Hentikan komputer daripada mengunci Windows 10 secara automatik

Adakah PC Windows anda terkunci secara automatik terlalu kerap? Sekiranya demikian, mungkin kerana beberapa tetapan di komputer memicu skrin kunci muncul, dan itu mengunci Windows 10, walaupun anda membiarkannya tidak aktif untuk jangka masa pendek.

Hentikan komputer daripada mengunci Windows 10 secara automatik

Sekiranya PC anda terkunci secara automatik, maka anda perlu mematikan skrin kunci agar tidak muncul secara automatik, dengan mengikuti cadangan ini untuk Windows 10:

  1. Lumpuhkan atau Ubah tetapan tamat masa Skrin Kunci
  2. Lumpuhkan Kunci Dinamik
  3. Lumpuhkan Penjimat Skrin Kosong
  4. Tukar Sistem waktu tidur tanpa pengawasan

Petua ini mungkin terdengar terlalu naif, tetapi percayalah, kadang-kadang tetapan kecil ini, terutama nilai lalai, menimbulkan lebih banyak masalah.

1] Lumpuhkan atau Ubah tetapan masa tamat Skrin Kunci

Anda perlu mematikan Skrin Kunci. Anda boleh menggunakan Tweaker Windows Ultimate kami untuk melakukannya dengan satu klik! Anda akan mendapat tetapan untuk Lumpuhkan Skrin Kunci di bawah Penyesuaian> UI Moden> Skrin Kunci.

Sekiranya anda tidak mahu melumpuhkannya, periksa tetapan waktu tunggu tidur, tetapan waktu tamat skrin, screensaver, dan sebagainya. Ini adalah tetapan asas yang harus anda periksa.

2] Lumpuhkan Kunci Dinamik

Penguncian Dinamik Windows 10

Selain menggunakan PIN atau Kata Laluan, anda juga dapat menggunakan kunci Dinamik. Ia berguna bagi mereka yang terus lupa mengunci peranti. Kunci dinamik menggunakan peranti Bluetooth. Setiap kali peranti Bluetooth berada di luar jangkauan, komputer terkunci. Oleh itu, pastikan peranti berada berdekatan atau hapus centang pilihan yang bertuliskan, " Benarkan Windows mengunci peranti anda semasa anda berada secara automatik ."

3] Lumpuhkan Penjimat Skrin Kosong

Hentikan komputer daripada mengunci Windows 10 secara automatik

Sekiranya anda menggunakan screensaver, pastikan ia tidak kosong. Masalahnya ialah anda tidak akan tahu bahawa screensaver sedang berjalan.

  • Ketik Penjaga Skrin di bar Carian
  • Klik pada Change Screensaver
  • Dalam menu lungsur turun, periksa sama ada ia kosong.
  • Sekiranya ya, ubah menjadi Tiada.

Tekan Terapkan dan keluar.

4] Ubah sistem waktu tidur tanpa pengawasan

Tukar Sistem waktu tidur tanpa pengawasan

Terdapat di bawah Tetapan Daya, tetapan waktu tunggu tidur tanpa pengawasan Sistem adalah waktu tunggu yang tidak berfungsi sebelum sistem kembali ke keadaan tidur kuasa rendah. Masa lalai ditetapkan ke 2 minit untuk kedua-duanya, iaitu ketika menggunakan bateri dan dipasang. Ubah ke nilai yang lebih tinggi, agar PC tidak masuk ke mod Tidur terlalu cepat.

Sekiranya tetapan tidak muncul dalam Tetapan Daya, anda dapat menambahkannya secara manual menggunakan PowerShell dan Registry

Kaedah PowerShell

Gunakan Win + X dan kemudian pilih PowerShell (pentadbir)

Taipkan yang berikut dan tekan Enter:

powercfg-atribut SUB_SLEEP 7bc4a2f9-d8fc-4469-b07b-33eb785aaca0 -ATTRIB_HIDE

Keluar dan periksa.

Kaedah pendaftaran

Buka Editor Pendaftaran dan arahkan ke:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Power \ PowerSettings \ 238C9FA8-0AAD-41ED-83F4-97BE242C8F20 \ 7bc4a2f9-d8fc-4469-b07b-33eb785aaca0

Tukar nilai kunci "Atribut" dari 1 hingga 2. Ini akan membolehkan sistem waktu tidur tanpa pengawasan dalam Opsyen Daya.

Sekarang anda boleh mengubah tetapan ini.

Kami harap petua ini cukup berguna untuk anda menyelesaikan masalah di mana PC Windows 10 anda terus terkunci secara automatik.

Original text


PC dikunci secara automatik Windows