Proses Latar Belakang Audio HD (RAVBg64.exe) menggunakan CPU Tinggi

Secara lalai, aplikasi latar tidak boleh menggunakan banyak sumber. Mereka sering berjalan tanpa disedari dan tidak menuntut banyak dari CPU anda. Walau bagaimanapun, beberapa proses memakan begitu banyak sehingga anda tidak dapat mengabaikannya. The RAVBg64.exe adalah contoh proses latar belakang itu.

Ramai pengguna Windows telah memperhatikan proses RAVBg64.exe yang memandang mereka di Task Manager mereka sambil menghabiskan dari 20% hingga 50% sumber CPU Windows mereka. Perkara ini tidak pernah disambut dan harus diatasi dengan segera kerana kesan buruk seperti lambat PC.

Apa itu RAVBg64.exe?

RAVBg64.exe adalah proses yang dimiliki oleh Pemacu Realtek atau codec Realtek High Definition Audio . Pemacu Realtek bertindak sebagai perantara antara peranti audio anda (pembesar suara dan kad suara) dan sistem operasi anda.

Ini menjadikan RAVBg64.exe bahagian penting dalam sistem anda yang seharusnya berjalan di latar belakang tetapi tidak menggunakan banyak sumber. Ia biasanya terletak di sini:

C: \ Fail Program \ Realtek \ Audio \ HDA \

Oleh kerana Realtek memainkan peranan utama dalam komputer anda, ia tidak boleh dihentikan.

Proses Latar Belakang Audio HD (RAVBg64.exe) menggunakan CPU Tinggi

Tidak banyak sebab yang diketahui di sebalik isu ini; namun, fail sistem anda menjadi rosak semasa menaik taraf boleh menyebabkannya.

Walaupun RAVBg64.exe bukan virus - dengan syarat ia berada di jalan rasmi yang disebutkan di atas. Sekiranya ia berada di tempat lain, itu mungkin perisian hasad. Telah dilaporkan bahawa penggodam canggih telah menggunakan namanya untuk menyembunyikan proses jahat untuk memintas antivirus dan alat keselamatan.

Oleh itu, jika anda melihat tanda-tanda jangkitan virus biasa seperti ketinggalan, perisian yang tidak responsif, mesej ralat, dan lain-lain semasa menjalani proses RAVBg64.exe yang tinggi, anda mungkin ingin menjalankan imbasan antivirus.

Penggunaan CPU yang tinggi oleh RAVBg64.exe

Mereka adalah banyak cara untuk menyelesaikan masalah penggunaan CPU yang tinggi ini. Anda boleh mencuba salah satu penyelesaian yang dinyatakan di bawah:

  1. Kemas kini pemacu Realtek
  2. Lumpuhkan Realtek dari Pengurus Tugas
  3. Lumpuhkan Realtek dari Pengurus Peranti.
  4. Pasang semula pemacu audio Realtek.

Sekarang, pergi ke bawah untuk melihat setiap penyelesaian secara terperinci.

1] Kemas kini Pemacu Audio Realtek

Penggunaan CPU yang tinggi oleh RAVBg64.exe

Buka Pengurus Peranti kemudian luaskan bahagian Pengawal Suara, Video & Permainan .

Cari dan klik kanan pada Realtek Audio Driver kemudian pilih Update Driver . Mulakan semula komputer anda dan periksa sama ada masalah itu berterusan.

2] Lumpuhkan Realtek dari Pengurus Tugas

Buka Task Manager , kemudian klik pada tab Startup . Cari dan Nyahtanda yang Realtek Audio Manager .

Klik Guna dan tekan Ok . Akhirnya, mulakan semula komputer anda.

3] Lumpuhkan Realtek dari Pengurus Peranti

Buka Pengurus Peranti anda , luaskan Pengawal Suara, Video dan Permainan , klik kanan pada Pemacu Audio Realtek , kemudian pilih Lumpuhkan . Mulakan semula PC anda.

4] Pasang semula pemacu audio Realtek

  • Buka Pengurus Peranti anda , kemudian klik pada Pengawal Suara, Video dan Permainan , klik kanan pada Realtek High Definition Audio> Nyahpasang .
  • Terima UAC dan mulakan semula PC anda.
  • Apabila komputer anda dihidupkan semula, buka semula Pengurus Peranti , klik tab Tindakan pada bar alat, dan Imbas Perubahan Perkakasan sehingga sistem mengesan perkakasan yang hilang.
  • Klik Pasang pemacu dan biarkan tetingkap mencari dan memasang pemacu.

Sekiranya anda menghadapi kesilapan di sini, pergi ke laman web pengeluar anda dan muat turun dan pasang pemacu secara manual.

Semua yang terbaik.

Penggunaan CPU yang tinggi oleh RAVBg64.exe