Perisian Animasi Percuma Terbaik untuk Windows 10

Animasi melibatkan manipulasi gambar pegun untuk muncul kerana gambar bergerak digunakan secara meluas dalam filem pendek, kesan khas, permainan video dan media lain yang fanatik untuk memaparkan gambar bergerak. Walaupun animasi tradisional melibatkan lukisan dengan tangan pada kepingan telus seperti sel yang kemudian dipamerkan dalam filem, animasi masa kini telah berpindah ke CGI atau Computer Generated Imagery.

Syarikat kecil dan artis bebas individu kini dapat menghasilkan filem, seni, dan permainan unggulan kelas profesional, semuanya dari komputer rumah mereka menggunakan perisian animasi. Berkat peningkatan ketersediaan perisian CGI dan kelajuan rangkaian komputer yang telah menyumbang untuk membuat animasi terkemuka di kelas.

Lebih-lebih lagi, permainan video bebas (permainan indie) semakin meningkat dan kaitan erat industri animasi dengan industri permainan hanya menimbulkan permintaan yang besar terhadap perisian CGI. Perisian seperti CGI membantu animator jangka kecil dalam menghasilkan permainan indie ini yang dibuat oleh pasukan kecil tanpa sokongan kewangan yang besar.

Animasi komputer boleh menjadi animasi komputer 3D atau animasi 2D. Sekiranya anda merancang untuk membuat animasi sendiri, anda mungkin mencari perisian animasi yang betul. Sebelumnya kita telah melihat perisian animasi dan kartun Pensil percuma untuk Windows, itu adalah alat yang baik untuk pemula yang merancang untuk belajar animasi. Dalam catatan ini sekarang saya akan membincangkan beberapa perisian animasi 2D dan 3D percuma terbaik untuk Windows 10/8/7.

Perisian Animasi Percuma untuk PC Windows

Seperti yang kita semua ketahui, aplikasi komersial seperti Adobe Flash dilengkapi dengan banyak ciri yang dilipat bersama. Sebilangan besar ciri yang ada tidak pernah digunakan oleh sesiapa pun - dan mungkin juga tidak tahu bahawa ia ada. Oleh itu, saya akan mengesyorkan menggunakan aplikasi ini jika anda seorang pemula - hanya untuk mendapatkan gambaran ringkas mengenai animasi.

Perisian Animasi 2D percuma

1] Kertas Animasi Plastik

Perisian Animasi Percuma untuk Windows

Plastic Animation Paper (PAP) adalah pakej animasi perisian yang kuat untuk animasi yang dilukis dengan tangan. Ia cekap dan menawarkan antara muka super responsif yang sangat mudah untuk aliran kerja masa nyata. PAP menyediakan antara muka yang mudah menggunakan semua kelebihan komputer sehingga membantu animator tradisional menarik sepenuhnya komputer. Dengan cara ini, pengguna dapat menjimatkan sebahagian besar masa. Selain itu, Kertas Animasi Plastik juga akan membolehkan pengguna menyimpan projek yang telah siap dalam pelbagai format seperti PNG, AVI, GIF, dan lain-lain.

Perisian ini berguna untuk semua orang sama ada animator profesional atau pasukan bebas; ia menawarkan antara muka yang mudah untuk membuat animasi dari sistem rumah. Perisian ini boleh dimuat turun secara percuma di Mac OS X, iOS, dan Windows PC. Muat turunnya di sini.

2] Stykz

Stykz adalah alat perisian percuma untuk menghasilkan animasi 2D. Ia tersedia untuk muat turun percuma untuk Mac OS X, Linux, dan Windows. Perisian ini menawarkan antara muka yang mudah dan kuat yang membantu menghasilkan animasi dari desktop rumah anda. Stykz adalah perisian berdasarkan bingkai yang memungkinkan anda menyesuaikan pada bingkai individu dan juga memungkinkan anda mengubah bingkai sebelumnya menggunakan Onionskins. Stykz adalah alat yang akan membantu dalam membuat lakaran watak dan pemandangan sebelum benar-benar beralih ke langkah seterusnya. Antaramuka mesra pengguna dan juga intuitif pada tahap terbaik. Perisian ini membolehkan anda menyimpan fail dalam format .stl yang serasi dengan alat animasi lain juga. Muat turunnya di sini.

3] Pensil2D

Pencil2D adalah perisian animasi perisian percuma yang menawarkan antara muka yang mesra pengguna untuk menghasilkan animasi 2D. Ini adalah alat sumber terbuka yang dapat digunakan di Linux, Mac OS, dan Windows. Ini pada dasarnya adalah aplikasi Pencil yang dibuat oleh Pascal Naidon yang menggunakan antara muka lukisan bitmap / vektor. Walaupun ia menawarkan lebih sedikit ciri berbanding alat lain, ini digunakan secara meluas jika anda ingin menghasilkan gambar 2D secara menyeluruh. Perisian ini menggunakan grafik Vektor dan bitmap untuk mewakili gambar dalam grafik komputer. Muat turunnya di sini.

