Betulkan lonjakan kuasa pada ralat port USB pada Windows 10

Seperti port lain, port USB juga dilengkapi dengan penarafan kuasa. Output kuasa lalai dari port USB standard ialah 0.5 ampere. Sekiranya anda menyedari bahawa telefon mengecas perlahan pada port USB, anda tahu alasannya sekarang. Kadang kala, Windows mungkin memberi amaran atau kesalahan memaklumkan - Kenaikan kuasa pada port USB. Ia berlaku apabila peranti yang disambungkan cuba menarik lebih banyak kuasa.

Lonjakan kuasa pada port USB

Kesalahan itu berlaku sebagai sebahagian daripada pemberitahuan, dan jika anda memilihnya, maka tertulis,

Peranti USB tidak berfungsi dan melebihi had kuasa port habnya. Anda harus memutuskan sambungan peranti.

Cadangan: Putuskan sambungan peranti, dan klik "Tetapkan semula." Sekiranya anda mengklik "Tutup", port tidak akan berfungsi sehingga anda mencabutnya dan memulakan semula PC anda.

Kami akan memeriksa cara memperbaiki ralat ini.

Lonjakan kuasa pada port USB

Kaedah berikut terbukti cukup untuk memperbaiki lonjakan Daya pada ralat port USB pada Windows 10:

  1. Jalankan Penyelesai Masalah Perkakasan & USB.
  2. Pasang semula, Nyahpasang atau Putar balik pemacu USB.
  3. Gunakan Hab USB
  4. Jalankan diagnostik OEM.

1] Jalankan Penyelesai Masalah Perkakasan & USB

Ada kemungkinan bahawa Penyelesai Masalah Perkakasan dapat menyelesaikan masalah secara automatik. Anda boleh mencubanya dan periksa apakah mesej ralat itu tidak muncul lagi setelah ada masalah yang dikesan dan diperbetulkan. Anda juga boleh menjalankan Penyelesai Masalah USB.

2] Pasang semula, Nyahpasang atau Rollback pemacu USB

Anda perlu mengemas kini atau mengembalikan pemacu. Sekiranya anda baru sahaja mengemas kini mana-mana pemacu, dan masalahnya bermula selepas itu, anda perlu mengembalikan pemacu. Sekiranya tidak, mungkin mengemas kini pemacu peranti ini ke versi terbarunya akan membantu.

Pemacu yang perlu anda gunakan adalah pilihan di bawah Universal Serial Bus Controller.

Anda juga boleh menyahpasang pemacu dan kemudian mencari di web atau menggunakan Kemas Kini Windows & memuat turun versi terkini pemacu anda dan memasangnya. Periksa sama ada ini menyelesaikan masalah anda.

3] Gunakan HUB USB

Sekiranya ralat berlaku pada peranti tertentu, maka kemungkinan peranti memerlukan voltan lebih banyak. Cuba gunakan peranti yang sama di komputer lain, dan jika anda menerima ralat yang sama, sebaiknya gunakan HUB USB yang disertakan dengan sumber kuasanya. Mereka dilengkapi dengan port pengecasan berkelajuan tinggi yang seharusnya dapat memberi kuasa yang diperlukan ke peranti.

4] Jalankan Diagnostik OEM

Sekiranya anda menggunakan desktop atau komputer riba berjenama, OEM mesti menyertakan perisian. Jalankan perisian ini untuk diagnosis dan gunakan cadangan untuk menyelesaikan masalahnya. Kadang-kadang, ia akan menyelesaikan masalah secara automatik.

Terakhir, jika tidak ada yang berfungsi, di bawah Tetapan Windows 10 untuk USB secara umum dan hapus centang "Beritahu saya jika ada masalah menyambungkan peranti USB." Tiada lagi amaran !.

Semua yang terbaik!

Lonjakan kuasa pada port USB