Komputer Windows mengeluarkan bunyi bip ketika anda cuba menghidupkannya

Beberapa pengguna melaporkan bahawa untuk beberapa sebab, komputer mereka tidak dapat dihidupkan, dan pada masa yang sama, komputer berbunyi beberapa kali atau berterusan setiap kali percubaan untuk menghidupkan komputer. Ini boleh menjengkelkan, tetapi jika kita betul, ini bukan penyelesaian perisian yang mudah.

Kemungkinannya, masalah anda tidak ada kaitan dengan Windows 10, melainkan perkakasan di dalam sistem anda. Anda lihat, komputer dirancang untuk menyampaikan bunyi ralat yang dapat didengar setiap kali perkakasan tertentu tidak berfungsi dengan baik.

Sekiranya anda mendengar satu bunyi bip , GPU anda mungkin memberi masalah. Sekiranya anda mendengar dua bunyi bip , itu bermakna RAM anda tidak berfungsi sebagaimana mestinya. Tiga bunyi bip yang berulang setelah berhenti ketika anda menghidupkan komputer menunjukkan masalah dengan memori sistem. Namun, jika PC anda berbunyi secara berterusan , itu bermakna prosesornya terjejas. Anda boleh merujuk senarai Kod Bunyi ini untuk keterangan.

Komputer Windows mengeluarkan bunyi bip

1] Periksa RAM

Komputer Windows mengeluarkan bunyi bip

Perkara pertama yang perlu anda lakukan di sini adalah memeriksa RAM. Dapatkan pemutar skru anda dan gali komputer anda, kemudian cari slot RAM untuk memastikannya terpasang dengan kuat. Menggerakkan komputer secara berkala boleh menyebabkan komponen tertentu menjadi longgar.

Senario terburuk, RAM mungkin rosak, dan di sinilah anda perlu membeli yang baru. Sekarang, anda boleh pergi dalam talian atau lebih baik lagi, pergi ke kedai komputer terdekat untuk mendapatkan komponen ini dengan cepat daripada menunggu penghantaran dalam talian.

2] Periksa kad grafik

Tidak mudah mengeluarkan atau mengganti kad video di komputer riba, oleh itu, kami lebih memfokuskan pada pelbagai desktop. OK, jadi habuk adalah masalah bagi semua komputer, terutamanya komputer meja kerana ia sangat besar dengan banyak kawasan terbuka.

Pemilik desktop perlu mengeluarkan komponen tertentu seperti kad grafik secara berkala dan membersihkannya dengan baik. Ini membantu meningkatkan jangka hayat komputer anda dan mengelakkan kesilapan semasa memulakan.

Sekiranya kad grafik rosak, maka sama seperti RAM, anda dikehendaki mendapatkan yang baru. Bergantung pada kad yang anda mahukan, anda mungkin perlu menggali lebih dalam dan menghabiskan banyak wang.

3] Periksa pemproses

Pemproses adalah otak setiap komputer, oleh itu, jika ia berhenti berfungsi, semua yang lain tidak berguna. Pergi ke depan dan periksa komponen untuk melihat apakah ia tersekat dengan kuat, dan juga periksa sama ada ia perlu dibersihkan dari habuk atau serpihan lain.

Sekiranya tidak ada yang berfungsi, mungkin anda perlu membawa sistem anda kepada orang yang membaiki perkakasan.