Windows Resource Protection menemui fail yang rosak tetapi tidak dapat membetulkannya

Kami telah melihat bagaimana Pemeriksa Fail Sistem membolehkan pengguna mengimbas dan memulihkan fail sistem Windows yang rosak. Kami juga telah melihat cara menjalankan Pemeriksa Fail Sistem dan banyak lagi, lebih awal. Tetapi bagaimana jika pada akhir larian anda melihat mesej berikut?

Windows Resource Protection menemui fail yang rosak tetapi tidak dapat membetulkannya. Perincian disertakan dalam CBS.Log windir \ Logs \ CBS \ CBS.log.

Perlindungan Sumber Windows menemui fail yang rosak

Apa yang dinyatakan oleh mesej ini adalah bahawa walaupun Pemeriksa Fail Sistem menyelesaikan imbasan dan menemui fail sistem yang rosak, ia tidak dapat meneruskan dan menggantinya dengan fail sistem yang baik.

The Windows Perlindungan Sumber melindungi kekunci pendaftaran dan folder serta fail sistem kritikal. Sekiranya ada perubahan yang dikesan pada fail sistem yang dilindungi, fail yang diubah akan dipulihkan dari salinan cache yang terletak di folder Windows itu sendiri.

Windows Resource Protection menemui fail yang rosak tetapi tidak dapat membetulkannya

Sekiranya anda menerima mesej ini dan Pemeriksa Fail Sistem tidak dapat menjalankan tugasnya semasa anda menjalankannya, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda cuba.

1] Jalankan SFC dalam Safe Mode

Boot ke Safe Mode . Buka tetingkap arahan arahan tinggi, ketik sfc / scannow dan tekan Enter.

J Ust memastikan bahawa PendingDeletes dan PendingRenames folder wujud di bawah % windir% \ WinSxS \ Temp . Ini dapat membantu jika beberapa program permulaan menimbulkan masalah.

2] Jalankan SFC pada Boot Time

Sekiranya anda mahu atau perlu, anda boleh menjalankan Pemeriksa Fail Sistem pada Waktu Boot . Ini adalah salah satu pilihan yang dapat membantu anda kerana ia akan menjalankan Pemeriksa Fail Sistem sebelum Windows dimuat.

Pergi ke sini untuk mengetahui cara menjalankan sfc / scannow pada Boot Time. Lihat jika ini membantu.

3] Gunakan DISM

Gunakan DISM . Buka prompt arahan bertingkat dan jalankan arahan berikut dan tekan Enter:

Ketepikan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pulihkan Kesihatan

Perintah ini memeriksa kerosakan komponen, mencatatkan kerosakan dan MEMBETULKAN rasuah. Mungkin memerlukan sedikit masa! Berguna sekiranya Pemeriksa Fail Sistem tidak berfungsi.

4] Cuba Tetapkan Semula PC Ini atau Permulaan Baru

Pada Windows 10 , cuba Tetapkan Semula PC Ini atau Mula Baru. Pada Windows 8 , jalankan operasi Refresh atau Reset. Pembaikan Automatik juga merupakan pilihan yang mungkin ingin anda pertimbangkan jika menurut anda berlaku dalam situasi anda. Pada Windows 7 , lakukan Permulaan Pembaikan atau Pembaikan Pemasangan atau Penambahbaikan Di Tempat yang anda fikirkan paling sesuai dengan keadaan anda.

Untuk melakukan peningkatan di tempat di Windows 7 atau Windows Vista , buat sandaran dokumen anda, tutup semua aplikasi yang terbuka dan kemudian masukkan DVD Windows ke dalam pemacu DVD. Di tetingkap Persediaan, klik Pasang Sekarang . Klik Pergi ke dalam talian untuk mendapatkan kemas kini terkini untuk pemasangan (disyorkan). Ketik kekunci CD jika anda diminta untuk melakukan ini. Seterusnya, pilih sistem operasi di halaman Pasang Windows yang ingin Anda Naik taraf atau Di Tempat dan klik Ya untuk menerima Syarat Lesen Perisian Microsoft. Seterusnya klik Tingkatkan apabila ditanya Jenis pemasangan yang anda mahukan . Setelah proses selesai, mulakan semula PC anda.

5] Periksa fail Log

Anda mungkin juga ingin mempertimbangkan pilihan ini. Buka fail CBS.log dan lihat perincian fail yang rosak dan ganti fail yang rosak dengan salinan yang diketahui secara manual . Navigasi ke C: \ Windows \ Logs \ CBS anda akan dapat melihat dan membuka fail SBS.log .

sfc-gagal-log

Periksa sama ada ia menunjukkan beberapa kesalahan atau mesej. Itu mungkin memberi anda arahan untuk meneruskan. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai cara melakukannya secara manual, di sini di KB929833.

Saya harap ada yang menolong anda.

Pautan ini mungkin menarik minat anda:

  1. Pemeriksa Fail Sistem SFC tidak berfungsi atau tidak dapat membaiki fail anggota yang rosak
  2. Perlindungan Sumber Windows tidak dapat memulakan perkhidmatan pembaikan
  3. Jalankan Pemeriksa Fail Sistem sfc / scannow pada Pemacu Luaran.
Perlindungan Sumber Windows menemui fail yang rosak