Cara membuat atau memasukkan Kolaj Foto di PowerPoint

Sekiranya anda perlu menampilkan kolaj foto dalam persembahan PPT, maka tutorial ini akan menunjukkan cara membuat dan memasukkan Kolaj Foto di PowerPoint tanpa menggunakan perisian pihak ketiga. Anda boleh memasukkan beberapa gambar dalam slaid yang berbeza dan membuat mozek dengan seberapa banyak gambar yang anda mahukan.

Kadang-kadang anda mungkin perlu memasukkan kolaj foto dalam persembahan untuk pejabat, projek sekolah, dan lain-lain. Terdapat dua cara untuk melakukannya. Pertama, anda boleh membuat kolaj menggunakan perisian dan memasukkannya sebagai satu gambar. Kedua, anda boleh membuat dan menunjukkan kolaj foto di PowerPoint.

Buat & masukkan Kolaj Foto di PowerPoint

Untuk membuat atau memasukkan Kolaj Foto di PowerPoint, ikuti langkah berikut-

 1. Buka pembentangan PPT
 2. Pilih slaid di mana anda mahu menunjukkan kolaj.
 3. Pergi ke tab Sisipkan.
 4. Klik pada butang Gambar.
 5. Pilih semua gambar dan masukkan dalam slaid anda.
 6. Pergi ke tab Format Gambar.
 7. Klik pada butang Layout Gambar.
 8. Pilih susun atur.

Pada mulanya, anda perlu memasukkan semua gambar yang ingin anda gunakan untuk membuat kolaj foto. Untuk itu, buka slaid PowerPoint, dan pergi ke tab Sisipkan . Pilih pilihan Gambar , arahkan ke folder, dan pilih semua gambar yang ingin anda paparkan di kolaj.

Selepas itu, beralih ke tab Format Gambar , yang muncul setelah memasukkan gambar. Kemudian, kembangkan senarai Tata Letak Gambar di bahagian Gaya Gambar , dan pilih susun atur mengikut keperluan anda.

Cara membuat atau memasukkan kolaj foto di PowerPoint

Semua gambar harus diselaraskan dengan sewajarnya. Sebilangan susun atur membolehkan pengguna menulis beberapa teks sehingga anda dapat memperkayakan kolaj foto dengan maklumat.

Untuk makluman anda, anda juga dapat mencari beberapa Idea Reka Bentuk setelah memasukkan semua gambar. Ia dikuasakan oleh perkhidmatan pintar Office, dan hanya muncul jika anda tidak menghentikan perkhidmatan secara manual. Sekiranya anda tidak suka susun atur tradisional untuk kolaj foto anda, anda boleh menggunakan idea reka bentuk unik ini untuk menjadikan kolaj lebih kaya.

Walau bagaimanapun, ia mungkin tidak muncul jika anda memasukkan empat puluh atau lima puluh gambar untuk membuat kolaj. Sekiranya demikian, anda boleh membuat mozek dengan sebilangan besar gambar.

Cara membuat mozek di PowerPoint

Untuk membuat mozek di PowerPoint, ikuti langkah berikut-

 1. Masukkan semua gambar.
 2. Pergi ke tab Format Gambar.
 3. Pilih pilihan Barisan Gambar dari Tata Letak Gambar.
 4. Klik kanan pada gambar dan pilih Format Shape.
 5. Pergi ke pilihan Isi & Talian.
 6. Pilih Tiada baris.
 7. Pilih semua gambar dan tekan Ctrl + Shift + G.
 8. Salin gambar dan tampal sebagai gambar.
 9. Ulangi langkah dan letakkan salinan baru dengan sewajarnya.

Pada mulanya, anda perlu memasukkan semua gambar dalam slaid PowerPoint anda. Setelah melakukannya, pergi ke tab Format Gambar dan kembangkan senarai Tata Letak Gambar untuk memilih pilihan Susunan Gambar .

masukkan Kolaj Foto di PowerPoint

Sekarang, klik kanan pada gambar, dan pilih pilihan Format Shape . Ia akan memaparkan menu di sebelah kanan anda. Dari sini, beralih ke tab Isi dan Garis dan pilih Tiada pilihan garis .

Sekarang, anda perlu mengumpulkan semua gambar dan menjadikannya satu gambar. Untuk itu, memilih mereka semua dan tekan Ctrl + Shift + G . Kemudian, pilih kumpulan gambar yang baru dibuat, salin dengan menekan Ctrl + C dan tampalkannya dengan menekan Ctrl + V. Selepas itu, jadikan ia kelihatan sebagai gambar.

Sekarang, anda perlu meletakkan gambar baru mengikut keperluan anda dan ulangi proses copy-paste beberapa kali sehingga anda mendapat hasil yang diinginkan.

Itu sahaja!

Cara membuat atau memasukkan kolaj foto di PowerPoint