Apa itu Pelanggan Akamai NetSession? Sekiranya saya membuangnya?

Apabila anda cuba memuat turun perisian atau aplikasi yang besar dari Internet, peranan Akamai NetSession Client akan dimainkan. Pelanggan hadir terlebih dahulu pada PC anda atau digabungkan dengan program yang anda pasang, menuntut untuk meningkatkan kelajuan muat turun anda, dan meningkatkan masa muat turun. Atas sebab ini, alat ini digunakan oleh banyak penerbit perisian dan media untuk menyampaikan fail atau aliran kepada anda. Banyak yang tidak tahu mengenainya dan dengan itu merasa khuatir akan fungsinya.

Pelanggan Akamai NetSession

Pelanggan Akamai NetSession

Sebab mengapa ia tidak mudah dilihat adalah, dalam kebanyakan kes, kita mencentang kotak 'Saya setuju' pada Perjanjian Lesen tanpa membacanya sepenuhnya. Oleh itu, jika disertakan dengan perisian, kami memasangnya tanpa disedari dan keliru sebagai virus, kemudian.

Dalam catatan ini, kami akan cuba membincangkan perkara berikut:

  1. Apa itu Pelanggan Akamai NetSession?
  2. Adakah Akamai NetSession Client virus?
  3. Adakah selamat untuk membuang Akamai NetSession Client?
  4. Bagaimana untuk menghentikan atau menyahpasang Akamai NetSession Client?

Mari mulakan dan bincangkan topik ini dengan lebih terperinci!

1] Apa itu Pelanggan Akamai NetSession?

Akamai utamanya adalah pengurus muat turun yang membolehkan pengguna pada sambungan lambat memuat turun fail besar dengan perlahan. Kata pembangunnya:

Kami telah merancang NetSession Interface untuk berada di mesin anda dengan kesan yang tidak dapat diabaikan pada memori, kapasiti CPU atau ruang cakera. Tujuannya adalah untuk meningkatkan kelajuan, kebolehpercayaan dan kecekapan untuk muat turun dan aliran, dan melakukannya dengan selamat dan tanpa melanggar privasi anda atau mengganggu pengkomputeran anda.

2] Adakah Akamai NetSession Client virus?

Antarmuka NetSession telah dirancang dengan tujuan untuk meningkatkan kelajuan, kebolehpercayaan, dan kecekapan untuk muat turun dan aliran. Ia tidak menjangkiti mesin anda dengan perisian intip, adware, atau virus seperti itu - tetapi akan memantau beberapa aspek penggunaan anda, dan oleh itu ada yang menganggapnya sebagai aktiviti yang tidak diingini dan ingin menghapusnya.

Fail legit terletak di folder C: \ Users \\ AppData \ Local \ Akamai . Sekiranya ia terletak di folder lain, mungkin malware dan anda harus menjalankan imbasan antivirus dengan segera.

3] Adakah selamat untuk membuang Akamai NetSession Client?

Pembangun sistem mengatakan bahawa NetSession hanya menggunakan komputer anda ketika 'idle' atau menggunakan sumber rangkaian yang minimum. Ini bererti dapat terus memantau penggunaan rangkaian anda dan menghantar maklumat ini ke Akamai. Sekiranya anda tidak menyukainya, anda boleh mengeluarkan Akamai NetSession Client.

4] Cara menghentikan atau menyahpasang Akamai NetSession Client

Anda boleh menghentikan antara muka NetSession dengan mudah jika anda ingin melihat apa perbezaannya apabila dikeluarkan. Namun, jika memuat turun atau mengalirkan data ke komputer anda, ia akan terganggu. Anda mungkin perlu menghidupkan semula komputer anda untuk menyambung semula.

Untuk menghentikan sementara NetSession, buka Panel Kawalan> Akamai NetSession Interface applet> Keutamaan Sistem. Pilih tab Keutamaan. Di bawah Perkhidmatan, klik butang Berhenti.

Anda juga boleh menghentikannya melalui Pengurus Tugas. Cari dan tamatkan proses netsession_win.exe . Tekan Ctrl + Shift + Esc untuk memulakan.

Untuk menyahpasang Akamai NetSession, Buka Panel Kawalan> program & ciri dan nyahpasang Akamai NetSession Interface di sini.

Sekiranya itu tidak membantu, buka command prompt di folder pemasangannya yang disebutkan di atas, ketik yang berikut dan tekan Enter:

admintool.exe nyahpasang -force

Walaupun masih digunakan, hari-hari Akamai diyakini dihitung kerana orang di seluruh dunia mempunyai sambungan jalur lebar yang cepat dan penyemak imbas yang pantas seperti Chrome, Firefox, dan Microsoft Edge. Mereka dianggap sebagai sistem yang lebih baik untuk menangani fail besar kerana mereka boleh memuat turun fail 1.5 GB dalam masa kurang dari 20 minit.

Sekarang baca : Apa itu virus IDP.generic?

Pelanggan Akamai NetSession