Cara membuka dan menggunakan Pusat Tindakan Windows 10

Dalam catatan ini, kita akan melihat di mana Pusat Tindakan di Windows 10 , dan cara membuka dan menggunakan Pusat Tindakan Windows 10. Catatan tersebut juga mencadangkan beberapa langkah penyelesaian masalah yang mungkin anda cuba jika anda mendapati bahawa Pusat Tindakan Windows 10 tidak akan dibuka atau tidak berfungsi.

Pusat Pemberitahuan & Tindakan baru di Windows 10 kelihatan hebat. The Pusat Tindakan berpecah kepada dua bahagian utama - Pemberitahuan dan Pantas Tindakan dan membolehkan anda mengambil lihat semua pemberitahuan daripada semua aplikasi yang berbeza, dan juga sistem.

Pusat Tindakan Windows 10

Sekiranya anda menggunakan Windows 10 versi terbaru, anda akan menjumpai di sudut kanan sebelah kanan bar tugas anda. Klik pada ikon untuk membuka panel Pusat Tindakan.

Pusat Tindakan Windows 10

Di hujung atas, anda melihat pemberitahuan, tetapi di hujung bawah anda dapat melihat jalan pintas, yang terdapat di Pusat Tindakan. Sebilangan besar sebenarnya adalah jalan pintas ke tetapan yang sering digunakan. Dengan memilih salah satu daripadanya, anda membuka bahagian Tetapan yang berkaitan.

Walaupun Pusat Tindakan terdapat sebagai alat mudah, ia sangat berguna. Ini menyimpan dan menyimpan pemberitahuan penting untuk dilihat di lain waktu. Oleh kerana Pemberitahuan adalah ciri penting yang menentukan Pusat Tindakan, adalah mustahak untuk mengaktifkan fitur ini sepanjang masa.

Namun, perkara boleh menjengkelkan apabila anda menerima banyak pemberitahuan. Sekiranya diperlukan, anda dapat menetapkan keutamaan Pemberitahuan atau menonaktifkan pemberitahuan. Untuk melakukannya, klik ikon Pusat Tindakan yang terletak di sebelah kanan bar tugas Windows.

Seterusnya, klik butang Semua Tetapan, pilih Sistem dan kemudian, Pemberitahuan & Tindakan.

Pemberitahuan dan Tindakan

Togol beralih ke 'Hidup' atau 'Mati' untuk tetapan aplikasi yang berbeza.

Tindakan Pantas

Sebagai tambahan kepada pemberitahuan, Windows 10 meletakkan 'Tindakan Cepat' di Pusat Tindakan. Ini membolehkan anda menukar 'Mode Tablet' dengan cepat dan mengakses tetapan lain seperti 'Paparan'. Untuk memilih Tindakan Pantas yang muncul di bahagian bawah skrin komputer anda, tekan ikon Pusat Tindakan dan pilih 'Semua Tetapan'.

Selepas itu, pilih Sistem> Pemberitahuan & tindakan dan akhirnya, pautan 'Tambah atau Buang Tindakan Pantas'.

Tambah Tindakan Pantas

Di sini, anda boleh memilih tindakan pantas mana yang akan muncul di bawah Pusat Tindakan dan apabila selesai, tutup tetingkap untuk menerapkan perubahan.

Tindakan Pantas Dilumpuhkan

Ketepikan Pemberitahuan

Kekacauan di Pusat Tindakan kerana paparan banyak pemberitahuan dapat diminimumkan dengan menolaknya. Untuk menolak pemberitahuan individu, tekan ikon Pusat Tindakan pada bar tugas dan arahkan kursor tetikus anda ke atas pemberitahuan yang ingin anda tolak. Kemudian, klik butang "X" untuk menutup pemberitahuan.

Saya harap ini membiasakan anda dengan Pusat Tindakan Windows 10.

Lihat catatan ini jika Pusat Tindakan anda tidak dibuka atau hilang. Sekiranya anda tidak menggunakan ciri ini, maka catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara menonaktifkan Pusat Pemberitahuan dan Tindakan di Windows 10.

Pautan ini juga mungkin menarik minat anda:

  1. Cara membuka Panel Kawalan di Windows 10
  2. Cara membuka Internet Explorer di Windows 10.