Cara melumpuhkan Alat Pelapor Perisian Google Chrome

Perisian Pelapor Perisian adalah proses mandiri Google Chrome yang memantau pemasangan dan laporan Chrome anda jika ada tambahan yang mengganggu fungsi penyemak imbas yang normal. Alat ini tidak disambungkan ke web tetapi digunakan terutamanya oleh penyemak imbas untuk mengenali program yang mungkin bertentangan dengannya. Ia dapat dilihat sebagai 54Kb yang dapat dieksekusi bernama " software_reporter_tool.exe ". Sekiranya anda menghadapi penggunaan CPU yang tinggi untuk proses ini atau jika anda sering melihat mesej Alat Pelapor Perisian Google Chrome telah berhenti berfungsi ; anda mungkin mahu melumpuhkan atau membuangnya. Inilah cara anda boleh melakukannya.

BACA:

  • Google membuang Alat Pembersih Chrome
  • Alat Pengimbas & Pembersihan Perisian Malware Chrome.

Pengguna sama sekali tidak menyedari kewujudan komponen ini, kecuali dan sehingga pengguna sengaja mencari alat pelapor perisian. Oleh itu, persoalannya ialah apakah peranan add-on Chrome ini? Pada dasarnya, alat pelapor perisian Chrome adalah fail yang dapat dilaksanakan yang dijalankan seminggu sekali dan melaporkan hasil yang diimbas ke Chrome. Tepatnya, alat ini memindai sistem untuk memeriksa aplikasi perisian yang tidak diingini yang mungkin mengganggu pengalaman menyemak imbas Chrome. Alat ini juga melaporkan kepada Chrome mengenai iklan yang tidak dijangka atau semasa kejadian seperti kerosakan laman. Berdasarkan laporan tersebut, Chrome kemudian meminta pengguna untuk menjalankan alat pembersih Chrome sebagai bagian dari proses pengimbasan.

Di manakah Alat Pelapor Perisian Chrome

Terutama, alat pelapor Perisian adalah fail yang dapat dilaksanakan yang terdapat dalam folder data aplikasi Chrome sebagai Software_reporter_tool.exe. Folder data aplikasi Chrome mengandungi maklumat mengenai profil Chrome pengguna seperti tetapan penyemak imbas, penanda buku, kata laluan yang disimpan, dan maklumat pengguna lain. Di tengah banyak data pengguna ini, fail .exe dapat dilihat di bawah folder SwReporter di folder data aplikasi Chrome.

Adakah Alat Pelapor Chrome Selamat digunakan

Sebagai pengguna, anda mungkin prihatin terhadap privasi. Sekiranya anda tidak pasti mengenai privasi rangkaian anda, anda hanya boleh memeriksa kesahihan alat dengan hanya menggerakkan kursor pada fail .exe. Anda mungkin menyedari bahawa komponen tersebut ditandatangani secara digital oleh Google dengan keterangan fail sebagai Alat Pembersih Chrome. Oleh itu alat ini selamat sepenuhnya. Perlu disebutkan bahawa alat pelaporan tidak mempunyai komunikasi rangkaian. Satu-satunya tugas alat ini adalah melaporkan Chrome mengenai perisian yang mungkin tidak berfungsi secara konvensional dengan penyemak imbas chrome.

Alat Pelapor Perisian Chrome vs Alat Pembersih Chrome

Dengan kata lain, alat pelapor Perisian dikaitkan dengan alat pembersih Chrome. Ya, anda betul! Kedua-dua alat itu serupa. Maka anda mungkin tertanya-tanya apa perlunya menjadikannya sebagai alat yang terpisah? Menurut Google, alat pelapor perisian melaporkan pemindaian ke Chrome, dan berdasarkan laporan yang dipindai, penyemak imbas Chrome meminta pengguna untuk menghapus perisian yang tidak diinginkan melalui alat pembersih Chrome.

Walaupun alat ini membantu menghilangkan rintangan yang dapat mengganggu pengalaman penyemak imbas, banyak pengguna terutama bimbang tentang penggunaan CPU yang sangat besar ketika menjalankan alat di latar belakang. Alat ini boleh berjalan lebih kurang 20 minit yang mungkin melambatkan aktiviti anda yang lain dalam sistem. Perlu dinyatakan bahawa, melainkan jika anda menjalankan perisian pihak ketiga yang menjadi masalah secara berkala, alat ini mungkin bukan sumber pencerobohan.

Lumpuhkan Alat Pelapor Perisian Google Chrome

Anda dapati Alat Pelapor Perisian di bawah jalan berikut di Windows 10 dan versi Windows yang lebih lama:

C: \ Users \ USERNAME \ AppData \ Local \ Google \ Chrome \ Data Pengguna \ SwReporter \ VERSION \ software_reporter_tool.exe

Alat Laporan Perisian

Walaupun mudah dan mudah untuk membuang, menyahpasang atau menghapus kandungan keseluruhan folder atau menamakan semula fail yang boleh dilaksanakan itu sendiri, tindakan itu hanya menawarkan kelegaan sementara apabila Google mula mendorong Alat Pelapor Perisian ke sistem kembali lagi, setiap kali anda mengemas kini pelayar web.

Jadi, pilihan yang lebih layak adalah membuang kebenaran sehingga tidak ada pengguna yang dapat mengakses folder tersebut.

Untuk melakukan ini, lakukan perkara berikut,

Klik kanan pada folder SwReporter dan pilih Properties dari menu.

Seterusnya, dalam kotak dialog Properties yang muncul, beralih ke tab Security .

Seterusnya, pilih Lanjutan dan pilih " Nonaktifkan warisan ".

Seterusnya, klik pada pilihan "Hapus semua izin yang diwarisi dari objek ini" di tetingkap Blok Warisan. Apabila disahkan, tindakan akan membuang semua kebenaran yang diwarisi dari objek ini.

Akhirnya, pilih Terapkan dan tekan butang OK.

Sekarang tidak ada pengguna lain yang dapat mengakses Perangkat Pelapor Perisian, dan oleh itu tidak ada kemas kini yang akan diterapkan padanya.