Apa sebenarnya yang dilakukan oleh Refresh Desktop atau Refresh explorer window?

Saya pasti anda pasti menyedari bahawa apabila anda mengklik kanan pada desktop Windows anda atau di dalam tetingkap explorer yang terbuka, anda melihat pilihan yang disebut Refresh dalam menu konteks. Pilihan Refresh ada sejak anda ingat!

Tetapi adakah anda benar-benar tertanya-tanya apa sebenarnya pilihan ini? Adakah ia menyegarkan semula OS Windows anda dan tetap berjalan lancar? Adakah ia menjadikan Windows anda lebih pantas? Atau mungkin anda fikir ia akan mengosongkan memori komputer anda atau menyegarkan RAM…? Sebenarnya ini bukan semua ini!

Apa yang dilakukan oleh Refresh Desktop atau Folder

Desktop tidak lain hanyalah folder dalam sistem operasi Windows. Ia diprogram untuk menyegarkan semula secara automatik apabila kandungannya berubah. Apabila kandungan folder berubah, ia akan disegarkan semula secara automatik. Tetapi kadang-kadang, anda mungkin mendapati bahawa desktop atau folder tidak disegarkan secara automatik.

Anda mungkin perlu memuat semula desktop anda secara manual dalam keadaan berikut:

  • Desktop tidak memaparkan fail atau folder yang baru anda buat, pindahkan, hapus, namakan semula atau simpan di atasnya
  • Anda perlu menjajarkan semula ikon desktop anda
  • Anda mendapati bahawa anda tidak dapat menggunakan ikon desktop.
  • Fail yang dibuat ke desktop oleh beberapa aplikasi pihak ke-3 tidak muncul
  • Dan keadaan serupa seperti itu di mana kandungan desktop atau folder tidak berubah apabila diharapkan.

Dalam kes sedemikian, apabila anda menekan F5 atau klik kanan pada desktop Windows anda dan pilih Refresh, keadaan akan diperbaiki. Penyegaran desktop atau folder secara manual boleh menyusun semula kandungannya sebagai, folder terlebih dahulu, kemudian fail, mengikut urutan abjad.

Tetapi jika anda selalu perlu menggunakan pilihan Refresh dengan kerap, untuk menyegarkan tetingkap desktop atau penjelajah anda, anda mungkin ingin melihat pembaikan ini - Desktop tidak menyegarkan secara automatik di Windows.

Mengapa sesetengah orang Refresh desktop sentiasa?

Anda mungkin menyedari bahawa beberapa orang hanya menyegarkan desktop mereka dengan kerap untuk menyegarkannya. Ia menjadi seperti gangguan kompulsif , untuk menyegarkan desktop secara berterusan. Anda mungkin menyedari kebiasaan ini terutama di kalangan sebilangan Jurutera Komputer dan Juruteknik yang taksub menggunakan pilihan Refresh - hampir dalam keadaan hiruk-pikuk.

Apakah sebabnya? Tidak ada keperluan atau alasan untuk melakukan ini. Itu hanya kebiasaan yang bodoh, mereka hanya perlu berhenti.

Adakah anda mempunyai rakan yang sering menggunakan pilihan Refresh Desktop? Mungkin anda mahu berkongsi catatan ini dengan mereka.

Atau mungkin anda juga salah satu dari mereka ... jika demikian cubalah dan hancurkan tabiat ini! ;)

CATATAN: Pilihan Refresh tidak dapat dikeluarkan dari menu konteks klik kanan, atau diubah kerana ia bukan sambungan shell, tetapi dikodekan keras dalam sistem operasi.

Lihat siaran ini jika Desktop anda terus menyegarkan secara automatik.