Kesalahan Kegagalan Pemeriksaan Keselamatan Kernel pada Windows 10

Sekiranya anda menerima KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE Hentikan Ralat atau Skrin Biru pada Windows 10/8/7, maka siaran ini mempunyai beberapa langkah penyelesaian masalah yang mungkin anda ingin mencuba. Kesalahan ini biasanya disebabkan oleh masalah keserasian Memori atau Pemacu atau kerosakan data sistem.

Pemeriksaan pepijat KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE mempunyai nilai 0x00000139. Pemeriksaan pepijat ini menunjukkan bahawa kernel telah mengesan kerosakan struktur data kritikal.

Kegagalan Pemeriksaan Keselamatan Kernel

Kegagalan Pemeriksaan Keselamatan Kernel

Sekiranya anda menerima skrin biru KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE, berikut adalah beberapa perkara yang mungkin ingin anda cuba. Lihat mana yang berlaku untuk sistem anda dan teruskan cadangan tersebut.

  1. Jalankan Kemas kini Windows
  2. Jalankan Pemeriksa Fail Sistem
  3. Jalankan Pengurus Pemverifikasi Pemandu
  4. Jalankan Alat Diagnostik Memori
  5. Imbas Kesalahan Keras anda untuk kesilapan
  6. Selesaikan masalah dalam keadaan Boot Bersih
  7. Dayakan Dasar Boot Warisan.

Sekiranya anda boleh log masuk secara normal, bagus; jika tidak, anda perlu melakukan boot ke Safe Mode, memasuki skrin pilihan Startup Advanced, atau menggunakan Media Pemasangan untuk boot untuk dapat melaksanakan arahan ini.

1] Jalankan Kemas kini Windows

Pertama, pasang semua Kemas kini Windows terkini yang tersedia dan imbas komputer anda dengan perisian antivirus anda.

2] Jalankan Pemeriksa Fail Sistem

Anda mungkin juga ingin menjalankan Pemeriksa Fail Sistem untuk menggantikan fail sistem yang rosak jika ada. Anda mungkin juga ingin memastikan bahawa RAM, Hard Disk, dan komponen dan aksesori perkakasan anda disambungkan dengan betul.

3] Jalankan Pengurus Pemverifikasi Pemandu

Jalankan Driver Verifier Driver untuk memeriksa pemacu yang rosak. Sekiranya perlu, nyahpasang dan pasang semula atau kemas kini pemacu.

4] Jalankan Alat Diagnostik Memori

Windows 10 mempunyai Alat Diagnostik Memori yang boleh anda gunakan untuk memeriksa kemungkinan masalah memori, termasuk pengujian Memori Akses Rawak (RAM) di komputer anda. Jalankan dan lihat apakah ia menimbulkan masalah.

5] Imbas Kesalahan Keras anda untuk kesilapan

Imbas Kesalahan Keras anda untuk kesilapan. Untuk menjalankan Cek Cakera pada Pemacu Sistem (C) anda, ketik CMD berikut dan tekan Enter:

chkdsk / f C:

Sekiranya diperlukan, mulakan semula komputer anda.

6] Selesaikan masalah dalam keadaan Boot Bersih

Boot dalam Safe Mode atau Clean Boot State dan lihat apakah masalahnya hilang. Sekiranya masalah itu tidak berlaku, anda perlu mengenal pasti program atau pemandu yang menyinggung dan menyahpasangnya.

7] Aktifkan Dasar Boot Warisan

Sekiranya anda tidak dapat log masuk ke komputer Windows anda, boot ke Advanced Startup Options dan buka tetingkap prompt arahan yang tinggi. Prosesnya dijelaskan di sana secara terperinci.

Setelah berada di skrin itu, pilih Selesaikan Masalah> Pilihan lanjutan> Prompt Perintah. Dengan menggunakan CMD, anda boleh mengakses alat Windows terbina dalam yang lebih maju dengan mudah.

Sekiranya anda ingin mengakses secara langsung pilihan permulaan Lanjutan ini semasa mengerjakan Windows 10, anda boleh melakukannya melalui aplikasi Tetapan Windows 10> Kemas kini & Keselamatan> Pemulihan> Permulaan lanjutan dan klik butang Mulakan semula sekarang.

Sekarang anda harus mengaktifkan Dasar Boot Warisan. Taipkan arahan berikut dan tekan Enter:

bcdedit / set {default} warisan bootmenupolicy

Sekarang anda akan dapat masuk ke desktop Windows atau Safe Mode untuk menjalankan cadangan penyelesaian masalah yang disebutkan di atas.

Semua yang terbaik!

Lihat siaran ini jika anda menerima ralat Proses Kritikal Meninggal di Windows 10.

Kegagalan Pemeriksaan Keselamatan Kernel