Betulkan ralat BAD_POOL_CALLER pada Windows 10

Windows mungkin sangat mudah digunakan dan sistem operasi yang stabil, tetapi kadang-kadang anda mungkin mendapati kesilapan itu menimbulkan kesalahan. Ini adalah Kesalahan Berhenti atau Skrin Biru. Salah satu Kesalahan Berhenti yang sering dihadapi adalah - BAD_POOL_CALLER dengan nilai 0x000000C2. Dalam artikel ini, kami akan berkongsi beberapa maklumat mengenai ralat, penyebab, dan beberapa cadangan untuk memperbaiki ralat BAD POOL CALLER di Windows 10/8/7.

PANGGILAN POOL BURUK

BAD_POOL_CALLER

Sebelum mencari jalan keluar, anda harus mengetahui sebab masalah ini.

Masalah khusus ini berlaku apabila program cuba menggunakan utas pemproses yang tidak ada atau saat ini tidak tersedia. Biasanya ini berada pada tahap IRQL yang buruk atau membebaskan dua kali peruntukan memori yang sama. Juga, jika thread pemproses yang sama digunakan oleh program lain, ia dapat menyebabkan kesalahan. Dengan kata lain, jika permintaan kumpulan yang tidak baik telah dibuat oleh utas dalam pemproses, anda boleh mendapatkan ralat berhenti BAD_POOL_CALLER yang dipaparkan di skrin anda.

Apabila ini berlaku, Windows mengambil tindakan pantas terhadap kod ralat tersebut. Komputer Windows anda dimulakan semula dan menjalankan ujian chkdsk untuk melindungi data daripada rosak. Kadang kala, masalah ini dapat diselesaikan, tetapi dalam semua kes mungkin tidak bermanfaat.

Sekiranya anda tidak dapat boot ke Windows secara normal, anda harus cuba boot ke Safe Mode dan melihat apakah anda dapat mengakses alat-alat ini. Sekiranya anda telah mengaktifkan kunci F8 lebih awal, perkara menjadi lebih mudah apabila anda menekan F8 semasa boot, untuk memasuki Safe Mode. Sebagai alternatif, anda harus boot ke skrin Advanced Startup Options dan kemudian melakukan perkara yang diperlukan. Sekiranya anda tidak dapat melakukannya, maka anda mungkin perlu boot ke Windows 10 dengan Windows Installation Media atau Recovery Drive anda dan pilih Repair your computer to enter Troubleshoot> Advanced Startup Options.

Sekiranya masalah tidak dapat diselesaikan, anda boleh mencuba cadangan berikut.

1] Aktifkan Pemverifikasi Pemandu

Driver Verifier adalah alat Windows yang dibina untuk memeriksa pemacu yang tidak ditandatangani, tingkah laku pemacu, kesalahan dalam pelaksanaan kod pemacu, pemacu yang dibina untuk versi Windows yang lebih lama, dll menggunakannya; anda boleh menjalankan perintah mudah untuk mendiagnosis apa yang salah dengan pemacu anda.

Untuk memulakan, buka Driver Verifier dengan mencari verifier.exe . Pada Windows 10, anda boleh mendapatkan bantuan Cortana. Jika tidak, cari di Menu Mula. Aktifkan pilihan kumpulan memori untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai kesalahan ini dan untuk mencari pemandu yang salah. Setelah itu, anda boleh menyiapkannya mengikut masalah anda dan menjalankan perintah setelah menghidupkan semula komputer anda.

2] Kemas kini Pemacu Peranti

Pemacu adalah penyebab biasa untuk menyebabkan Skrin Biru, jadi memeriksa dan mengemas kini Pemacu Peranti anda ke versi terbaru mereka yang tersedia dari pengeluar selalu merupakan idea yang baik.

3] Jalankan Diagnostik Memori Windows

Dalam cadangan di atas tidak sesuai untuk anda, anda harus mengasingkan memori fizikal. Untuk itu, anda boleh menggunakan Diagnostik Memori Windows, yang merupakan alat lain dalam sistem operasi Windows. Anda boleh menjalankan alat Diagnostik Memori Windows, untuk mencuba dan mengasingkan memori fizikal sebagai penyebabnya.

Oleh itu, buka dan pilih Mulakan semula sekarang dan periksa masalah . Ia akan memulakan semula komputer anda dengan segera dan mula memeriksa memori fizikal untuk sebarang masalah. Setelah ujian selesai, anda harus membuka Event Viewer dan melihat hasil MemoryDiagnostics-Results di bawah log Sistem.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai ralat Berhenti ini , anda boleh mengunjungi Microsoft.

Catatan ini akan menunjukkan cara menyelesaikan ralat BAD POOL HEADER.

BAD_POOL_CALLER