Betulkan ACRI BIOS ERROR pada Windows 10

Sekiranya anda menerima ACPI_BIOS_ERROR pada PC Windows 10/8/7 anda, siaran ini akan menunjukkan beberapa cara anda dapat menyelesaikan masalah tersebut. Pemeriksaan pepijat ACPI_BIOS_ERROR dengan nilai 0x000000A5 menunjukkan bahawa BIOS Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) komputer tidak sepenuhnya mematuhi spesifikasi ACPI.

RALAT ACPI BIOS pada Windows

KESALAHAN BIOS ACPI pada Windows 10

Jadual penghalaan PCI (_PRT) adalah objek ACPI BIOS yang menentukan bagaimana semua peranti PCI disambungkan ke pengawal gangguan. Komputer dengan banyak bas PCI mungkin mempunyai banyak _PRT.

Penyelesaian yang dicadangkan adalah:

1] Kemas kini Pemacu Peranti anda

2] Kemas kini BIOS

3] Jika anda tidak dapat memperoleh BIOS yang dikemas kini, atau BIOS terbaru masih tidak sesuai dengan ACPI, anda dapat mematikan mod ACPI semasa penyediaan mod teks. Untuk mematikan mod ACPI, tekan kekunci F7 apabila anda diminta untuk memasang pemacu storan. Sistem tidak akan memberitahu anda bahawa kekunci F7 ditekan, tetapi ia mematikan ACPI secara senyap dan membolehkan anda meneruskan pemasangan anda.

4] Mulakan Pembaikan Permulaan.

5] Sekiranya anda memerlukan cadangan tambahan, lihat: Memperbaiki Skrin Kematian Biru pada Windows 10 | Betulkan Kesalahan Berhenti Windows atau Skrin Biru.

Untuk maklumat lanjut mengenai Ralat Berhenti ini, lawati Microsoft.

RALAT ACPI BIOS pada Windows