Nyahpasang aplikasi Groove Music dari Windows 10

Secara lalai Windows 10, dihantar dengan aplikasi tertentu yang dipasang secara automatik. Walaupun ada yang lebih suka pengaturan ini, banyak yang tidak. Contohnya, di Windows 10 beberapa senarai main dibuka dengan Groove Music walaupun anda mahu ia dibuka dengan Windows Media Player. Aplikasi Groove Music di Windows 10 adalah aplikasi baru yang membolehkan anda memainkan koleksi muzik anda dan membolehkan anda membuat dan mendengar senarai main.

aplikasi muzik alur

Biasanya, anda akan membuang aplikasi lalai ini atau mematikannya sepenuhnya dengan hanya melakukan operasi 2 klik iaitu klik kanan aplikasi dalam senarai Semua Aplikasi di menu Mula dan pilih "Nyahpasang". Malangnya, Microsoft tidak membenarkan anda menyahpasang aplikasi Muzik Groove terbina dalam ini dengan cara biasa.

nyahpasang tingkap muzik alur 10

Sebagai pilihan terakhir, anda boleh menggunakan cmdlet Windows Powershell agar aplikasi ini dikeluarkan sepenuhnya.

Baca : Muzik Groove kerap berlaku kerosakan.

Alih keluar atau Nyahpasang Groove Music

Tutup Groove Music, jika ia berjalan di latar belakang. Klik Start Menu, ketik Windows Powershell dan buka PowerShell dengan hak pentadbir.

Seterusnya, Dalam arahan PowerShell yang dinaikkan, masukkan perintah berikut dan kemudian klik Enter untuk melaksanakan perintah:

Dapatkan-AppxPackage –AllUsers

Setelah selesai, cari Zune Music dan salin PackageFullName dari ZuneMusic. Anda boleh klik kanan pada bar menu, pilih Edit> Cari.

Dalam kes saya adalah:

Microsoft.ZuneMusic_3.6.12711.0_x64__8wekyb3d8bbwe

Anda mesti menggunakan nama seperti yang ditunjukkan pada PC anda.

keluarkan muzik alur

Sekarang jalankan arahan berikut untuk menyahpasang Groove Music dari komputer Windows 10 anda:

hapus-AppxPackage Microsoft.ZuneMusic_3.6.12711.0_x64__8wekyb3d8bbwe

Dalam arahan di atas, anda harus menggunakan PackageFullName of Groove Music yang anda salin pada langkah sebelumnya.

Akhirnya, tekan kekunci Enter untuk melaksanakan perintah. itu sahaja!

Perintah harus dilaksanakan tanpa kesalahan. Setelah selesai, kembali ke Menu Mula dan cari aplikasi muzik Groove. Ia tidak akan muncul lagi di sana. Ini adalah bagaimana anda dapat sepenuhnya menghapus atau menyahpasang aplikasi Groove Music dari Windows 10 anda.

KEMASKINI : Sekiranya arahan di atas tidak berfungsi untuk anda, gunakan arahan berikut seperti yang disarankan oleh Marco Paulan di bawah dalam komen:

remove-AppxPackage (Get-AppxPackage –AllUsers | Where {$ _. PackageFullName -match "ZuneMusic"}). PackageFullName

10AppsManager untuk Windows 10 membolehkan anda menyahpasang dan membuang aplikasi Windows Store dengan mudah dari komputer anda.

keluarkan muzik alur