Cara membuka Prompt Perintah dalam folder di Windows 10

Prompt Perintah adalah ciri Windows yang memungkinkan anda melaksanakan perintah MS-DOS dan komputer lain dan melakukan tugas di komputer anda tanpa menggunakan antarmuka grafik Windows. Terdapat pelbagai cara bagaimana anda boleh melancarkan tetingkap Prompt Perintah.

Buka tetingkap command prompt di mana-mana folder

Dalam catatan ini, kita akan melihat dua cara yang sangat mudah untuk membuka tetingkap command prompt di mana-mana folder atau di desktop, tanpa perlu menavigasi menu. Yang pertama adalah menggunakan menu konteks.

1] Tahan kekunci Shift dan gunakan menu konteks

Untuk membuka tetingkap arahan di folder mana pun, cukup tekan kekunci Shift dan klik kanan pada desktop. Di menu konteks, anda akan melihat pilihan untuk Membuka tetingkap arahan di sini . Mengkliknya akan membuka tetingkap CMD.

shitft-cmd-1

Anda juga boleh melakukan perkara yang sama di dalam folder mana pun. Gesaan mengambil jalan folder dari tempat ia dibuka.

Windows 10 v1709 diganti tetingkap arahan Open di sini dengan tetingkap Open PowerShell di sini . Tetapi dengan tweak registri, anda boleh mengembalikan item tetingkap perintah Buka di sini ke menu konteks folder Windows 10. Ini sekali lagi berubah kembali pada Windows 10 v1803 dan kemudian.

2] Taipkan CMD di bar alamat

Ada muslihat lain untuk melakukan perkara yang sama. arahkan ke folder dan kemudian ketik CMD di bar alamat dan tekan Enter untuk membuka tetingkap arahan di sana.

cmd-dalam-folder

Anda akan melihat CMD mengambil jalan folder ini.

Baca berkaitan : Cara menukar Direktori di Prompt Perintah.

Bercakap mengenai arahan arahan, terdapat beberapa helah Prompt Perintah yang mungkin tidak anda ketahui, termasuk cara membuka command prompt dengan menggunakan CMD. Lihat mereka!