Bagaimana anda membuang Perlindungan Tulis pada Cakera di Windows 10

Kadang-kadang anda mungkin menerima mesej yang mengatakan bahawa Cakera dilindungi tulis ketika berurusan dengan peranti storan luaran. Ini mungkin bermaksud entri pendaftaran rosak, pentadbir sistem anda telah meletakkan batasan atau peranti itu sendiri rosak. Ini juga mungkin bermaksud peranti penyimpanan sebenarnya dilindungi tulisan. Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara membuang Perlindungan Tulis pada Cakera pada Windows 10/8/7.

Keluarkan Perlindungan Tulis pada Cakera

keluarkan Perlindungan Tulis

Tutorial berikut bertujuan untuk membantu anda membuang Perlindungan Tulis pada Cakera pada Windows 10/8/7. Mesej yang tepat adalah:

Cakera dilindungi tulis. Keluarkan perlindungan tulis atau gunakan cakera lain

1] Adakah Terdapat Kunci Perkakasan?

Beberapa peranti luaran seperti pen drive membawa kunci perkakasan dalam bentuk suis. Anda perlu melihat apakah peranti mempunyai suis dan apakah ia didorong untuk melindungi peranti daripada penulisan tidak sengaja. Keluarkan peranti dari komputer dan jika suis dalam keadaan aktif, tekan kembali untuk mematikan perlindungan tulis.

Sekiranya suis peranti dimatikan dan anda masih mendapat mesej atau jika tidak ada kunci perkakasan pada peranti, sahkan dengan pentadbir sistem anda untuk melihat apakah dia telah menyekat port USB. Sekiranya port USB tidak disekat oleh pentadbir, mari kita periksa pendaftaran Windows untuk melihat apakah port tersebut telah diubah untuk mengunci port USB.

2] Edit Pendaftaran

Untuk memeriksa sama ada kunci pendaftaran diubah oleh beberapa sebab,

 1. Tekan Kekunci Windows + R
 2. Dalam kotak dialog Jalankan yang muncul, ketik regedit . tekan enter
 3. Anda kini dapat melihat Editor Registry. Kembangkan kunci HKEY_LOCAL_MACHINE.
 4. Kembangkan Folder Sistem di panel kiri di bawah HKEY_LOCAL_MACHINE
 5. Cari CurrentControlSet dan kembangkan untuk mencari Perkhidmatan
 6. Apabila anda mengembangkan Perkhidmatan, klik pada USBSTOR
 7. Di panel kanan, klik dua kali pada Mula . Pada kotak yang muncul, masukkan 3 .
 8. Tutup Penyunting Pendaftaran.

Setelah menukar nilai pendaftaran, cuba simpan apa sahaja ke pemacu luaran yang memberi anda masalah. Sekiranya anda masih menerima mesej, masalahnya mungkin berlaku pada peranti. Cuba pasangkan peranti storan luaran yang lain dan lihat apakah ia berfungsi. Bahagian seterusnya menerangkan cara menyelesaikan masalah mesej: Disk Dilindungi Tulis - dengan anggapan masalahnya terletak pada peranti

3] Boot ke Safe Mode dan Format Peranti

Anda tidak akan dapat memformat peranti jika anda mencuba melakukannya setelah boot ke Windows secara normal. Anda akan menerima mesej yang sama dengan mengatakan bahawa peranti dilindungi tulisan. Untuk mengatasi ini:

 1. But semula Windows.
 2. Sebaik sahaja komputer dihidupkan semula, tekan F8.
 3. Anda akan melihat menu dengan Boot Into Safe Mode sebagai pilihan.
 4. Pilih pilihan itu menggunakan kekunci anak panah dan tekan Enter.
 5. Apabila Windows boot dan akhirnya memberi anda desktop, buka dialog Run (Win Key + R)
 6. Ketik CMD dalam dialog Jalankan untuk mendapatkan Jendela DOS hitam
 7. Di tetingkap hitam, taipkan format diikuti dengan huruf pemacu penyimpanan yang boleh ditanggalkan . Contohnya, jika pemacu masalah adalah F, taipkan format f:
 8. Ketahuilah bahawa format menaip akan membuang kandungan peranti storan. Pastikan anda menggunakan pilihan ini pada titik di mana semua yang anda mahukan dapat menggunakan peranti ini lagi. Juga, pastikan anda mengetahui huruf pemacu kerana memasukkan huruf pemacu yang salah akan benar-benar menghapus data pemacu yang berkaitan.

Selepas formatnya, cuba simpan apa sahaja ke cakera. Sekiranya anda dapat berjimat, masalahnya sudah selesai. Sekiranya tidak, dan jika anda mahu, anda boleh meneruskan langkah penyelesaian masalah seterusnya dengan risiko anda sendiri.

Baca : Cara boot Windows 10 dalam Safe Mode.

4] Ujian Tulis yang merosakkan

Ujian penulisan yang merosakkan sering menyelesaikan masalah apabila jadual fail peranti storan luaran rosak. Walaupun pada kebiasaannya anda dapat mengakses peranti ini, kemungkinan anda akan menemui data lama pada peranti tersebut. Hampir semua ujian tulis yang merosakkan memusnahkan jadual peruntukan fail sepenuhnya dan membuat yang baru. Anda mungkin juga perlu memformat cakera sebelum dapat menyimpan data padanya - setelah ujian dijalankan.

Terdapat beberapa perisian pihak ketiga yang baik yang membantu anda mencapainya. Saya akan mengesyorkan HD Tune. Versi percuma cukup untuk membuat cakera anda kembali berfungsi. Namun, jangan berharap dapat memulihkan data lama. Anda mungkin mencuba alat pemulihan data setelah ujian penulisan yang merosakkan, tetapi seperti yang dinyatakan sebelumnya, kemungkinan kecil.

Anda mungkin juga mahu membaca, Disk dilindungi tulis untuk Removable Disk. Catatan ini membincangkan tentang mengubah kunci pendaftaran yang lain dan cara menggunakan arahan arahan untuk menghapus Perlindungan Tulis.

Ini menjelaskan cara membuang mesej yang mengatakan Disk dilindungi tulis Sekiranya anda memerlukan bimbingan lebih lanjut, tinggalkan komen yang menyebutkan jenis cakera dan sistem operasi yang anda gunakan.

Periksa siaran ini jika anda perlu menulis melindungi pemacu kilat USB di Windows.