Di mana Aplikasi Windows Store dipasang & bagaimana mengakses folder WindowsApps

Aplikasi UWP dapat diakses dari dan dimulakan dengan mengklik Jubin pada Permulaan Windows. Tetapi di mana mereka dipasang atau berada? Aplikasi Universal atau Windows Store di Windows 10/8 dipasang di folder WindowsApps yang terletak di folder C: \ Program Files . Ini adalah folder Tersembunyi , jadi untuk melihatnya, anda harus membuka Opsi Folder terlebih dahulu dan periksa pilihan Tunjukkan fail, folder dan pemacu tersembunyi .

Sekarang anda akan dapat melihat folder WindowsApps di folder C: \ Program Files .

Akses atau buka folder Windows Apps

Sebelum anda membaca lebih lanjut, kami mencadangkan anda membuat titik pemulihan sistem terlebih dahulu.

Sekarang, jika anda cuba mengkliknya untuk membukanya, anda tidak akan dibenarkan, tetapi anda akan melihat sekatan jalan berikut.

Mengklik Terus akan membuka kotak amaran berikut, mengatakan bahawa anda telah ditolak kebenaran untuk mengakses folder ini.

Untuk mendapatkan akses ke folder WindowsApps, klik pada pautan tab Keselamatan. Kotak Properties berikut akan dibuka.

Untuk melihat kandungan folder, anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya izin Baca. Klik pada butang Lanjutan untuk membuka Tetapan Keselamatan Lanjutan untuk folder yang dilindungi.

Mengklik Terus akan membuka kotak yang akan menyenaraikan entri kebenaran untuk folder tersebut. Anda sekarang harus memberi kebenaran kepada diri sendiri, dan anda boleh melakukannya dengan menukar Pemilik dari TrustedInstaller menjadi nama anda. Perhatikan bahawa, sebagai contoh, saya telah memberikan kebenaran selimut yang lengkap kepada saya, tetapi anda mungkin memberi kebenaran terhad kepada diri sendiri seperti yang diperlukan, dengan mengedit entri kebenaran dari tetapannya.

Anda boleh mengklik entri yang diinginkan dan klik Lihat untuk melihat entri kebenaran individu dan membuat perubahan di sana juga. Anda harus menukar Pengetua / Pemilik terlebih dahulu.

Untuk melakukannya, klik pada Change pada langkah sebelumnya dan masukkan nama objek dan klik juga pada Check Names, kerana ini akan memeriksa apakah anda telah memasukkan nama tersebut dengan betul, dan membetulkannya, jika belum.

Saya ulangi, sebagai contoh, saya telah memberikan kebenaran selimut yang lengkap kepada saya, tetapi anda mungkin memberi kebenaran terhad kepada diri sendiri seperti yang diperlukan, dengan mengedit entri kebenaran dari tetapannya, seperti yang ditunjukkan dalam kotak Permissions Entries di atas.

Kebenaran akan diubah dan akan melihat kotak dialog.

Anda perlu menutup tetingkap penjelajah dan membukanya semula.

Anda kini dapat mengklik terbuka pada folder WindowsApps dan melihat isinya.

Mana-mana penggodam atau perisian hasad yang mendapat akses ke folder ini, berpotensi mengubah kod sumber aplikasi dengan jahat. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk menukar kebenaran kembali ke lalai mereka, setelah anda menyelesaikan kerja anda. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu membalikkan atau mengurungkan perubahan yang anda buat dalam Tetapan Keselamatan Lanjutan.

Sekiranya anda hanya ingin melihat senarai semua aplikasi beserta pintasannya, anda boleh menyalin-menampal yang berikut di bar alamat penjelajah dan tekan Enter untuk membuka folder Aplikasi berikut:

shell explorer.exe ::: {4234d49b-0245-4df3-B780-3893943456e1}

Dengan cara ini, anda boleh mengubah kebenaran folder apa pun di Windows.

Pergi ke sini untuk mengetahui cara mengubah lokasi folder pemasangan lalai Aplikasi Windows Store.

Pautan ini mungkin menarik minat anda:

  • Apakah Kebenaran Berkesan untuk Fail dan Folder di Windows
  • Atasi dengan serta-merta: Anda tidak mempunyai kebenaran untuk membuat kesalahan pada mesej dengan DropPermission
  • Selesaikan Masalah Kebenaran Fail dan Folder.

Original text