Mulakan Penyemakan Imbas Peribadi di Firefox, Edge, Chrome, Opera, Internet Explorer

Penjelajahan InPrivate di Internet Explorer membolehkan anda melayari laman web tanpa meninggalkan jejak di Internet Explorer. Ini digunakan untuk memberi pengguna pilihan untuk memilih maklumat apa yang akan dikongsi semasa melayari. Apabila Penjelajahan InPrivate diaktifkan, kuki baru tidak disimpan, dan fail internet sementara dihapus setelah Penyemakan Imbas InPrivate ditutup. Kuki disimpan dalam memori, jadi halaman berfungsi dengan betul, tetapi dihapus ketika anda menutup penyemak imbas. Fail Internet Sementara disimpan pada cakera, jadi halaman berfungsi dengan betul, tetapi dihapus ketika anda menutup penyemak imbas. Sejarah, Pengisian automatik, Data borang, Kata Laluan, dan lain-lain tidak disimpan.

Lancarkan atau Mulakan Penyemakan Imbas Peribadi

InPrivate Browsing di Internet Explorer disebut sebagai Mode Penyamaran di Chrome, Browsing Swasta di Opera dan Private Browsing di Firefox . Dalam catatan ini, kita akan melihat bagaimana anda boleh memulakan atau melancarkan tab atau tetingkap baru dalam mod Penyemakan Imbas Peribadi.

Buka tetingkap InPrivate dalam penyemak imbas Edge

Tetingkap InPrivate dalam penyemak imbas Edge

InPrivate Browsing membantu mengelakkan penyemak imbas Edge (dan juga Internet Explorer) menyimpan data mengenai sesi penyemakan imbas anda. Ini termasuk kuki, fail Internet sementara, sejarah, dan data lain. Bar alat dan sambungan dilumpuhkan secara lalai.

Dalam penyemak imbas Microsoft Edge, klik pada pautan 3 titik dan pilih tetingkap InPrivate Baru .

Lancarkan Mode Penyamaran di Chrome

Mod penyamaran penyamaran di Chrome membolehkan anda menyemak imbas dalam mod siluman. Apabila anda menggunakan mod ini, halaman web yang anda buka dan fail yang dimuat turun semasa anda dalam keadaan samaran tidak direkodkan dalam sejarah penyemakan imbas dan muat turun anda. Semua kuki baru akan dihapus setelah anda menutup semua tetingkap penyamaran yang telah anda buka. Lebih-lebih lagi, perubahan yang dibuat pada penanda halaman Google Chrome anda dan tetapan umum semasa dalam mod penyamaran selalu disimpan.

Untuk memulakannya, klik pada menu Chrome dan pilih> Tetingkap penyamaran baru. Pintasan papan kekunci untuk Chrome ialah Ctrl + Shift + N.

krom mod icognito

Seperti penyemak imbas lain, anda boleh mengklik kanan pada ikon bar tugas Chrome dan memilih tetingkap penyamaran baru .

Perhatikan bahawa ketika anda memulakan penyemakan imbas peribadi, warna ikon tingkap peribadi di sudut kiri atasnya akan berubah warnanya atau menjadi ikon baru.

Baca : Cara menjalankan penyemak imbas Chrome dalam Safe Mode dengan tambahan & pelanjutan dilumpuhkan.

Mulakan Penyemakan Imbas Peribadi di Firefox

Di tetingkap Penyemakan Imbas Peribadi, Firefox tidak akan menyimpan sejarah penyemak imbas, sejarah carian, sejarah muat turun, sejarah borang web, kuki, atau fail internet sementara. Walau bagaimanapun, fail yang anda muat turun dan penanda halaman yang anda buat akan disimpan.

Untuk melancarkan penyemak imbas Mozilla Firefox dalam mod penyemakan imbas peribadi, klik pada Tetapan> Tetingkap Peribadi Baru . Pintasan papan kekunci Ctrl + Shift + P berfungsi di sini juga.

firefox peribadi

Seperti IE, anda juga boleh klik kanan pada ikon bar tugas Firefox dan pilih Tetingkap peribadi baru .

Mulakan penyemakan imbas peribadi di Opera

Apabila anda memilih penyemakan imbas peribadi menggunakan Opera, ketika anda menutup tetingkap, Opera akan menghapus sejarah penyemakan imbas, item dalam cache, Kuki untuk laman web ini.

Untuk melakukannya, klik pada butang tetapan Opera> Tetingkap peribadi baru. Untuk Opera, jalan pintas papan kekunci adalah Ctrl + Shift + N.

opera-swasta

Klik kanan pada ikon bar tugas Opera dan memilih Tetingkap peribadi baru juga akan memulakan penyemakan imbas peribadi.

Mulakan Pelayaran InPrivate di Internet Explorer

Untuk melancarkan InPrivate Browsing di Internet Explorer, klik pada Settings> Safety> InPrivate Browsing. Anda juga boleh menggunakan pintasan papan kekunci Ctrl + Shift + P untuk melancarkannya.

mulakan penyemakan imbas peribadi

Sebagai alternatif, anda boleh klik kanan pada ikon bar tugas IE dan pilih Mula Melayari Pelayaran .

bar tugas-swasta-iaitu

Untuk selalu memulakan Internet Explorer menggunakan Penyemakan Imbas InPrivate

Esok kita akan melihat bagaimana anda boleh melumpuhkan penyemakan imbas peribadi, sekiranya anda mahu - atas alasan apa pun!

dalam penyemakan imbas peribadi-ie