Pemandu TouchScreen yang Mematuhi HID hilang dari Pengurus Peranti

Sekiranya atas sebab tertentu, anda telah mematikan Skrin Sentuh PC Windows kerana tidak berfungsi dengan versi Windows 10 yang dipasang, dan kemudian anda mengetahui bahawa ia tidak dapat diaktifkan, pasti mengecewakan. Windows 8.1 tidak begitu hebat dengan Windows 10 ketika datang ke pengalaman sentuhan. Windows 10 mempunyai integrasi yang kuat untuk sentuhan, dan untuk aksesori seperti pen digital. Walaupun cara biasa untuk melumpuhkan dan mengaktifkannya adalah melalui Perisian Antaramuka Manusia atau HID di bawah Pengurus Peranti, jika skrin sentuh Kepatuhan HID tidak lagi tersedia di Pengurus Peranti, berikut adalah perbaikan.

Sekiranya anda melihat tangkapan skrin di bawah, anda akan melihat banyak penyenaraian HID. Apa yang kelihatan seperti banyak peranti adalah salinan peranti asli, dan diistilahkan sebagai Peranti Hantu. Ini adalah peranti yang dipasang sebelumnya yang tidak lagi diaktifkan, tetapi pemacu masih ada di komputer.

Pemandu Skrin Sentuh Patuh HID tiada

Pemandu TouchScreen yang Mematuhi HID tiada

Ikuti langkah-langkah di bawah ini untuk mengaktifkan skrin sentuh, dan pasang semula pemacu skrin sentuh jika ia berhenti berfungsi.

1] Jalankan Penyelesai Masalah Perkakasan

Windows 10 dilengkapi dengan bahagian Penyelesai Masalah khusus yang dapat menyelesaikan sebahagian besar masalah biasa. Apabila anda menjalankan Pemecah Masalah Perkakasan, ia akan memeriksa perkakasan yang sebenarnya disambungkan, dan membuang yang lain. Sebelum kita memulakan, jika ini adalah peranti sentuh luaran, pastikan untuk menyambungkannya.

  • Pergi ke Tetapan> Kemas kini dan Keselamatan> Selesaikan Masalah.
  • Klik pada Perkakasan dan Peranti, dan Jalankan penyelesai masalah.
  • Ini akan membuka tetingkap baru, dan ikuti langkah-langkahnya selanjutnya.
  • Ini akan mengeluarkan semua peranti Ghost.
  • Sekarang klik kanan pada senarai peranti HID yang tinggal, dan aktifkan.

Cara memasang semula Pemacu Skrin Sentuh yang Sesuai dengan HID

2] Pasang semula Pemacu Skrin Sentuh Patuh HID

Ada kemungkinan bahawa pemacu tidak pernah dipasang untuk peranti kerana anda telah melumpuhkannya, dan sekarang ia tidak dapat diaktifkan melainkan anda memasang pemacu yang betul.

Mengemas kini pemacu melalui Windows Update adalah pertaruhan terbaik. Sebilangan besar OEM kini menyampaikan kemas kini melalui saluran penghantaran Pembaruan Windows, dan mereka diuji keserasian. Oleh itu, pergi ke Tetapan> Kemas kini & Keselamatan dan jalankan program kemas kini untuk melihat apakah ada kemas kini. Ada kemungkinan Windows menawarkan ini sebagai kemas kini pilihan, tetapi memasangnya, terutamanya jika ia adalah untuk HID anda.

Sekiranya pemacu tidak tersedia, anda selalu boleh memuat turunnya dari laman web OEM . Setelah memilikinya, anda seharusnya dapat menjalankannya secara langsung untuk memasangnya semula pada peranti anda.

3] Keluarkan Pemacu yang Tidak Diingini dari Windows 10

Petua terakhir adalah membuang pemandu yang tidak diingini yang dilewatkan oleh Hardware Troubleshooter atau mereka terus muncul kembali. Ini akan menjadi sedikit terperinci jadi berhati-hatilah. Dan ya, anda memerlukan hak istimewa pentadbir untuk semua ini.

  • Buka arahan arahan dengan hak istimewa pentadbir.
  • Taip set devmgr_show_nonpresent_devices = 1 dan tekan Enter. Tidak akan ada output untuk ini kerana anda hanya mengaktifkan tetapan agar peranti tersembunyi muncul di pengurus peranti.
  • Seterusnya, ketik devmgmt.msc dan tekan enter untuk melancarkan Windows Device Manager Console.
  • Di Konsol Pengurus Peranti, dari menu Lihat , pilih Tunjukkan Peranti Tersembunyi .

Tunjukkan Peranti Tersembunyi di Pengurus Peranti

Ini akan menunjukkan senarai peranti, pemacu, dan perkhidmatan yang tidak dipasang atau dinyahpasang dengan betul. Anda boleh menemui peranti yang menyinggung perasaan anda, klik kanan, dan memilih untuk menyahpasangnya untuk mengeluarkannya sepenuhnya dari sistem. Perhatikan, jika peranti berwarna kelabu, jangan padamkannya. Keluarkan sahaja yang anda fikirkan menyebabkan masalah. Juga, pastikan untuk mengeluarkannya, dan periksa dan kemudian kembali jika ia tidak berfungsi.

Beritahu kami jika ini membantu anda.

Skrin sentuh Kepatuhan HID tidak lagi tersedia di Pengurus peranti