PC anda menghadapi masalah dan perlu dimulakan semula

Sekiranya anda melihat mesej PC anda menghadapi masalah dan perlu menghidupkan semula pada skrin biru pada sistem komputer Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows Server anda, kemungkinan sistem anda mungkin terhempas kerana pelbagai sebab, seperti pemacu yang teruk, masalah memori atau fail sistem yang rosak.

PC Anda Menjadi Masalah Dan Perlu Dimulakan Semula

Bermula dengan Windows Vista, sistem operasi cuba menyelesaikan masalah itu sendiri dalam kebanyakan kes, tetapi jika tidak dapat pulih sendiri, ia akan menunjukkan skrin ralat berhenti.

Apabila Windows menghadapi keadaan yang menjejaskan operasi sistem yang selamat, sistem akan berhenti. Keadaan ini disebut sebagai 'Pemeriksaan Bug'. Ini juga sering disebut sebagai crash sistem, kesalahan kernel, kesalahan sistem, atau kesalahan Stop. Apabila Windows menghadapi ralat serius yang memaksanya berhenti berjalan dan menghidupkan semula sistem.

PC Anda Menjadi Masalah Dan Perlu Dimulakan Semula

Mesej penuh yang anda lihat ialah:

PC anda menghadapi masalah dan perlu dimulakan semula. Kami hanya mengumpulkan beberapa maklumat ralat, dan kemudian kami mulakan semula untuk anda.

Sebagai alternatif, anda juga dapat melihat mesej berikut pada skrin biru muda:

PC / Komputer anda menghadapi masalah yang tidak dapat ditangani dan sekarang perlu dimulakan semula. Anda boleh mencari kesalahan dalam talian.

Sistem tidak akan memaparkan maklumat ralat Berhenti yang terperinci, seperti dulu pada versi Windows sebelumnya kerana dalam kebanyakan kes pengguna menganggapnya luar biasa. ikuti prosedur ini:

  1. Lumpuhkan pilihan restart PC automatik
  2. Catat mesej ralat
  3. Jadikan Windows memaparkan maklumat BSOD
  4. Kenal pasti Kod dan kemudian lihat Panduan BSOD ini
  5. Jalankan SFC dan Pembaikan Automatik
  6. Kemas kini Pemacu.

1] Lumpuhkan pilihan restart PC automatik

Skrin ini kekal selama beberapa saat sebelum Windows dimulakan semula. Dengan cara ini kita mungkin tidak dapat membaca apa yang ditulis. Untuk mengatasinya, seseorang harus mematikan pilihan restart PC auto dari tetapan StartUp & System Recovery . Mengetahui kod ralat dapat membantu mengenal pasti masalah / penyelesaiannya.

Oleh itu, agar sistem tidak dapat dimulakan semula secara automatik, anda perlu melakukan perkara berikut:

Buka Panel Kawalan. Klik seterusnya pada Sistem Dan Penyelenggaraan> Sistem> Tetapan Sistem Lanjutan> tab Lanjutan> Di bawah Permulaan Dan Pemulihan> Klik Tetapan> Kosongkan kotak centang Mulakan Semula Secara Automatik> klik OK.

2] Catat mesej ralat

Jika anda melihat skrin ini, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah perhatikan mesej ralat yang anda lihat. Mungkin INISIISASI HAL GAGAL seperti yang anda lihat dalam gambar atau gambar lain. Sekiranya anda menggunakan VMware pastikan bahawa anda menggunakan versi terbarunya.

Sekiranya maklumat ini membantu, anda dapat menyelesaikan masalahnya, baik, jika tidak, teruskan ke langkah seterusnya.

3] Jadikan Windows memaparkan maklumat BSOD

Anda mungkin perlu memaksa Windows untuk menampilkan maklumat Hentikan Ralat . Sekarang apabila anda mendapat Skrin Biru, anda akan melihat maklumat ralat Berhenti terperinci, yang dapat membantu anda menyelesaikan masalah lanjutan.

4] Kenali Kod dan kemudian lihat Panduan BSOD ini

Setelah anda dilengkapi dengan mesej Hentikan Ralat dan mesej dan kod Pemeriksaan Bug, anda boleh terus melihat Panduan Kesalahan Berhenti Windows ini , yang akan membantu anda menyelesaikan masalah tersebut.

5] Jalankan SFC dan Pembaikan Automatik

Menjalankan Pemeriksa Fail Sistem atau Pembaikan Automatik adalah pilihan lain yang mungkin anda ingin pertimbangkan.

6] Kemas kini Pemacu

Pastikan semua pemacu peranti anda terkini. Pengguna Intel boleh menggunakan Intel Driver Update Utility, sedangkan pengguna AMD mungkin menggunakan AMD Driver AutoDetect.

Lihat catatan ini jika anda menerima PC anda akan dimulakan semula secara automatik dalam satu minit mesej di Windows 10.

PC Anda Menjadi Masalah Dan Perlu Dimulakan Semula