

USB 3.0 juga digunakan sebagai SuperSpeed ​​USB. Secara amnya, pengeluar komputer riba menggunakan logo SuperSpeed ​​USB untuk membezakan port. Anda boleh mendapatkan tanda ss bersama dengan logo USB, yang kelihatan seperti gambar berikut:

Logo USB SuperSpeed

2: Warna Pelabuhan

Kenal pasti Port USB 3.0 di Laptop - Periksa Warna

Kredit Gambar: Asus

Sekiranya pengeluar komputer riba mengikuti garis panduan rasmi, maka port USB 3.0 harus mempunyai warna biru di dalam port sedangkan USB 2.0 mempunyai warna hitam atau putih di dalam port. Ia boleh berlaku dengan pelabuhan 'lelaki' dan juga 'wanita'.

Harap ini dapat membantu anda mengenal pasti port USB 3.0. Gunakan untuk mendapatkan kelajuan yang lebih baik semasa menyalin atau memindahkan data.

Logo USB SuperSpeed