Cara Menghapus, Reset, Flush DNS Cache di Windows 10

Masalah sambungan internet? Cache DNS rosak? Menghadapi masalah atau masalah DNS? Mungkin anda perlu membuang Windows DNS Cache . Sekiranya komputer anda sukar untuk menjangkau laman web atau pelayan tertentu, masalahnya mungkin disebabkan oleh cache DNS tempatan yang rosak. Kadang-kadang hasil yang buruk disimpan dalam cache, mungkin kerana Keracunan dan Pemalsuan Cache DNS, dan oleh itu perlu dihapus dari cache untuk membolehkan komputer Windows anda berkomunikasi dengan tuan rumah dengan betul.

Biasanya, terdapat tiga jenis cache di Windows yang boleh anda lupuskan dengan mudah:

  1. Cache Memori
  2. Cache DNS
  3. Cache Gambar Kecil

Mengosongkan Memory Cache dapat mengosongkan beberapa memori sistem sementara membersihkan Thumbnail Cache dapat mengosongkan ruang dalam cakera keras anda. Mengosongkan DNS Cache dapat menyelesaikan masalah sambungan internet anda. Inilah caranya anda dapat mengosongkan cache DNS di Windows 8 atau Windows 7.

Cache DNS Windows Flush

flush windows dns cache

Anda perlu membuka tetingkap arahan arahan pentadbiran. Di Windows 8, untuk melakukannya, Tekan Win + C dalam kombinasi untuk memunculkan 'Charms bar'. Di kotak cariannya , ketik cmd . Kemudian, klik kanan padanya dan pilih pilihan 'Jalankan sebagai pentadbir'. Sebagai alternatif, anda juga boleh membuka prompt arahan tinggi dari menu WinX.

Seterusnya, taipkan yang berikut dan tekan enter:

 ipconfig / flushdns 

Anda seharusnya dapat melihat tetingkap dialog pengesahan:

Konfigurasi IP Windows. Berjaya mengosongkan DNS Resolver Cache.

FixWin perisian percuma kami untuk Windows 10, membolehkan anda mengosongkan cache DNS, dan lain-lain, dalam satu klik.

Paparkan Cache DNS

Sekiranya anda ingin mengesahkan jika cache DNS telah dikosongkan, anda boleh mengetik perintah berikut dan tekan Enter:

ipconfig / displaydns

Ini akan memaparkan entri cache DNS jika ada.

Matikan atau Hidupkan Cache DNS

Untuk mematikan cache DNS untuk sesi tertentu, ketik net stop dnscache dan tekan Enter.

Untuk menghidupkan cache DNS, ketik net start dnscache dan tekan Enter.

Sudah tentu, semasa anda menghidupkan semula komputer, cache DNC, bagaimanapun juga, akan dihidupkan.

Lumpuhkan Cache DNS

Sekiranya atas sebab tertentu anda ingin menonaktifkan caching DNS, ketik perkhidmatan dalam carian mula dan tekan Enter untuk membuka Pengurus Perkhidmatan. Di sini cari perkhidmatan Pelanggan DNS.

Perkhidmatan Pelanggan DNS (dnscache) menyimpan nama Sistem Nama Domain (DNS) dan mendaftarkan nama komputer penuh untuk komputer ini. Sekiranya perkhidmatan dihentikan, nama DNS akan terus diselesaikan. Walau bagaimanapun, hasil pertanyaan nama DNS tidak akan disimpan dalam cache dan nama komputer tidak akan didaftarkan. Sekiranya perkhidmatan itu dilumpuhkan, perkhidmatan yang bergantung kepadanya secara jelas akan gagal dimulakan.

Klik dua kali untuk membuka kotak Properties. Di sini ubah jenis permulaannya dari Manual ke Disabled. Sekiranya anda melumpuhkan perkhidmatan Pelanggan DNS, Pencarian DNS mungkin memerlukan masa lebih lama.

Sumber-sumber ini mungkin menarik minat anda:

  1. Cara menetapkan semula Winsock & menetapkan semula TCP / IP
  2. Cara menetapkan semula Tetapan Pelayan Proksi WinHTTP.
  3. Cara menukar tetapan DNS di Windows
  4. Urus kelajuan melayari web dengan mengubah tetapan DNS
  5. Periksa sama ada tetapan DNS anda telah disusupi.
flush windows dns cache