Cara menukar lokasi folder Print Screen Screenshots di Windows 10

Windows 10/8/7, secara lalai, menyimpan tangkapan skrin ke folder Gambar. Tetapi jika anda mahu, anda boleh menukar lokasi folder simpan lalai untuk fail gambar Skrin Cetak yang ditangkap ke lokasi lain, dengan mengikuti tutorial ini. Terdapat beberapa cara untuk mengambil tangkapan skrin desktop pada Windows, termasuk menggunakan Snipping Tool bawaan, butang papan kekunci PrtScr, atau perisian tangkapan skrin pihak ketiga yang lain.

Tukar lokasi folder Print Screen Screenshots

Tukar lokasi folder Skrin Cetak

Untuk menukar folder di mana sistem operasi Windows menyimpan tangkapan skrinnya, anda perlu melakukan perkara berikut. Arahkan ke lokasi berikut, di mana anda akan melihat folder Tangkapan Skrin :

C: \ Pengguna \\ Gambar

Sekiranya anda tidak melihat folder Tangkapan Skrin, anda perlu menekan Win + PrtScr untuk mengambil tangkapan skrin terlebih dahulu. Tangkapan skrin ini kemudian akan disimpan dalam folder Tangkapan Skrin , yang akan dibuat oleh Windows untuk menyimpan tangkapan skrin anda.

Klik kanan pada folder Screenshots dan pilih Properties.

Di bawah tab Lokasi, anda akan melihat sasaran atau laluan folder di mana tangkapan skrin disimpan secara lalai. Anda boleh menukar tempat fail dan folder disimpan ke lokasi lain di komputer anda - termasuk Desktop, pemacu lain, komputer lain di rangkaian anda.

Untuk melakukan ini, klik pada butang Pindah, dan arahkan ke lokasi folder yang ingin anda simpan tangkapan layar, melalui kotak Pilih Destinasi yang terbuka. Pilih folder dan klik Terapkan.

Setelah anda melakukan ini, tangkapan skrin yang anda rakam akan disimpan ke lokasi baru ini.

Untuk memulihkan laluan folder lalai, anda hanya perlu mengklik butang Pulihkan Lalai dan klik Terapkan.

Catatan ini mungkin menarik bagi anda sekiranya Windows tidak menyimpan Tangkapan Skrin yang ditangkap dalam folder Gambar.

Sekiranya anda ingin menukar lokasi folder lalai untuk beberapa folder Windows lain, mungkin beberapa catatan ini akan membantu anda:

  1. Tukar lokasi direktori pemasangan Fail Program lalai
  2. Tukar lokasi Muat turun di Chrome, Firefox, Opera
  3. Tukar Lokasi Indeks Carian
  4. Tukar laluan lalai fail peribadi profil Pengguna
  5. Tukar Lokasi Pemasangan Lalai Aplikasi Windows Store.
Tukar lokasi folder Skrin Cetak