Berapa lama anda boleh menggunakan Windows 10 tanpa Pengaktifan?

Pernah terfikir berapa lama anda boleh menggunakan Windows 10 tanpa kunci produk atau pengaktifan? Jawapan mudah ialah anda boleh menggunakannya selama-lamanya, tetapi dalam jangka masa panjang, beberapa ciri akan dilumpuhkan. Menjelang hari-hari ketika Microsoft memaksa pengguna untuk membeli lesen dan terus menghidupkan semula komputer setiap dua jam jika mereka kehabisan tempoh untuk diaktifkan.

Berapa lama anda boleh menggunakan Windows 10 tanpa Pengaktifan

Berapa lama anda boleh menggunakan Windows 10 tanpa Pengaktifan

Jadi sekarang anda tahu bahawa tidak perlu Mengaktifkan Windows 10 - tetapi anda harus tahu bahawa perjanjian lesen runcit Microsoft, bahagian 5 menyatakan:

Anda diberi kuasa untuk menggunakan perisian ini hanya jika anda dilisensikan dengan betul dan perisian tersebut telah diaktifkan dengan betul dengan kunci produk asli atau dengan kaedah lain yang sah.

Windows 10, tidak seperti versi sebelumnya, tidak memaksa anda memasukkan kunci produk semasa proses persediaan. Anda mendapat butang Langkau untuk sekarang . Selepas pemasangan, anda seharusnya dapat menggunakan Windows 10 selama 30 hari akan datang tanpa batasan.

Baca : Bolehkah salinan Windows 10 percuma selamat?

Berikut adalah senarai had yang akan anda hadapi dalam situasi ini:

  1. Tanda air akan kekal di sudut kanan bawah yang mengatakan Aktifkan Windows .
  2. Windows akan menghantar pemberitahuan yang meminta anda mengaktifkan Windows. Saya tidak pasti berapa kerap, tetapi anda akan menyedarinya setiap hari.
  3. Akan ada pemberitahuan ' Windows tidak diaktifkan, Aktifkan Windows sekarang ' di Tetapan.
  4. Anda tidak akan dapat menukar kertas dinding, warna aksen, tema, skrin kunci dan sebagainya. Apa-apa yang berkaitan dengan Pemperibadian akan berwarna kelabu atau tidak dapat diakses.
  5. Beberapa aplikasi dan ciri akan berhenti berfungsi
  6. Walaupun pada masa ini, anda mungkin masih mendapat Kemas Kini, Microsoft kemungkinan akan mengubah dasarnya di masa depan.

Oleh itu, anda dapat melihat bahawa Windows 10 berfungsi walaupun tanpa pengaktifan, tetapi kami tidak akan mengesyorkannya. Walaupun mungkin mendapat kemas kini buat masa ini, Microsoft kapan saja dapat memutuskan untuk menyekat atau menangguhkannya. Sekiranya demikian, tidak akan selamat menggunakannya. Juga, jika Anda menggunakannya untuk tujuan komersial, boleh menggunakan perisian secara haram tanpa memiliki lesen yang betul.

Apa pendapat anda mengenai perkara ini? Beritahu kami dalam komen.

Bacaan berkaitan :

  1. Apa yang berlaku apabila Windows 10 Build mencapai tarikh luput?
  2. Apa yang berlaku jika Microsoft Office tidak diaktifkan?
gunakan Windows 10 tanpa Pengaktifan