Cara Menjalankan Pemeriksa Fail Sistem sfc / scannow di Windows 10

Pemeriksa Fail Sistem atau sfc.exe adalah utiliti dalam Microsoft Windows yang terletak di folder C: \ Windows \ System32 . Utiliti ini membolehkan pengguna mengimbas dan memulihkan fail sistem Windows yang rosak. Dalam catatan ini, kita akan melihat bagaimana menjalankan Pemeriksa Fail Sistem dan juga melihat bagaimana menganalisis log SFC.

Jalankan Pemeriksa Fail Sistem

Di Windows 10/8/7 / Vista, Pemeriksa Fail Sistem disatukan dengan Perlindungan Sumber Windows , yang melindungi kunci dan folder pendaftaran serta fail sistem kritikal. Sekiranya ada perubahan yang dikesan pada fail sistem yang dilindungi, fail yang diubah akan dipulihkan dari salinan cache yang terletak di folder Windows itu sendiri.

Oleh itu, jika pada bila-bila masa jika anda mendapati bahawa anda telah menggodam beberapa fail sistem atau mungkin menggunakan beberapa tweak atau mengganti fail sistem, mungkin semasa menyesuaikan Windows anda, dan anda sekarang mendapati bahawa Windows anda tidak berfungsi dengan baik, anda mungkin ingin mempertimbangkan menjalankan utiliti ini terlebih dahulu, sebelum mencuba Pemulihan Sistem. Untuk melakukannya, anda harus terlebih dahulu membuka tetingkap arahan arahan tinggi.

Untuk menjalankan Pemeriksa Fail Sistem di Windows 10/8/7, ketik cmd di kotak Mula carian. Hasilnya, yang muncul, klik kanan pada cmd dan pilih Run As Administrator .

Sekiranya anda tidak menjalankan Prompt Perintah sebagai Pentadbir, anda akan melihat mesej:

Anda mesti menjadi pentadbir yang menjalankan sesi konsol untuk menggunakan utiliti sfc

Oleh itu, anda mesti melakukannya.

Jalankan sfc / scannow

Jalankan Pemeriksa Fail Sistem

Pada tetingkap command prompt yang terbuka, ketik yang berikut dan tekan Enter:

sfc / scannow

Utiliti sfc akan berjalan untuk sementara waktu dan sekiranya terdapat kerosakan, ganti dengan reboot.

Perlindungan Sumber Windows tidak dapat menjalankan Perkhidmatan yang diminta atau Memulakan Perkhidmatan Pembaikan

Pemeriksa Fail Sistem

Sekiranya anda tidak dapat memulakan Pemeriksa Fail Sistem, dan sebaliknya anda mendapat ralat " Perlindungan Sumber Windows Tidak Dapat Memulakan Perkhidmatan Pembaikan ", anda mungkin ingin memeriksa apakah perkhidmatan Pemasang Modul Windows anda Dinonaktifkan . Untuk melakukannya, ketik services.msc dalam carian mula dan tekan Enter. Status perkhidmatan ini harus ditetapkan ke Manual.

Sebagai alternatif, anda juga boleh memuat turun utiliti perisian percuma FixWin kami yang sangat berguna dan klik pada butang System File Checker Utility . Ini akan dijalankan sfc.exe.

Semasa menjalankan alat ini, pada akhir imbasan, anda mungkin melihat salah satu daripada mesej ini - beberapa di antaranya dapat menunjukkan kesalahan: Mereka mungkin:

  1. Perlindungan Sumber Windows tidak menemui pelanggaran integriti
  2. Windows Resource Protection menemui fail yang rosak dan berjaya membaikinya
  3. Windows Resource Protection menemui fail yang rosak tetapi tidak dapat membetulkannya
  4. Perlindungan Sumber Windows tidak dapat menjalankan operasi yang diminta
  5. Pemeriksa Fail Sistem SFC tidak dapat membaiki fail anggota yang rosak
  6. Windows Resource Protection menemui fail yang rosak tetapi tidak dapat membetulkannya
  7. Pemeriksa Fail Sistem tidak berfungsi, tidak akan berjalan atau tidak dapat diperbaiki
  8. Perlindungan Sumber Windows tidak dapat memulakan perkhidmatan pembaikan.

Sekiranya ini berlaku, anda boleh cuba Menjalankan Pemeriksa Fail Sistem dalam Mod Selamat atau membaiki Windows Component Store menggunakan DISM dan melihat apakah ia berfungsi.

Lihat siaran ini jika SFC tidak berfungsi atau tidak akan dijalankan.

Baca : DISM vs SFC terlebih dahulu? Apa yang perlu saya jalankan terlebih dahulu pada Windows 10?

Jalankan Pemeriksa Fail Sistem Secara Luar Talian atau dalam Mod Selamat atau Waktu Boot

Cukup boot ke Safe Mode dan ikuti prosedur yang sama. Pemeriksa Fail Sistem akan berjalan dalam Safe Mode juga.

The / scanonce dan / scanboot sintaks telah dihentikan selepas Windows XP dan tidak berfungsi pada Windows 8 dan kemudian.

Ikuti prosedur ini jika anda ingin menjalankan Pemeriksa Fail Sistem dalam Safe Mode, Boot Time, atau Offline.

Anda juga dapat menggunakan program sfc.exe untuk membantu menyelesaikan masalah kemalangan yang berlaku di bahagian mod pengguna Windows 10, Windows 8.1, Windows 7 & Vista. Kerosakan ini mungkin berkaitan dengan fail sistem operasi yang hilang atau rosak. Untuk melakukannya, anda mungkin perlu mengakses fail log.

Baca : Cara mengimbas & membaiki satu fail menggunakan Pemeriksa Fail Sistem.

Cara melihat fail log SFC

Program sfc.exe menulis perincian setiap operasi pengesahan dan setiap operasi pembaikan ke fail CBS.log . Setiap entri program sfc.exe dalam fail ini mempunyai tag [SR]. The CBS.log fail terletak di % windir% \ Balak \ CBS folder.

Anda boleh mencari tag [SR] untuk membantu mencari entri program SFC.exe. Untuk melakukan carian seperti ini dan mengarahkan hasilnya ke fail teks, ikuti langkah berikut:

Klik Mula, ketik cmd di kotak Mula Cari, klik kanan cmd dalam senarai Program, dan kemudian klik Jalankan sebagai pentadbir.

Ketik perintah berikut, dan tekan Enter:

findstr / c: "[SR]"% windir% \ logs \ cbs \ cbs.log> sfcdetails.txt

The sfcdetails.txt fail termasuk penyertaan yang log setiap kali program SFC.EXE berjalan pada komputer.

Cara menafsirkan entri fail log SFC:

Program sfc.exe mengesahkan fail dalam kumpulan 100. Oleh itu, akan ada banyak kumpulan entri program SFC.exe. Setiap entri mempunyai format berikut: butiran jenis tarikh_ entri waktu . Untuk maklumat lebih lanjut mengenai cara menafsirkan, lawati KB928228.

Saya harap siaran ini membantu anda.

Jalankan Pemeriksa Fail Sistem