Recycle Bin rosak di Windows 10? Tetapkan semula!

Sekiranya Tong Kitar Semula anda rosak, anda boleh menghadapi pelbagai masalah semasa menggunakannya. Tong Kitar Semula mungkin tidak menunjukkan fail yang mungkin telah anda hapus dari Penjelajah Fail anda, atau anda mungkin tidak dapat memadam fail dalam Tong Kitar Semula - atau bahkan mengosongkan Tong Sampah sepenuhnya. Kadang kala anda mungkin menerima mesej ralat Access Denied atau Corrupt Recycle Bin .

Dalam keadaan sedemikian, anda mungkin perlu membaiki atau menetapkan semula Tong Kitar Semula.

Tong Kitar Semula rosak

Setiap pemacu di Windows mempunyai folder sistem tersembunyi dan dilindungi yang disebut sebagai $ Recycle.bin . Sekiranya anda menggunakan pilihan Unhide dari Folder Options, anda akan dapat melihat folder ini. Apabila anda memadam fail atau folder dari desktop atau folder lain, ia dipindahkan ke folder Recycle Bin untuk ditahan. Tetapi anda mungkin menghadapi masalah di mana Tong Kitar Semula anda rosak dan anda perlu membaiki atau menetapkannya semula.

Sekiranya anda membaiki atau menetapkannya semula, folder Recycle Bin di Windows 10/8/7 akan dipadamkan. Windows secara automatik akan membuat folder $ Recycle.bin baru. Ini tentu saja bukan ciri baru tetapi telah hadir di Windows, sejak Windows XP sekurang-kurangnya.

Tetapkan semula Tong Kitar Semula

Untuk menetapkan semula Recycle Bin, buka tetingkap Prompt Perintah yang ditinggikan dari menu Win + X di Windows 10/8. Kemudian ketik perintah berikut dan tekan ENTER:

rd / s / q C: \ $ Recycle.bin

Tong Kitar Semula rosak

Perintah 'rd' ini akan menetapkan semula folder $ Recycle.bin yang terdapat pada pemacu C.

Anda harus melakukan ini untuk setiap partisi pada cakera keras anda, dengan menggantikan C dengan huruf / s pemacu.

Hati-hati dalam menggunakan perintah yang betul, agar anda tidak menghapus fail atau direktori yang salah!

Setelah anda melakukan ini, folder Recycle Bin dan semua fail dan folder di dalamnya akan dipadamkan. Pada komputer dimulakan semula, Windows akan mencipta Tong Kitar Semula baru untuk anda.

Anda mungkin juga mahu menjalankan Pemeriksa Fail Sistem.

Catatan ini dapat membantu anda jika ikon Tong Kitar Semula anda tidak disegarkan secara automatik di Windows.

Tong Kitar Semula rosak