Perisian OCR percuma terbaik untuk Windows 10

OCR atau Optical Character Recognition adalah penukaran gambar yang mengandungi teks menjadi teks yang dikodkan mesin, mungkin dari dokumen yang diimbas. Ini bermaksud mengambil teks dari foto dokumen dan dapat menampalnya di penyunting teks. Terdapat pelbagai laman web OCR dalam talian percuma atau perisian percuma termasuk UWP di Microsoft Store yang membolehkan pengguna memanfaatkan teknologi ini. Hari ini kita akan melihat mereka satu persatu.

Perisian OCR percuma terbaik untuk Windows 10

1] SimpleOCR

SimpleOCR adalah perisian percuma yang mempunyai sedikit antara muka pengguna yang ketinggalan zaman. Tetapi jika anda cenderung lebih menghargai otak daripada kecantikan, maka ini mungkin sesuatu yang anda cari. Ini adalah perisian yang dibenarkan secara sah untuk diedarkan semula tanpa diubahsuai dengan cara apa pun. Walaupun mungkin tidak begitu kaya dengan perisian yang digunakan orang lain, pada pendapat saya, ia lebih dari cukup untuk pengguna peribadi dan profesional seseorang. Dan bahagian terbaik mengenai ini adalah hakikat bahawa ia serasi dengan Windows 10.

Sekiranya anda berminat, anda boleh memuat turun versi terbaru SimpleOCR dari laman web rasmi mereka di sini.

2] Penukar OCR Percuma Boxoft

Boxoft Free OCR Converter adalah perisian percuma yang akan membolehkan pengguna mengekstrak teks dari semua jenis gambar. Ia dapat menganalisis teks berbilang lajur dan pada masa yang sama menyokong pengesanan pelbagai bahasa termasuk bahasa Inggeris, Perancis, Jerman, Itali, Belanda, Sepanyol, Portugis, Basque, dan banyak lagi. Selain gambar, anda juga dapat mengimbas pelbagai salinan dokumen dan menukarnya menjadi teks yang dapat diedit dalam sekejap.

Pengalaman pengguna perisian ini juga agak ketinggalan zaman tetapi dapat membuat anda menyelesaikan kerja anda tanpa cegukan. Sekiranya anda berminat, anda boleh mendapatkan Boxoft Free OCR Converter dari laman web mereka di sini.

3] (a9t9) Aplikasi OCR percuma

perisian OCR percuma

Aplikasi UWP ini menyokong pengesanan teks dari dokumen PDF.

Perisian OCR Percuma (a9t9) menukar imbasan atau (telefon pintar) gambar dokumen teks menjadi fail yang dapat diedit dengan menggunakan teknologi Pengecaman Karakter Optik (OCR). Ia menggunakan perisian OCR moden yang canggih. Kualiti pengiktirafan setanding dengan perisian OCR komersial.

Menjadi UWP atau aplikasi Universal Windows Platform menjadikannya serasi dengan pelbagai peranti Windows 10 seperti Telefon, HoloLens, PC dan juga Surface Hub. Ini bermaksud bahawa jika anda menggunakan ekosistem Windows, aplikasi ini akan berfungsi di mana sahaja tidak kira pada peranti yang anda gunakan.

Aplikasi ini percuma untuk digunakan. Walau bagaimanapun, ia mengandungi iklan. Ia menawarkan Pembelian IAP atau Dalam Aplikasi dengan menggunakan mana anda dapat membayar pembangun dengan $ 1.99 dan menyingkirkan iklan selama-lamanya.

Beberapa bahasa OCR yang disokong oleh aplikasi ini adalah, Cina, Czech, Denmark, Belanda, Inggeris, Finland, Perancis, Jerman, Yunani, Hungarian, Itali, Jepun, Korea, Norway, Poland, Portugis, Rusia, Sepanyol, Sweden dan Turki . Ini membawa keupayaannya ke tahap yang baru.

Sekiranya anda berminat untuk mencuba aplikasi ini, anda boleh melihatnya di Microsoft Store di sini.

4] OCR Skrin Mudah

OCR Skrin Mudah

OCR Skrin Mudah mampu menangkap dan menukar Tangkapan Skrin ke Teks. Ia dapat mengekstrak teks dari gambar, video, laman web, dokumen dan banyak lagi untuk penyuntingan yang mudah.

5] Tangkap2Teks

Gunakan Capture2Text untuk menukar bahagian skrin menjadi teks biasa dengan cepat

Capture2Text adalah perisian percuma untuk Windows yang membolehkan anda mengekstrak dan menyalin teks dari gambar dan menyimpannya ke Papan Klip. Ini menjadikannya sangat mudah untuk OCR sebahagian dari skrin dan menyalin teks dalam gambar secara automatik ke papan keratan.

Baca juga:

  1. Cara mengekstrak Teks dari Gambar menggunakan OneNote
  2. Ekstrak Teks dari Imej menggunakan aplikasi Imbas Foto Windows 10.