Perkhidmatan Log Acara Windows tidak bermula atau tidak tersedia

Perkhidmatan Windows Event Log mengekalkan sekumpulan log peristiwa yang digunakan sistem, komponen sistem, dan aplikasi untuk merakam peristiwa. Perkhidmatan ini memperlihatkan fungsi yang membolehkan program mengekalkan dan mengurus log peristiwa dan melakukan operasi pada log, seperti pengarkiban dan pembersihan. Oleh yang demikian, pentadbir dapat mengekalkan log peristiwa dan melakukan tugas pentadbiran yang memerlukan hak pentadbir.

Perkhidmatan Log Acara Windows Tidak Bermula atau Berjalan

Atas sebab-sebab yang tidak diketahui, jika anda mendapati anda menghadapi kesukaran untuk memulakan perkara berikut, sangat mungkin salah satu sebabnya ialah Perkhidmatan Log Peristiwa Windows Tidak Berjalan.

  • Penjadual tugasan
  • Kalendar Acara Windows
  • Folder Berkongsi Messenger

Dalam senario seperti itu, anda mungkin mendapat mesej ralat seperti:

Perkhidmatan Log Acara tidak tersedia. Sahkan bahawa perkhidmatan sedang berjalan

Windows tidak dapat memulakan perkhidmatan Log Peristiwa Windows di Komputer Tempatan

Pertama, but semula sistem anda dan lihat apakah ia membantu. Kadang kala restart mudah membantu memulakan semula perkhidmatan ini. Sekiranya Log Peristiwa Windows ditunjukkan sebagai permulaan, mulakan semula dari Pengurus Perkhidmatan.

Untuk memeriksa sama ada perkhidmatan Log Peristiwa Windows dimulakan atau dihentikan, Jalankan services.msc dan tekan Enter untuk membuka Pengurus Perkhidmatan. Di sini, sekali lagi klik kanan pada Perkhidmatan Log Peristiwa Windows , periksa Propertinya.

Log Acara Windows

Pastikan jenis Permulaan ditetapkan pada Automatik dan perkhidmatan Dimulakan ; dan ia berjalan di akaun Perkhidmatan Tempatan .

Sifat Log Peristiwa Windows

Pastikan juga di tab Pemulihan, ketiga-tiga kotak drop-down, tunjukkan pilihan sebagai 'Mulakan semula Perkhidmatan', sekiranya Gagal. But semula jika diperlukan.

Pemulihan Log Peristiwa Windows

Kadang-kadang Perkhidmatan Log Peristiwa Windows masih tidak dapat dimulakan, dan sebaliknya anda mungkin mendapat mesej ralat berikut:

Sistem tidak dapat mencari fail yang ditentukan

Dalam kes ini, buka folder berikut:

C: \ Windows \ System32 \ winevt \ Log

Folder log ini mengandungi Peristiwa Log dalam format .evtx dan hanya dapat dibaca dengan Event Viewer . Berikan folder log ini hak akses Baca-Tulis dan lihat apakah ia membantu.

Anda mungkin juga mahu melakukan perkara berikut.

Buka Editor Registry dan arahkan ke kunci berikut:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ eventlog

Perkhidmatan Log Acara Windows tidak bermula

Klik dua kali ObjectName dan pastikan bahawa nilainya ditetapkan pada NT AUTHORITY \ LocalService . Sekiranya tidak, maka ubahlah.

Sekiranya masih tidak membantu, jalankan Pemeriksa Fail Sistem dan periksa lognya.

Perkhidmatan Log Acara Windows tidak bermula