4] Giotto Victoria

Perisian Animasi Percuma untuk Windows

Giotto hadir dengan lebih daripada 50 kesan animasi hebat yang dapat digunakan pada bentuk dan teks, tanpa pengekodan sama sekali! Mainkan dengan kesan Flash melalui editor kesan, dan lihat animasi yang menakjubkan dengan segera di skrin. Ini adalah aplikasi ringan yang mempunyai antara muka yang serupa dengan Adobe Flash. Giotto tidak memerlukan pengekodan atau skrip animasi untuk membuat kesan dan dapat digunakan untuk membuat kesan menarik ke laman web anda dengan mengintegrasikan kesan kilat. Muat turun Victoria Giotto di sini.

Baca : Buat animasi 2D yang menarik dengan OpenToonz, perisian animasi percuma.

Perisian Animasi 3D percuma

1] Pembuat Animasi 3D Aurora

Perisian Animasi Percuma untuk Windows

Pembuat Animasi 3D Aurora adalah perisian animasi percuma yang menawarkan templat untuk menambahkan aset grafik untuk membuat animasi. Alat ini untuk semua orang sama ada pembuat filem profesional atau individu dan menyediakan templat mewah untuk mengembangkan animasi. Perisian ini menawarkan kesan dan ciri pramuat yang luas yang dapat digunakan untuk membuat animasi yang kompleks dan juga persembahan yang sederhana. Auro membolehkan pengguna menambahkan logo dan tanda air mereka sendiri pada gambar. Pembuat Animasi 3D Aura juga digunakan untuk membuat tajuk dan teks video 3D juga. Selain itu, ciri seperti tempoh dan kadar main balik membantu Pengguna membuat animasi yang menarik. Kesan menawan lain termasuk bunga api, api, dan pergerakan seperti melantun dan memutar. Lebih-lebih lagi, perisian ini juga menyokong banyak format fail termasuk GIF. Muat turunnya di sini.

2] Pengisar

Blender mempunyai ukuran pemasangan yang agak kecil dan berjalan di beberapa platform pengkomputeran yang popular. Ia mempunyai koleksi ciri besar yang menyediakan alat peringkat tinggi untuk pemodelan 3D, Animasi, Kesan dan banyak lagi. Ciri-cirinya merangkumi penyuntingan video / audio asas yang tidak linear. Sistem animasi Blender menyokong pelbagai teknik dan tugas, memungkinkan penciptaan animasi yang kompleks.

Ia bagus untuk animasi 3D dan alat pasca pemprosesan yang menawarkan banyak ciri. Ini sangat baik untuk pelajar dan juga animator berpengalaman dan menawarkan pembuatan 3D / permainan masa nyata, pembikinan 3D, rendering Edge dan simulasi perlanggaran. Perisian ini adalah alat sumber terbuka yang memungkinkan pengguna membuat perubahan dan bahkan menambahkan fitur baru. Ia boleh dimuat turun secara percuma di sini.

PETUA : Ambil barang rampasan di Express Animate juga.

3] Clara.IO

Perisian Animasi Percuma

Tidak seperti alat animasi lain, Clara.IO adalah perisian animasi yang berfungsi sepenuhnya berasaskan awan. Perisian berjalan terus di penyemak imbas anda tanpa muat turun dan konfigurasi. Perisian ini menawarkan rancangan percuma untuk peminat 3D dan menawarkan pemodelan poligonal bersama dengan animasi rangka. Alat ini tersedia dalam penyemak imbas yang berbeza termasuk Chrome, Edge, Firefox, dan Safari. Clara.IO membenarkan penyuntingan oleh beberapa pengguna melalui kerjasama dan versi serentak. Ia menawarkan perkongsian mudah, rendering awan VRay, antara muka moden dan menawarkan pelbagai platform yang mesra pengguna. Selain itu, Alat ini juga membolehkan pengguna mengeksport dan mengimport fail dari format lain seperti Blender, Babylons, STL, FBX dan banyak lagi. Muat turunnya di sini.

4] Anim8or

Anim8or adalah aplikasi mudah alih ringan untuk animasi 3D . Anim8or sangat mudah dipasang dan dijalankan. Ia terdiri daripada satu fail yang boleh dilaksanakan yang boleh diletakkan di mana sahaja pada cakera anda.

Antara muka Anim8or dipisahkan menjadi empat bahagian, masing-masing dengan set alat sendiri:

  • Penyunting objek
  • Penyunting gambar
  • Penyunting urutan
  • Penyunting pemandangan.

Anim8or adalah sumber terbuka sepenuhnya dan boleh dimuat turun sebagai fail zip di sini.

Sekiranya anda ingin mengesyorkan pembuat animasi perisian percuma lain, sila kongsi komen.

Baca seterusnya : Perisian Animasi dan Kartun Pensil untuk Windows.

Original text


Perisian Animasi Percuma untuk Windows