Cara memperbaiki Skrin Kematian Jingga Windows 10

Walaupun tidak biasa, Windows 10 Orange Screen of Death adalah salah satu masalah di mana perkakasan adalah pelakunya, dan sebahagian besarnya disebabkan oleh masalah GPU. Sekiranya anda menghadapi ralat berhenti ini, berikut adalah cara anda boleh membetulkan Orange Screen of Death ini pada Windows 10.

Skrin Kematian Jingga Windows 10

Skrin Kematian Jingga Windows 10

Banyak sebab telah dilaporkan atau Orange Screen of Death. Ada yang mengalami masalah ini semasa menonton video YouTube, ada yang tidak dapat boot ke Windows dan sebaliknya melihat ralat FAULTY_HARDWARE_CORRUPTED_PAGE atau WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR. Malah boleh berlaku ketika bangun dari Tidur. Ada yang menghadapi masalah ini dengan BitLocker, sementara yang lain menghadapinya ketika menggunakan monitor kedua. Berikut adalah petua yang dapat membantu anda menyelesaikan masalah ini.

  1. Kemas kini Pemacu
  2. Jam GPU yang lebih rendah
  3. Selesaikan masalah DRIVER_IRQL
  4. Lakukan Pembaikan Automatik
  5. Nyahpasang Perisian yang baru dipasang

1] Kemas kini pemacu grafik

Pemacu GPU atau Grafik adalah sebab utama mengapa masalah ini biasanya berlaku. Ada kemungkinan pemacu rosak atau versi baru tidak sesuai dengan sistem semasa. Anda mempunyai dua pilihan. Kemas kini pemacu Grafik ke versi terbaru - atau jika anda baru-baru ini memasang versi baru, kembalikan ke belakang.

Sekiranya anda tidak dapat boot ke Windows 10 sama sekali, anda perlu menggunakan mod Pemulihan Lanjutan dan boot ke Safe Mode. Setelah sampai di sana, pastikan untuk memeriksa butiran pemacu Grafik dan padankan dengan versi yang ada di komputer. Sekiranya Kemas kini Windows tidak dapat memuat turunnya, anda boleh mencuba memuat turunnya secara manual dari laman web OEM.

2] GPU overclock

Sekiranya anda mempunyai GPU yang kelajuan jamnya dapat diubah, cubalah turunkannya dan periksa apakah ia menghentikan Skrin Kematian Jingga. Walaupun GPU diketahui overclock, kadang-kadang tidak berfungsi seperti yang diharapkan.

3] DRIVER_IRQL_NOT_OR_LESS_EQUAL

Sekiranya anda mendapat mesej ralat ini dengan Skrin Jingga, ini kerana alamat yang tidak betul diperuntukkan kepada pemandu. Ini juga dapat menunjukkan bahawa pemacu mod kernel cuba mengakses memori halamanable pada proses IRQL yang terlalu tinggi.

4] Boot ke Safe Mode dan Automatic Repair

Semasa mengemas kini pemacu grafik memang membantu, yang terbaik adalah mengembalikan sistem ke titik di mana ia berfungsi dengan baik. Pergi ke mod Pembaikan Lanjutan, dan saya sarankan memilih titik pemulihan yang mungkin berusia seminggu. Pastikan untuk membuat sandaran data di desktop kerana ia akan hilang. Jalankan Pembaikan Permulaan Automatik dan lihat apakah itu membantu.

5] Nyahpasang Perisian yang baru dipasang

Adakah anda memasang perisian dan sepuluh menghadapi masalah ini? Saya telah mendengar laporan mengenai banyak perisian yang menyebabkan masalah ini. Saya cadangkan anda menyemak senarai perisian yang baru diperkenalkan, dan mengetahui sama ada anda telah memasang sesuatu. Sekiranya ya, nyahpasang dan periksa sama ada anda masih mempunyai masalah.

Terakhir, jika tidak ada yang berfungsi untuk anda, lebih baik memeriksa Sistem Log masuk Peristiwa Acara untuk mesej ralat tambahan. Sekiranya bukan GPU tetapi beberapa peranti atau pemacu lain yang menyebabkan masalah, ia dapat dikenal pasti. Cuba nyahaktifkan pemacu, dan lihat apakah masalahnya berterusan.

Adakah anda tahu bahawa terdapat juga Skrin Kematian Ungu, Coklat, Kuning, Merah, Hijau?

Skrin Kematian Jingga Windows 10