Pemacu media yang diperlukan oleh komputer anda tiada

Microsoft telah berusaha untuk mengurangkan kebergantungan pengguna pada media pemasangan seperti CD, DVD, USB, dan lain-lain dan sebaliknya kebanyakan pengguna menaik taraf ke Windows 10 secara langsung melalui kemas kini sistem. Namun, setahu niat syarikat itu, sebilangan pengguna masih memilih untuk memasang sistem operasi mereka melalui media pemasangan.

Pemacu media yang diperlukan oleh komputer anda tiada

Semasa cuba memasang Windows 10 / 8.1 / 8 (dan beberapa versi sebelumnya) melalui media pemasangan, banyak pengguna telah melaporkan kesalahan tersebut:

Pemacu media yang diperlukan oleh komputer anda tiada. Ini mungkin pemacu DVD, USB, atau Hard disk. Sekiranya anda mempunyai pemacu kilat CD, DVD, atau USB dengan pemacu di dalamnya, sila masukkan sekarang.Pemacu media yang diperlukan oleh komputer anda tiada

Pengguna Windows 7 akan mendapat kesalahan berikut:

Pemacu peranti pemacu CD / DVD yang diperlukan tiada. Sekiranya anda mempunyai cakera liut pemacu, CD, DVD, atau pemacu denyar USB, sila masukkan sekarang.

Penyataan ralat tersebut menjelaskan bahawa media pemasangan tidak mempunyai satu atau lebih pemacu penting dan oleh itu sistem telah menghentikan proses pemasangan.

Microsoft mencadangkan kemungkinan penyebab masalah ini:

  1. Media pemasangan dikeluarkan semasa pemasangan sedang dijalankan. Seharusnya tetap berada di dalam sehingga pemasangan selesai.
  2. Media pemasangan berkualiti rendah mungkin telah digunakan untuk memasang sistem operasi. Dalam kes ini, mungkin tidak dapat memindahkan maklumat sepenuhnya.
  3. Kepantasan membakar media pemasangan adalah pantas. Sistem tidak dapat membaca pemacu dengan betul.
  4. Fail ISO di dalam media pemasangan rosak dan oleh itu fail yang mengandungi pemacu hilang.

Pada dasarnya, sistem tidak dapat membaca fail ISO dengan betul. Dalam kes ini, anda boleh mencuba cadangan berikut.

1] Pasangkan pemacu USB ke port lain.

Nampaknya pembaikan yang mudah, klik batal setelah mendapat ralat dan keluarkan pemacu USB yang digunakan sebagai media pemasangan dengan selamat. Pasangkannya ke port USB yang lain dan ulangi proses pemasangan. Ramai pengguna telah melaporkan bahawa pembaikan ini berfungsi.

Juga jika ini adalah sistem lama, elakkan menggunakan port USB 1.0 untuk memasang Windows 10, jika sistem sama sekali dapat menyokong pemasangan.

2] Periksa keperluan perkakasan sistem

Pastikan parameter sistem anda lebih tinggi daripada keperluan minimum. Cth. Walaupun Microsoft mengesyorkan RAM 2GB untuk sistem Windows 10 64-bit, biasanya memerlukan 4GB atau lebih untuk pemasangan dan fungsi yang betul.

3] Periksa media pemasangan

Berkemungkinan fail ISO tidak lengkap / rosak pada cakera pemasangan. Untuk mengesahkan keadaan ini, masukkan disk pemasangan pada mana-mana sistem dan klik kanan pada pemacu CD / DVD dan kemudian pilih Properties. Pastikan ukuran media pemasangan dan bandingkan dengan ukuran yang dinyatakan di laman web Microsoft. Ukuran media berubah dengan setiap kemas kini, jadi kami tidak dapat memberikan nombor tetap di sini.

Bagaimanapun, kita boleh memuat turun fail pemasangan terbaru dari laman web Microsoft di sini dan membuat media pemasangan lain tidak sama. Cubalah melakukannya dengan pemacu media berkualiti tinggi dari jenama ternama kali ini. Kunci lesen akan sama seperti yang anda terima dengan media pemasangan asal tetapi boleh digunakan pada sistem yang sama atau berbilang bergantung pada versi yang anda beli.

4] Periksa tetapan BIOS

Sekiranya semua yang lain gagal, masalahnya mungkin dengan tetapan BIOS itu sendiri. Periksa bahawa tetapan USB 3.0 di BIOS harus ditetapkan ke automatik dan tetapan USB Legacy dan BIOS Legacy harus dilumpuhkan di BIOS.

Semoga panduan ini membantu anda menyelesaikan masalah ini.