Cara membuka atau menjalankan fail JAR pada Windows 10

Fail JAR adalah seperti fail EXE kecuali mereka memerlukan kerangka kerja Java untuk dijalankan. Bayangkan mereka sebagai fail EXE pada Windows yang anda boleh klik dua kali untuk melancarkan program. Semasa anda menjalankan fail EXE, ia menggunakan sokongan Windows OS. Begitu juga, semasa anda menjalankan fail JAR, anda memerlukan bantuan Java Framework untuk dibuka. Apabila kita mengatakan buka fail JAR, kita tidak membuka fail seperti fail arkib, tetapi kita melaksanakannya. Dalam catatan ini, saya akan berkongsi cara membuka atau menjalankan fail JAR pada Windows 10.

jalankan fail JAR di Windows 10

Walaupun alat Archiver seperti 7-Zip dapat mengekstrak kandungan dari fail JAR, tetapi melakukan itu tidak ada gunanya - kita perlu melaksanakan fail sama seperti kita menjalankan fail EXE.

Cara menjalankan fail JAR di Windows 10

Oleh kerana fail Java tidak dapat dijalankan pada Windows sendiri, anda perlu memasang Java Framework atau apa yang disebut sebagai Java. Yang mengatakan, file Java dapat bergantung pada versi Java tertentu. Anda juga perlu mengurusnya.

 1. Muat turun dan pasang Java.
 2. Tetapkan jalan Sistem
 3. Jalankan fail JAVA
 4. Tetapkan persatuan fail Java.

1] Muat turun dan pasang Java Framework

Untuk menjalankan fail JAR di Windows, anda perlu memasang Java pada sistem anda. Pergi ke Halaman Muat turun Java, dan pasangkannya. Lalai akan memasang versi terbaru sahaja. Namun, jika fail JAR anda memerlukan versi Java yang berbeza, anda boleh memuat turunnya dari sini.

Kadang kala, Java versi lama yang ada boleh menyebabkan masalah. Oleh itu, jika anda menghadapi masalah seperti itu, pastikan anda membuang versi lama terlebih dahulu. Gunakan alat Java Remover rasmi untuk menyingkirkannya. Kemudian pasang versi terkini.

2] Tetapkan Laluan Sistem untuk Java

Buka fail Jar Windows

Seterusnya, anda perlu menetapkan jalan JAVA_HOME. Ini memastikan bahawa sebarang fail JAVA yang anda jalankan dapat mencari perpustakaan yang diperlukan untuk program ini. Anda juga dapat menggunakan baris perintah untuk menggema jalan Java untuk mengetahui apakah itu benar.

3] Jalankan fail Java atau JAR

Sekarang apabila anda mengklik dua kali pada fail JAR, secara automatik ia akan berjalan seperti bagaimana pelaksanaan fail EXE. Sekiranya terdapat masalah dengan versi, fail tersebut harus memberitahu anda.

Sekiranya anda mempunyai fail JAR yang tidak berjalan sendiri, maka anda boleh menggunakan java JDK untuk menjalankannya. Buka Prompt Perintah, dan ketik java -jar name_of_jar_file.jar. Ia akan melaksanakan fail JAR secara automatik.

4] Tetapkan persatuan fail Java atau JAR

Langkah terakhir adalah mewujudkan persatuan fail dengan masa berjalan Java. Ini akan memastikan bahawa setiap kali anda menjalankan, anda tidak diminta untuk memilih program yang dapat melaksanakannya.

 1. Shift + Klik kanan pada fail, dan pilih Buka dengan pilihan.
 2. Pilih 'Pilih aplikasi lain.'
 3. Sekiranya Java (TM) Platform SE binari tidak ada dalam senarai anda, tatal, dan kemudian klik pada Lagi Aplikasi.
 4. Dan kemudian pilih Pilih aplikasi dari komputer.
 5. Anda harus melihat 'Java (TM) Platform SE binary' disenaraikan dalam menu konteks ini tetapi jangan pilih.
 6. Cari fail yang boleh menjalankan fail JAVA atau JAR yang tersedia di jalan yang kami sarankan di atas.
 7. Pastikan untuk mencentang kotak yang bertuliskan, "Selalu gunakan program ini."

Setelah selesai, semua fail JAR yang akan datang akan dibuka secara automatik dengan perpustakaan masa berjalan Java. Anda harus melihat ikon Java untuk semua fail ini.

Kami berharap petua ini mudah difahami, dan dapat membantu membuka atau menjalankan fail Java pada Windows 10.

jalankan fail JAR di Windows 10