Apa itu WDAGUtilityAccount di Windows 10? Sekiranya saya memadamkannya?

Sekiranya anda membuka Command Prompt dan menjalankan pengguna net perintah pada sistem Windows 10 anda, anda mungkin melihat entri WDAGUtilityAccount . Apakah ini? Adakah perisian hasad? Peranan apa yang dimainkannya, dan adakah selamat untuk menghapusnya? Marilah kita mencari jawapan untuk soalan-soalan ini dalam catatan hari ini.

WDAGUtilityAkun

WDAGUtilityAkaun dalam Windows 10

WDAGUtilityAccount adalah akaun pengguna yang diuruskan dan digunakan oleh sistem untuk senario Windows Defender Application Guard.

WDAGUtilityAccount adalah sebahagian daripada Windows Defender Application Guard. Tetap dilumpuhkan sehingga Application Guard diaktifkan pada sistem anda. Terdapat banyak akaun sistem yang terbina dalam Windows dan WDAGUtilityAccount adalah salah satunya.

Apabila diaktifkan, anda mungkin melihat amaran dalam penyelesaian log anda untuk akaun tempatan baru yang dibuat untuk nama pengguna: WDAGUtilityAccount (ID Peristiwa 4720 atau 4722). Kadang-kadang ia dapat menghalangi anda - misalnya, ketika mencoba menghapus file, Anda akan diminta dengan Akses ditolak, kebenaran pentadbir adalah pesan yang diperlukan . Apabila anda memilih untuk mengabaikannya dan menekan 'Terus', anda akan mendapat mesej lain yang mengatakan bahawa anda memerlukan kebenaran akaun lain - WDAGUtilityAccount. Tetapi ini untuk keselamatan anda.

Anda boleh mengesahkan sama ada WDAGUtilityAccount aktif pada sistem anda seperti berikut:

  1. Buka Menu WinX
  2. Pilih Pengurusan Komputer
  3. Kembangkan Alat Sistem
  4. Luaskan Pengguna dan Kumpulan Tempatan
  5. Klik dua kali folder Pengguna, dan di sana anda akan melihatnya!

Klik dua kali di atasnya akan membuka Propertinya. Di sini anda akan dapat melihat sama ada ia aktif atau tidak.

Bolehkah anda memadam atau menamakan semula akaun WDAGUtility

Oleh kerana akaun WDAGUtility adalah 'akaun yang dikendalikan sistem' khas di Windows 10, kami tidak mengesyorkan agar anda menamakan semula atau menghapusnya menggunakan akaun Pentadbir.

Saya harap ini dapat membantu.