Cara Mengaktifkan atau Menonaktifkan ciri Tempat Letak Kereta CPU di Windows 10

Core Parking adalah satu ciri, yang secara dinamis memilih sekumpulan pemproses yang seharusnya tidak aktif dan tidak menjalankan sebarang utas berdasarkan dasar kuasa semasa dan penggunaannya baru-baru ini. Ini mengurangkan penggunaan tenaga dan oleh itu mengurangkan penggunaan haba dan kuasa. Pada Windows 10/8/7, biasanya kita harus menyunting entri Registry secara manual untuk mengaktifkan atau mematikan fitur ini, dan ia memerlukan reboot.

Keadaan teras terparkir individu dapat diperhatikan di Resource Monitor di bawah tab CPU, di sebelah kanan.

imej

Sekiranya anda menggunakan beberapa CPU Intel multicore baru seperti i7, anda akan melihat bahawa beberapa teras ditandai sebagai diparkir. Ini adalah ciri baru OS Windows, dan membantu dalam mengoptimumkan penggunaan tenaga CPU anda.

Kadang-kadang, dengan menyesuaikan tempat letak Core dengan prestasi PC, anda juga dapat mengurangkan penutup mikro yang berlaku semasa bermain permainan atau menggunakan sumber yang banyak. Ciri baru Windows ini menguruskan tempat letak kereta Core dengan baik, tetapi jika anda mahu, anda boleh mengubahnya agar sesuai dengan keperluan anda. Pembungkusan teras pada Windows 10/8/7 sekarang cukup bagus, tetapi dengan mengubah mengikut keperluan anda dapat menjadikannya lebih baik.

Dayakan atau Lumpuhkan Tempat Letak Kereta Teras di Windows 10

Terdapat dua utiliti yang dapat membantu anda:

  1. Kawalan Taman
  2. Urus CPU Terparkir.

1] Kawalan Taman

Dengan menggunakan Park Control Utility, kami menguruskan peratusan Tempat Letak Kereta Teras kami dan bukannya mengubah atau reboot pendaftaran. Ini adalah alat yang sangat mudah dan tidak memerlukan banyak penjelasan. Ingat alat ini hanya berfungsi pada pemproses generasi baru seperti siri Intel I atau platform AMD Bulldozer. Semasa pertama kali membukanya, anda akan mendapat amaran mengenai aplikasi tersebut.

1

Pastikan anda membuat sandaran Konfigurasi Daya anda.

Untuk melakukannya, buka command prompt dan ketik:

powercfg.exe -qh> mybackup.txt

Setelah anda mengklik "Ya", anda akan membawa anda ke aplikasi.

imej

Di sini anda boleh memilih rancangan kuasa. Selanjutnya di bawah "CPU Parking" untuk "On AC" atau "On Battery" anda dapat mengklik "Enable" untuk mengaktifkannya dan memasukkan% inti yang ingin anda aktifkan. Setelah selesai klik pada "Terapkan" dan klik "OK" sekarang anda boleh pergi ke Resource Monitor dan klik tab CPU untuk mengesahkan apakah Core Parking telah diaktifkan. Anda boleh memuat turun aplikasi di sini.

2] Uruskan CPU Terparkir

Utiliti ini akan membolehkan anda dengan mudah mengaktifkan atau mematikan tempat letak teras untuk CPU anda. Jalankan alat dan klik pada Semak Status. Tempat letak kereta teras mungkin tidak diaktifkan untuk semua CPU, walaupun nilai pendaftaran mungkin menunjukkan bahawa teras diparkir. Mulai sekarang anda boleh menekan butang "Park All" atau "Unpark All" untuk mengaktifkan atau mematikan tempat letak kenderaan. Anda boleh mendapatkannya di sini .

Sekiranya anda mencari perbaikan terbaru yang secara selektif akan mematikan ciri Core Parking di Windows 7 atau Windows Server 2008 R2, lawati KB2646060.

Saya tidak cukup menekankan - lakukan dengan risiko anda sendiri - dan itu juga jika anda tahu apa yang anda lakukan. Dan sila buat titik Pemulihan Sistem sebelum anda membuat sebarang perubahan sehingga anda dapat kembali jika perlu.

Baca seterusnya : Apa itu Prosesor Affinity & bagaimana menetapkan Processor Affinity pada Windows 10.