Apakah kunci Jeda? Mengapa & bila kunci Jeda digunakan

Jika anda mempunyai papan kekunci penuh, saya pasti anda mesti telah melihat " Pause " kunci atau " Jeda Break " utama. Ia biasanya terletak di sekitar kekunci kawalan seperti Scroll Lock, Home and end button, dan sebagainya. Persoalannya ialah apa yang dilakukan kekunci Jeda pada papan kekunci. Saya telah melihatnya, tetapi saya tidak menggunakannya. Dalam catatan ini, saya akan cuba menjawab soalan — Apakah itu kunci Jeda dan kapan ia digunakan?

Kekunci jeda

Apakah kunci Jeda

Inilah fakta, Pause Key di dunia moden tidak mempunyai tujuan. Kuncinya pertama kali muncul dalam gambar pada abad ke-20. Matlamat utama — Jeda atau putus program yang sedang berjalan atau kod. Seperti yang saya katakan sebelumnya, kekunci Jeda disertakan dengan kekunci Break, dan mereka adalah dua kunci yang berbeza. Yang pertama akan menjeda program, sementara yang kedua akan menampilkan output yang biasa, dan menyambung semula program dari tempat ia pergi.

Bilakah kekunci Jeda / Rehat digunakan

Kekunci ini pertama kali disertakan dengan papan kekunci IBM Model M 101 pada tahun 1985. Fungsi utamanya adalah untuk menghentikan permainan atau menjeda output tatal, untuk menghentikan sambungan modem dan sebagainya. Jadi di mana kita menggunakannya hari ini? Sekiranya anda seorang pengaturcara atau bekerja dengan output berterusan atau membuka Properties Sistem.

1] Gunakan pada Command Prompt untuk menjeda output

Apakah kunci Jeda?  Mengapa & bila ia digunakan

  • Buka Prompt Perintah dan ketik ping thewindowsclub.com -t . Ini akan menghasilkan output berterusan di skrin.
  • Sekarang tekan kekunci Jeda, dan sekiranya skrin membeku.
  • Gunakan CTRL + Break, dan anda akan melihat hasil arahan Ping. Ping akan bermula serta merta setelah kesimpulan.
  • Sekiranya anda ingin menyambung semula tanpa menggunakan Ctrl + Break, tekan sahaja sebarang kekunci. Untuk menamatkan, gunakan Ctrl + C.

2] Sifat Sistem Terbuka

Apabila anda menekan Windows + Pause / Break, ia akan membuka tetingkap System Properties. Anda juga harus melihat tetapan Perubahan yang disorot.

3] Jeda skrin POST

Sekiranya anda ingin membaca apa yang ada di skrin POST, tekan kekunci Jeda / Putus. Tekan lagi, dan POST atau Power On Self Test akan berterusan.

Kekunci Jeda / Putus Hilang

Pada komputer riba atau papan kekunci yang lebih kecil, tidak ada kekunci khusus. Sebaliknya, kekunci Fn digunakan dengan beberapa kekunci lain untuk mereplikasi fungsi kekunci Jeda.

Lenovo menggunakan Ctrl + Fn + F11 atau Ctrl + Fn + B atau Fn + B. Samsung menggunakan kombinasi Fn + B yang sama sementara Dell menggunakan Fn + Win + B. Garis dasar, ada di komputer riba atau papan kekunci anda, pastikan untuk bertanya mengenainya dengan sokongan pelanggan atau melalui dokumentasi mereka.

Selain daripada ini, berikut adalah beberapa lagi penggunaan Kekunci Jeda

  • Ctrl + Alt + Break adalah jalan pintas yang berguna untuk beralih antara sesi desktop jarak jauh penuh dan tetingkap.
  • Ctrl + Break adalah jalan pintas yang berguna untuk menghentikan pembinaan di Visual Studio.

Harap ini membersihkan udara.

Original text


Kekunci jeda