Apa itu TrustedInstaller.exe pada Windows 10?

Apakah proses TrustedInstaller.exe ? Mengapa TrustedInstaller.exe kadang-kadang menggunakan peratusan kuasa pemproses yang tinggi dan menjadikan sistem saya perlahan? Bolehkah saya mematikan TrustedInstaller.exe pada Windows 10/8/7? Ini adalah beberapa soalan yang akan saya cuba jawab dalam catatan ini.

Apa itu proses TrustedInstaller.exe

Apakah proses TrustedInstaller.exe?

TrustedInstaller.exe adalah proses perkhidmatan Windows Modules Installer di Windows 10/8/7 / Vista. Fungsi utamanya adalah untuk membolehkan pemasangan, penyingkiran, dan pengubahsuaian Windows Update dan komponen sistem pilihan.

TrustedInstaller.exe terletak di C: \ Windows \ servicing \ dan permulaan biasa perkhidmatan ini ditetapkan di Manual, dan ia berjalan di bawah Akaun Sistem Tempatan. Ia tidak bergantung.

Kadang-kadang anda mungkin mendapati bahawa TrustedInstaller.exe telah rosak, dan anda mungkin mempertaruhkan mesej ralat. Dalam kes seperti itu, Pemeriksa Fail Sistem dapat membantu. Tetapi kadang-kadang walaupun perkhidmatan Perlindungan Sumber Windows, yang menjalankan penyemak fail sistem terjejas. Sekiranya anda menjalankan sfc / scannow , anda mungkin mendapat mesej ralat - Perlindungan Sumber Windows tidak dapat memulakan perkhidmatan pembaikan.

Dalam kes sedemikian, anda mungkin perlu Membaiki Windows 7 atau Refresh Windows 10/8.

TrustedInstaller.exe menggunakan peratusan sumber yang tinggi

Kadang kala, terutamanya setelah anda memuat turun dan memasang Kemas Kini Windows, semasa memulakan semula, anda mungkin mendapati TrustedInstaller.exe dalam Task Manager anda menggunakan banyak sumber. Itu perkara biasa. Biarkan sahaja jalannya berjalan.

Bolehkah saya melumpuhkan TrustedInstaller.exe

Walaupun ada cara untuk mematikan atau membuang TrustedInstaller.exe, dan ini disarankan oleh banyak laman web, anda tidak mahu melakukannya kerana ini adalah sumber sistem yang dilindungi. Sekiranya anda melumpuhkan perkhidmatan ini, Kemas kini Windows mungkin gagal dipasang atau dinyahpasang!

Running System File Checker akan membantu anda mengganti fail sistem yang dihapus atau rosak.

Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara mengembalikan TrustedInstaller sebagai Pemilik dan Kebenarannya ke lalai.

Ingin mengetahui mengenai proses-proses ini?

S vchost.exe | RuntimeBroker.exe | Shellexperiencehost.exe | StorDiag.exe | Spoolersv.exe.